PREMIERUL LUDOVIC ORBAN: "Pilonii relansării economice se vor baza pe investiţiile publice şi investiţiile private"

GEORGE MARINESCU
Politică / 4 mai 2020

"Pilonii relansării economice se vor baza pe investiţiile publice şi investiţiile private"

Guvernul pregăteşte un set de măsuri menit să relanseze economia naţională, a anunţat premierul Ludovic Orban. Şeful Executivului a precizat că în acest moment sunt evaluate resursele financiare care pot fi accesate şi a celor care pot fi mobilizate pentru relansarea economică.

Ludovic Orban a spus: "Aceste sume provin de la bugetul de stat, din fonduri europene, din credite ce pot fi luate din sistemul financiar-bancar din ţara noastră, din piaţa financiară internaţională. Intenţionăm să extindem instrumentul emiterii de obligaţiuni şi titluri de stat pentru cetăţeni, un fel de program < < Români pentru români > >. Avem posibilitatea să obţinem finanţare de la Banca Mondială, de la Banca Europeană de Reconstrucţie di Dezvoltare (care va susţine un program investiţional cu o valoare totală de 4 miliarde euro), de la Banca Europeană de Investiţii şi vom implica Fondul European de Investiţii. Urmărim, de asemenea, disponibilităţi financiare pentru a genera un program amplu de investiţii al companiilor de stat. Pilonii relansării economie se vor baza pe investiţiile publice şi investiţiile private. Oferim un model de creştere economică bazată pe investiţii, inovare, transfer de tehnologie, competitivitate, sprijinirea companiilor care produc în ţara noastră".

Şeful Guvernului a afirmat că putem profita de actuala conjunctură economică internaţională privind relocarea unor capacităţi de producţie din alte ţări în România şi că există semnale favorabile în acest sens.

Ludovic Orban a mai spus că, după modelul IMM Invest, va fi adoptat un act normativ care va crea un mecanism asemănător pentru companiile mari.

Premierul a spus: "Avem multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, altele care şi-au suspendat temporar activitatea, dar care au reluat-o, aşa cum sunt Dacia, Ford şi Pirelli. Pe lângă programul de tipul IMM Invest, va deveni operaţională o schemă de ajutor de stat, aprobată de Comisia Europeană, privind reducerea preţului la energie electrică pentru marii consumatori industriali prin diminuarea certificatelor de CO2 cu 20% şi prin reducerea taxei de cogenerare".

Şeful Executivului a arătat că a doua pârghie pentru susţinerea investiţiilor o va reprezenta ajutorul de stat acordat pentru investiţiile greenfield.

Ludovic Orban a mai declarat: "Punem la punct o schemă de ajutor de stat care funcţionează în Germania, Italia şi Polonia, de garantare şi implicare de către stat în asigurarea creditului comercial. În România aevm o problemă cu acest credit: peste 60% din creditele companiilor sunt credite de consum, iar dacă o firmă intră în probleme financiare acest lucru va afecta foarte multe companii şi se poate ajunge la un blocaj financiar şi al activităţii. Această schemă de ajutor de stat în limita unui plafon stabilit va permite reducerea la maximum a blocajelor financiare între companii".

Premierul a menţionat că Executivul încearcă să mobilizeze din fondurile europene sume pentru susţinerea proiectelor de investiţii ale IMM-urilor şi a arătat că, până acum, s-a reuşit prin flexibilizarea fondurilor să fie disponibilizaţi un milion de euro pentru acest program.

Şeful Guvernului nu exclude chiar înfiinţarea unui fond de investiţii. Ludovic Orban a precizat: "Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii, după modelul celui făcut în Polonia. Îl gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate, în care putem fi competitivi şi avem potenţial de dezvoltare. Obiectivul nostru este să creştem masiv investiţiile publice în toate tipurile de infrastructură: transport, energetică, sănătate, educaţie, comunicaţii. Vor face obiectul unor planuri de investiţii, inclusiv cele din agricultură pentru susţinerea fermierilor. Obiectivul nostru este să depăşim în doi ani 6% din PIB pentru investiţii publice".

Premierul a arătat că Guvernul se gândeşte şi la susţinerea angajaţilor, iar şomajul tehnic se va transforma în măsură activă. Astfel, pentru companiile care îşi reiau activitate, va fi susţinută plata salariului fiecărui angajat cu un procent cuprins între 35% şi 41,5%.

Şeful Executivului a mai precizat că va fi lansat un amplu program de calificare şi recalificare finanţat de la bugetul de stat şi din fonduri europene, în care parteneri vor fi companiile interesate să angajeze personalul respectiv.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pazea, vin investitiile! e sica pus pe fapte mari!

    Nu e nu nicio repornire , cca 1,5 milioane de fost salariați rămân fără niciun venit, și vreo 200.000 se reîntorc la munca dar fara clienți, adică tot în șomaj ajung.

    Orban nu înțelege că economia nu reporneste prin apăsare de buton, iar oamenii de mai sus practic nu au bani de mâncare, n-au timp 3 luni sa reporneasca activitatea. 

    Deja am obosit de atatea realizari ,nu restructureaza statul dar vor crestere economica. De firme si relaxarea impozitelor nici pas ,astia ne cred un popor de redusi mintal .

    1. Nu e nicio restructurare, nimic, doar vreo 2 milioane de prosti care au devenit, peste noapte, din salariați, cerșetori în guvernarea PNL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb