Premierul nu ia în calcul o ordonanţă de îngheţare a salariilor

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2008

Premierul nu ia în calcul o ordonanţă de îngheţare a salariilor

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, ieri, că nu ia în calcul o ordonanţă de îngheţare a salariilor, aşa cum au susţinut, în ultima perioadă, unii lideri liberali. Întrebat dacă odată promulgată legea privind majorarea salariilor va emite o ordonanţă de îngheţare a salariilor, acesta a spus că sunt doar simple "speculaţii". "Cred că fiecare în momentul de faţă este capabil să facă tot felul de speculaţii şi îi trece prin cap câte o idee. Lăsaţi-mă pe mine să decid şi o să le spun şi colegilor mei ceea ce este util şi corect, în aşa fel încât să arătăm şi responsabilitate şi solidaritate aşa cum funcţionează modelul social european", a declarat premierul, citat de Agerpres, după ce a luat act de decizia CCR potrivit căreia legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50% este constituţională.

În ceea ce priveşte decizia de constituţionalitate emisă de CCR în legătură cu majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă cu 25%, respectiv 50%, aceasta şi-a manifestat surprinderea, spunând că va avea aceleaşi consecinţe ca şi în cazul salariilor profesorilor.

"Guvernul are în prim-plan o procedură în curs de recalculare a pensiilor pentru grupele I şi II de muncă, care prevede o majorare, dar care este sustenabilă, care este realistă şi ţine cont de capacitatea şi de performanţa economiei şi a bugetului", a mai Tăriceanu.

Acesta a conchis că deşi atitudinea sa referitoare atât la salariile profesorilor, cât şi la pensii ar putea fi penalizată la alegerile din noiembrie, el va lua în calcul doar ceea ce este în folosul economiei şi al cetăţenilor. "Interesul României este ca astfel de decizii să nu fie puse în practică pentru că nu răspund interesului general", a mai spus Tăriceanu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, că decizia Parlamentului de majorare a salariilor profesorilor cu 50% este constituţională. În şedinţa de ieri, CCR a respins sesizarea Guvernului care a contestat majorarea salariilor profesorilor, pe motiv că în actul normativ aprobat de Parlament nu au fost indicate sursele de finanţare.

"În şedinţa din data de 15 octombrie, Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie, sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr.15/2008 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ, formulată de Guvernul României. Cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că legea este constituţională, se arată într-un comunicat al CCR. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României în vederea promulgării legilor, în condiţiile art.77 alin.(3) din Constituţie. Curtea Constituţională a României (CCR) a hotărât, totodată, miercuri, că decizia Parlamentului privind majorarea pensiilor pentru grupele I şi II de muncă este constituţională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb