PREMIERUL POLONIEI: "Gazoductul Nord Stream 2 este instrument de şantaj al Rusiei împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova"

J.P.
Internaţional / 28 noiembrie 2021

"Gazoductul Nord Stream 2 este instrument de şantaj al Rusiei împotriva Ucrainei şi Republicii Moldova"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat speranţa că viitorul guvern al Germaniei îşi va schimba poziţia asupra gazoductului contestat Nord Stream 2 şi a acuzat Moscova că foloseşte acest gazoduct ca armă împotriva Ucrainei şi a Republicii Moldova, informează dpa, citată de Agerpres.

"M-aş aştepta ca noul guvern german să facă tot posibilul pentru a nu permite ca Nord Stream 2 să fie un instrument în arsenalul preşedintelui (rus Vladimir) Putin", a declarat Morawiecki într-un interviu pentru agenţia de presă germană publicat duminică.

Acest gazoduct a devenit "un instrument pentru a şantaja Ucraina şi Republica Moldova", a adăugat premierul polonez. "El este de asemenea un instrument de manipulare a preţurilor la energie".

Gazoductul cu o lungime de 1230 de kilometri ce trece prin Marea Baltică este menit să transporte gaz din Rusia spre Germania, ocolind Ucraina. Construcţia lui s-a încheiat, însă vanele gazoductului rămân închise în aşteptarea avizelor de funcţionare.

Săptămâna trecută, Agenţia Federală a Reţelelor din Germania (Bundesnetzagentur, BNetzA) a anunţat suspendarea procedurii de avizare a Nord Stream 2, invocând prevederea UE conform căreia operatorul gazoductului trebuie să fie independent de producătorul de gaz.

Operatorul, Nord Stream 2 AG, este o subsidiară a gigantului energetic rus Gazprom.

O nouă coaliţie formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi şi Democraţii Liberi (FDP) urmează să preia guvernarea în Germania la începutul lui decembrie.

Acordul lor de guvernare, dezvăluit miercuri, nu menţionează direct Nord Stream 2, însă stipulează că "legislaţia europeană în materie de energie se aplică şi proiectelor de politică energetică ale Germaniei".

Formularea este importantă în special pentru Verzi, potrivit negociatorilor, în condiţiile în care ei s-au opus proiectului. FDP este de asemenea sceptic, însă SPD este mai deschis acestui proiect de gazoduct.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Moscova in cârdasie cu Berlin foloseşte acest gazoduct ca armă împotriva Ucrainei şi a Republicii Moldova.

    1. Greșești si tu și premierul polonez... Fratele cel mare de la Kremlin nu va șantaja /și/ Republica Moldova (adică România de Est, cum îmi place mie să o strig), căci acolo are peste un milion de frățiori rusnaci (mai ales în Transnistria). ; nu îi va lăsa ... "hipotermizați" pradă gripei sezoniere.

      Și de ce să nu îl folosească dacă poate? Ceilalți nu sunt înarmați până-n dinți? Fiecare cu armele și interesele lui! Dar eu aș dori să știu de unde va găsi Europa gazul și petrolul necesar dacă nu de la ruși. Vom trăi și om vedea!

    Adică, dacă eu mă duc la Maricica înseamnă că le șantajez pe Viorica și Lenuța chiar dacă nu mai am nici o treabă cu ele.

    1. Analogia e nefericita dar pastrand termenii, ce crezi tu e una si ce cred Viorica si Lenuta e alta mai ales daca ai semnat niste hartii si mai ai si niste tevi pe la ele prin curte.

      Triplu-iubărețule, ce ai băut tu? Recunoaște că nu ceai... căci ai dat-o-n gard cu metafora ta. Și alege, te rog, alte nume de ibovnici -d'ale locurilor- și-ți explic ce ai greșit.

      Păi...Maricica de la Berlin ,Viorica de la Kiev și Lenuța de la Chișinău ???

      Însă "șantajul" / presiunea și amestecul în politica externă asupra țărilor care depind de gazele naturale, petrolul sau Stalinskaia-Vodca... livrate pe Nord Stream 2, există. De secole, de dinainte de crivățul care vine dinspre Siberia, de la marele frate de la răsărit. (întreabă-l pe. Tovu ion iLici iLiciescu ('colega' de celulă al lui Miloșevici).  

    bine ati venit in capitalism. cand rusia joaca dupa aceleasi reguli dure ue plange. nu ii poti obliga sa iti trimita gaz pe unde vrei tu si in acelasi timp sa declari ca renunti la gaz in 10 ani.

    1. De era vorba doar de capitalism, pentru o utilizare pe inca 10 ani erau considerate suficiente tevile vechi.

      "erau" e cuvantul cheie. eu a renuntat la obligatia creerii de depozite de gaz pt iarna si s-a bazat ca o sa fie gaz ieftin pe piata oricand si conductele actuale o sa fie de ajuns..ghinion. in plus nemtilor nu le convine sa plateasca pt transport problematic de extra 3000km cand alternativa e aproape gratis si fara batai de cap. retorica e ca se va renunta la gaz, realitatea e ca e indispensabil pt multe industrii si nemtii si le protejeaza.

      in primul rand e voba de bani si apoi de politica. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb