Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a reafirmat ieri, cu ocazia instalării noului ministru al Apărării, Teodor Meleşcanu, că se impune stabilirea unui calendar al retragerii soldaţilor români din Irak, în acord cu aliaţii României.
Tăriceanu a arătat că retragerea nu va fi una intempestivă: "Militarii români care se află în teatrele de operaţii, şi mă refer în special la cei aflaţi în Irak, îşi vor continua operaţiunile în care au fost implicaţi deja, conform calendarelor stabilite cu aliaţii noştri. Vreau să subliniez însă din nou că nu avem în vedere o prelungire pe termen lung a acestor misiuni. Cred că aşa cum toate ţările europene, inclusiv Statele Unite, au luat în analiză un calendar al retragerii trupelor din Irak, acelaşi lucru trebuie să îl facă şi România. Evident, nu poate fi vorba de o retragere intempestivă şi care să nu fie pusă de acord cu aliaţii noştri, pe baza unui calendar dinainte stabilit".
La rândul său, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a afirmat că România îşi va îndeplini angajamentele luate, dar este necesară iniţierea consultărilor interne şi pe plan extern pentru stabilirea unui calendar al retragerii.
"România îşi va îndeplini toate angajamentele în ceea ce priveşte prezenţa pe teatrele externe, asumate faţă de NATO, ONU şi UE. În Irak este o situaţie specifică datorită participării la o coaliţie multinaţională, dar voi angaja discuţii în CSAT pentru asumarea unui calendar de retragere, bineînţeles după discuţii şi cu partenerii", a arătat Teodor Meleşcanu.
Acesta a subliniat că deţine şi experienţa diplomatică necesară şi a afirmat că trebuie să existe şi în România o dezbatere publică pe acest subiect.
"O astfel de decizie nu trebuie să fie apanajul unui grup de indivizi sau al unei singure persoane", a declarat ministrul Apărării.
În discursul său, primul-ministru Tăriceanu a afirmat că România are nevoie de o armată de înalt nivel formată din unităţi pregătite să îndeplinească misiuni care îi revin în cadrul NATO.
Premierul l-a îndemnat pe noul ministru să continue reforma de profesionalizare a armatei şi a insistat asupra importanţei conturării unei strategii coerente şi eficiente de achiziţii publice. Tăriceanu a arătat că un ministru cu experienţa diplomatică şi politică a lui Teodor Meleşcanu reprezintă un avantaj într-o perioadă în care "diplomaţia militară" e tot mai importantă.
La ceremonia de învestitură au fost prezenţi majoritatea foştilor miniştri ai Apărării, mai puţin democratul Sorin Furnzăverde. Premierul Tăriceanu a ţinut să îl menţioneze însă pe Teodor Atansiu, arătând că acesta a părăsit portofoliul Apărării "într-o manieră care nu e de cinstea şi demnitatea unui guvern". "A făcut obiectul unor anchete, critici şi aprecieri extrem de negative, care ulterior au fost infirmate de instituţia care se ocupă cu aceste lucruri, Parchetul General. Totuşi, el a părăsit această funcţie în ciuda acuzaţiilor dovedit neîntemeiate", a subliniat premierul.