Premierul şi preşedintele conduc în topul încrederii populaţiei

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 26 mai 2004

Premierul Adrian Năstase şi preşedintele Ion Iliescu se bucură de cea mai mare încredere în rîndul populaţiei, arată cel mai recent Barometru al Opiniei Publice realizat de Fundaţia pentru o Societate Deschisă. În Adrian Năstase au încredere 29% dintre cei chestionaţi, Ion Iliescu este credibil pentru 16%, Theodor Stolojan pentru 14%, Mircea Geoană pentru 11%, iar Corneliu Vadim Tudor este o persoană de încredere pentru 10% dintre români. "Aceste procente nu reprezintă intenţii de vot, ci arată mai curînd o stare de spirit şi gradul de notorietate şi încredere în aceste persoane", a explicat analistul politic Cristian Pîrvulescu. În ceea ce priveşte clasamentul persoanelor publice în care românii au cea mai puţină încredere, conduce detaşat Corneliu Vadim Tudor - cu 17%, fiind urmat de Adrian Năstase - 7% şi Ion Iliescu - 5%.

Procentele privind încrederea în personalităţile publice sînt mai mici decît în alte sondaje, dat fiind că sociologii de la FSD au folosit în chestionar, în premieră, întrebări deschise (cei intervievaţi nu au mai avut la dispoziţie o listă de personalităţi, ci au trebuit să menţioneze pe cineva din memorie). "Faptul că cei chestionaţi au răspuns la întrebare din memorie explică procentele mari ale celor care i-au ales pe premier şi preşedinte, fiind ştiut faptul că cei aflaţi la guvernare au un ascendent de imagine important", a explicat sociologul Alfred Bulai.

La capitolul încredere în partide, PSD conduce cu 35%, fiind urmat de Alianţa D.A. - cu 28%, PRM cu 11% şi PUR cu 4%. "După mulţi ani, se remarcă o tendinţă de bipolarizare a spaţiului politic, creîndu-se o anumită echilibrare între putere şi opoziţie", a afirmat Cristian Pîrvulescu, pronosticînd o luptă interesantă pentru la toamnă. PRM este lider în ceea ce priveşte neîncrederea populaţiei - cu 17%, şi este urmat de PSD -10%, UDMR - 7%, Alianţa PNL-PD - 5% şi PNŢCD - 4%.

Analistul Cristian Pîrvulescu s-a arătat foarte uimit de gradul record de încredere de care se bucură partidele politice ca instituţie (15%). "Este paradoxal că partidele beneficiază de o asemenea încredere, mai ales într-un an electoral, cînd, de obicei, aveau scoruri mai mici", a explcat Cristian Pîrvulescu. Cu toate acestea, domnia sa s-a arătat contrariat de faptul că doar 19% din populaţie este interesată de politică într-un an electoral. Sondajul nu prezintă date despre intenţiile de vot, deoarece, în perioada elaborării sale, scena politică a evoluat foarte puternic, prin apariţia unor candidaţi surpriză, care au schimbat datele problemei.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 aprilie-16 mai, pe un eşantion de 2.200 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb