Premierul Şmîhal face apel la creşterea ajutorului pentru operaţiunea masivă de deminare necesară în Ucraina

R.S.
Internaţional / 17 octombrie

Premierul Şmîhal face apel la creşterea ajutorului pentru operaţiunea masivă de deminare necesară în Ucraina

Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a făcut apel joi, în Elveţia, la creşterea ajutorului pentru curăţarea minelor antiterestre şi a bombelor neexplodate care acoperă până la un sfert din suprafaţa ţării sale, Ucraina devenind astfel cea mai minată ţară din lume, relatează Reuters.

Elveţia, care oferă suport financiar în acest sens, găzduieşte săptămâna aceasta la Lausanne o conferinţă la care participă oficiali din circa 50 de ţări şi care urmăreşte obţinerea de sprijin pentru deminarea Ucrainei, costul estimat fiind de 34,6 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale.

Deminarea este considerată o cerinţă esenţială pentru stimularea producţiei agricole şi pentru întoarcerea milioanelor de ucraineni care au fugit de la invazia rusă din februarie 2022. Deja 399 de civili au fost ucişi de minele terestre şi 915 au fost răniţi, potrivit observatorilor ONU pentru drepturile omului, potrivit Agerpres.

"Amploarea acestei provocări este cu adevărat uriaşă", a declarat prim-ministrul ucrainean la întâlnirea din oraşul Lausanne. "Facem apel la întreaga lume civilizată să sporească sprijinul pentru Ucraina în domeniul deminării".

Acesta a precizat că strategia naţională ucraineană privind minele vizează debarasarea ţării până în 2033, dar este nevoie de ajutor, în special pentru pregătirea a 10.000 de genişti şi utilaje care pot curăţa terenul de circa 100 de ori mai rapid decât oamenii.

Ucraina a eliberat deja de mine 35.000 de kilometri pătraţi de la începutul războiului, a declarat presei prim viceprim-ministrul Iulia Sviridenko.

Unele teritorii ale Ucrainei de lângă linia frontului nu sunt încă eligibile pentru deminare umanitară.

Pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la riscurile minelor, un consultant pentru deminare, echipat cu o vestă kevlar şi vizor, a plimbat mai mulţi înalţi oficiali guvernamentali printr-o tranşee rusească improvizată, înconjurată de mine antitanc şi anti-personal.

Reprezentantul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Ucraina, Jaco Cilliers, a declarat pentru Reuters că a văzut bombe ascunse în ursuleţi de pluş şi cutii de bomboane. Reprezentantul SUA, Stanley Brown, secretar de stat adjunct interimar pentru afaceri politice şi militare, a afirmat că are în vedere noi parteneriate de deminare cu Ucraina, iar preşedinta elveţiană Viola Amherd a anunţat la reuniune că ţara sa va livra încă trei utilaje de deminare controlate de la distanţă din partea Global Clearance Solutions, cu sediul în Elveţia, a mai consemnat Agerpres.

La Conferinţa de acţiune împotriva minelor de la Lausanne a fost prezentată această maşină, precum şi echipamente noi, cum ar fi dronele dotate cu inteligenţă artificială care pot sonda terenul şi pot detecta chiar şi micile "mine fluture".

O reuniune ulterioară este planificată să aibă loc în Japonia în 2025. Există însă preocupări privind scăderea interesului pentru această problemă, pe măsură ce se scurge deja al treilea an de război. "Mă tem că donatorii nu sunt realmente pregătiţi să susţină acest efort pentru o perioadă lungă de timp", a notat Hansjorg Eberle, directorul FSD, o fundaţie elveţiană pentru deminare activă în Ucraina.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. si cine a minat intreb?

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9720
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5778
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2956
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9484
Gram de aur (XAU)Gram de aur394.4609

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb