Deficitul de cont curent, atâta vreme cât este finanţabil, nu reprezintă un pericol, a declarat, ieri, primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu. "În limitele în care se găseşte astăzi, deficitul de cont curent nu reprezintă astăzi un pericol pentru economia românească", a declarat premierul Tăriceanu, citat de Rompres.
Şeful Executivului a subliniat că a avut discuţii pe acest subiect cu guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, care declarase anterior că deficitul de cont curent ascunde riscul creşterii inflaţiei.
Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a României va urca la 11,5 la sută din PIB în acest an, de la 10,3 la sută din PIB în 2006, potrivit variantei finale de primăvară a prognozei pe termen mediu, 2007 - 2013, elaborată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP).
Conform CNP, în 2007, deficitul de cont curent va atinge 13,35 miliarde euro, în condiţiile în care exporturile vor însuma 30,2 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creştere cu 16,8 la sută comparativ cu anul anterior. Importurile CIF vor însuma, potrivit documentului elaborat de CNP, 49,78 miliarde euro, sumă ce reprezintă o majorare cu 22,2 la sută comparativ cu 2006.
În primele două luni, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 2,049 miliarde de euro, potrivit BNR.
Influenţa determinantă asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balanţei comerciale, care a însumat 2,033 miliarde de euro, dublu faţă de primele două luni ale anului trecut.
Deficitul de cont curent a fost acoperit în proporţie de aproximativ 42,5 la sută prin investiţii străine directe care, în perioada menţionată, au atins valoarea de 870 milioane euro. Un procent de 54 la sută din totalul investiţiilor străine directe a fost reprezentat de participaţii la capital şi profit reinvestit, iar diferenţa de credite intra-grup.