Preocuparea autorităţilor: stimulare a excelenţei în educaţie

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 8 august 2022

Preocuparea autorităţilor: stimulare a excelenţei în educaţie

Potenţialul unor tineri nu este exploatat la nivel maxim şi de multe ori o parte din vină aparţine şi sistemului de învăţământ. Mecanismele administrative de stimulare a excelenţei în educaţie, reforma evaluărilor în parcursul educaţional al elevului, resursele alocate elevilor cu cerinţe educative speciale au fost unele dintre temele abordate în cadrul unei dezbateri privind proiectul Legii învăţământului preuniversitar - România Educată. Ministrul Sorin Cîmpeanu a vorbit despre această dezbatere:

"Am avut plăcerea de a participa, alături de colegi din Ministerul Educaţiei, la dezbaterea publică privind proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar - România Educată, împreună cu profesorii MERITO. Au fost analizate măsurile din proiect care privesc mecanismele administrative de stimulare a excelenţei în educaţie prin preluarea şi consolidarea centrelor de excelenţă de la nivel judeţean, ca structuri în noile direcţii judeţene pentru învăţământ preuniversitar, asigurând în acest fel o susţinere cu adevărat eficientă a activităţii acestora, disponibilitatea resurselor financiare necesare susţinerii excelenţei, precum şi corespondenţa structurată cu Centrul Naţional de Excelenţă. În acest fel se va putea realiza coordonarea la nivel judeţean a unităţilor de învăţământ care vor intra în programul şcolilor pilot, inclusiv prin înfiinţarea de clase de excelenţă la nivelul acestor unităţi de învăţământ". Potrivit ministrului, elevii înscrişi în formaţiunile de studiu din aceste unităţi beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenţei. În cadrul dezbaterii s-a discutat şi despre reforma evaluărilor în parcursul educaţional al elevului. Ministrul a mai adăugat: "Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar aduce soluţii la problemele din prezent generate de: absenţa unei viziuni unitare asupra rolului evaluărilor, necorelarea dintre evaluările naţionale şi cele de la clasă, existând o lipsă a interpretării şi utilizării datelor, axarea sistemului de evaluare pe ierarhizarea elevilor şi penalizarea acestora în cazul în care nu ating standardul impus, în detrimentul creşterii rolului evaluării în învăţare şi autocunoaştere, care s-ar putea obţine prin primirea unui feedback concret şi constructiv, lipsa de standardizare a evaluărilor şi acordarea unei importanţe scăzute evaluării competenţelor transversale şi competenţelor-cheie din profilul absolventului, în cadrul tuturor formelor de evaluare". Astfel, susţine ministrul, potrivit proiectului de lege, evaluările au fost reglementate în scopul de a integra, de a evalua, orienta, încuraja şi optimiza învăţarea, precum şi de a dezvolta capacitatea de autoevaluare a elevului: "Evaluarea se centrează pe competenţe, oferă feed-back real elevilor şi sta la baza planurilor individuale de învăţare. În acest scop, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va înfiinţa, în termen de 12 luni de la aprobarea intrarea în vigoare a legii, o bancă de instrumente de evaluare unică având funcţie orientativă pentru evaluare. Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare va răspunde de menţinerea şi actualizarea permanentă a băncii de instrumente".

În cadrul dezbaterii au mai fost abordate teme precum reforma privind organizarea învăţământului liceal prin asumarea filierei, resursele alocate elevilor cu cerinţe educative speciale în contextul implementării măsurilor de incluziune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb