Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România va necesita o nouă decizie a Consiliului, spune comunicatul oficial după reuniunea de joi a miniştrilor de Interne din UE. Următoarea şedinţă a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne va avea loc pe 12-13 decembrie, conform hotnews.ro.
Comunicatul oficial dat publicităţii după reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE de joi menţionează sec că România şi Bulgaria şi-au prezentat măsurile puse în aplicare pentru a-şi proteja frontierele şi precizează că ridicarea controalelor la graniţele terestre va necesita o altă decizie a Consiliului - fără să ofere o dată sau semnalele pozitive aşteptate de oficialii români.
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, semnalase deja înaintea reuniunii că Viena se opune în continuare aderării depline a României şi Bulgariei la Schengen.
"Preşedinţia a prezentat un raport cu privire la stadiul punerii în aplicare integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria şi România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene şi maritime cu Bulgaria şi România. Stabilirea datei de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România va necesita o nouă decizie a Consiliului. Bulgaria şi România au prezentat măsurile pe care le-au pus în aplicare de la decizia Consiliului din decembrie pentru a-şi proteja frontierele externe şi pentru a combate migraţia ilegală", precizează comunicatul oficial.
Comunicatul include şi poziţia preşedinţiei ungare a Consiliului, care susţine aderarea celor două ţări.
"Consolidarea securităţii frontierelor noastre externe este de o importanţă capitală pentru preşedinţia maghiară. Ne menţinem angajamentul de a asigura aderarea deplină la spaţiul Schengen a Bulgariei şi a României cât mai curând posibil", a declarat Sandor Pinter, ministrul ungar al afacerilor interne.
"Miniştrii s-au axat pe creşterea rezilienţei frontierelor externe ale UE şi, în special, pe îmbunătăţirea calităţii controalelor la frontiere şi pe îmbunătăţirea cooperării cu ţările terţe. Numeroase delegaţii au subliniat importanţa furnizării de resurse adecvate pentru protecţia frontierelor externe şi a asigurării utilizării complete a sistemelor de informaţii ale UE. Miniştrii au subliniat, de asemenea, rolul Frontex în sprijinirea statelor membre şi a ţărilor terţe cu care a semnat acorduri", mai spune comnunicatul.
Karner a tăiat avântul oficialilor români
Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a subliniat înaintea reuniunii JAI că nu a sosit încă timpul pentru ca România şi Bulgaria să adere la Schengenul terestru, scrie Kurier.at.
ADVERTISING
"Controalele suplimentare la frontieră au dus la scăderea presiunii în multe ţări", a declarat Karner. Acesta a citat exemplul frontierei dintre Austria şi Ungaria, unde numărul de treceri ilegale ale frontierei a scăzut semnificativ.
Cu toate acestea, el consideră că nu a sosit încă momentul ca România şi Bulgaria să adere la Schengen: "Suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului".
Tot înaintea reuniunii, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, declarase că România este pe deplin pregătită să intre în Spaţiul Schengen cu frontierele terestre.
"Am aplicat şi am îndeplinit toate criteriile pentru a intra şi cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am redus semnificativ migraţia ilegală prin eforturile Poliţiei de Frontieră şi cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen şi suntem pregătiţi să implementăm toate instrumentele Schengen", a spus Predoiu, potrivit Agerpres.
El a precizat că, deşi joi nu este ziua adoptării unei decizii, este însă ziua în care se pregăteşte o astfel de decizie.
"Vom discuta cu colegii noştri în perspectiva unei astfel de decizii. Vom continua să cooperăm cu statele membre şi cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor ţării noastre şi, implicit, ale UE", a afirmat ministrul român de Interne.
Şi premierul Marcel Ciolacu şi-a exprimat speranţa că aderarea deplină va avea loc în acest an. "Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile", a spus premierul.
El s-a arătat optimist cu privire la data la care România va intra deplin în Spaţiul Schengen. "România va adera anul acesta la Schengen terestru", a adăugat Ciolacu.
Ce urmează în Austria
O decizie favorabilă privind Schengen ar putea depinde de felul în care va arăta viitorul guvern de la Viena.
Partidul Libertăţii (FPÖ) condus de radicalul Herbert Kickl a câştigat la sfârşitul lui septembrie alegerile parlamentare din Austria. Prezenţa FPÖ într-un eventual guvern ar oferi o veste proastă României. Asemenea conservatorilor cancelarului Karl Nehammer, partidul, care are un discurs dur împotriva migraţiei, se opune aderării depline a ţării noastre şi a Bulgariei la Schengen.
România are însă şi susţinători în noul parlament austriac. Partidul austriac NEOS a cerut joi guvernului de la Viena să renunţe la veto-ul impus aderării României şi Bulgariei la Schengen cu graniţele terestre. Apelul a venit înaintea reuniunii JAI.
"Ministrul de interne Karner are şansa de a deschide în sfârşit calea pentru România şi Bulgaria în spaţiul Schengen", a declarat joi purtătorul de cuvânt al NEOS pentru politică externă şi şeful delegaţiei în Parlamentul UE, Helmut Brandstätter.
"Austria nu trebuie să mai pună frână", a cerut Brandstätter, potrivit unui comunicat al partidului NEOS care a sosit pe locul patru în alegerile parlamentare din 29 septembrie, cu 9.2%.
Aderarea deplină a României este de asemenea susţinută de Verzi.
1. Schengen a murit de fapt
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 12:03)
Si meritul politicului austriac este ca ei s au opus cu vehementa la aderarea la Shengen a Romaniei si a Bulgariei atunci cand de fapt era posibil si era profitabil pt cele 2 tari . Adica atunci cand era pace in Euroapa ,Orientul Mijlociu nu era in flacari (cum este acum) ,Siria si Irakul nu produceau asa un flux de migranti ,Afganistanul avea guvern ales etc . Acum de fapt sunt controale la granitele celor mai multi membri Schengen ,acum o saptamana a anuntat si Germania controale . Asa ca ce face acum MAI , e un exercitiu de imagine de campanie ,pe plan intern ,ca s a lucrat la asta in MAI si MAE 9in special coada de topor Hurezeanu !) Frectia de la piciorul de lemn ! Cazurile Tariceanu (acum achitat in Romania ) si Nastase (aparent acuzat in Austria ) arata ca acumularea de active valoaroase in Romania de firme austriece poate fi suspecta de folosirea coruptiei ,de vreme ce intermediarii care apoi au santajat premierii romani sunt din aceasta tara care se pretinde campionul transparentii si al legalitatii ,al controalelor (inclusiv cu confiscare etc ) ,s au promovat ca fiind curati si cu guvernare corporatista ...strict ca sa profite de privatizarile frauduloase din Romania anilor 2000 !
1.1. Nu migrantii sunt problema (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 17:59)
Nu migrantii sunt problema, e un pretext, adevarul crud e ca UE in intregul ei nu ne vrea in Schengen, adica conducerea UE, Ursula si supusii ei, Macron, Olaf, din astia...... Altfel isi rupeau haina de pe ei.. au avut atatea ocazii.
Faptul ca lasul de la Cotroceni se ascunde, dupa ce a fost tratat ca ultimul om, spune multe.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 18:07)
Chiar migrantii sunt problema fiindca vor sa ni-i basculeze noua,nu invers!Pe de alta parte este un lucru bun,poate sunt mai vigilenti vamesii sa nu intre in tara toate gunoaiele(am ajuns gropa de gunoi a Europei,apoi se leaga Ursula de noi ca nu avem grija de mediu),pedofilii(niste gunoaie mult mai mari),droguri si toate cele rele!Migrantii oricum ni-i catapulteaza
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 15:13)
Singura solutie e boicotarea masiva a firmelor austriece.
3. Mai avea cineva asteptari?
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 17:57)
Mai avea cineva asteptari? Gata, nene, s-a terminat! Rusia ne mananca dupa inchierea conflictului.. Asta e si cauza, baietii au inteles ca tre sa dea ceva la schimb iar Romania va fi pionul de sacrificiu cand Rusia va castiga razboiul.
Romania a mai avut statutul de tara gri, citit manualul de istorie. Nu se intampla nimic fundamental negativ numai ca nu suntem in carti pentru nimic. De asta si Romania arata ca in India si Ungaria arata ca in Europa.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.10.2024, 20:56)
Și azi plouă la Tiraspol? Ești gata să-ți părăsești odaia părintească?
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 11.10.2024, 18:13)
Fake news!ciolacu & co au spus ca intram in schengen!austria nu se opune.o sa scapam si de vizele de state anul asta.geamanu muraru e sigur de treaba asta.
5. mictioneaza
(mesaj trimis de Dan în data de 11.10.2024, 21:21)
cu bolta, ca sa zic asa.