Presă: De astăzi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în Visa Waiver

A.F.
Politică / 1 octombrie

Presă: De astăzi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în Visa Waiver

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunţat marţi dimineaţă că România îndeplineşte "toate condiţiile tehnice" pentru a intra în programul Visa Waiver.

"Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme. De astăzi România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver", a spus el într-un mesaj video postat pe Facebook.

"Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere", a adăugat Andrei Muraru.

Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor, a apreciat ambasadorul României la Washington.

"A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei ţări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai uşor, românii vor construi mai multe punţi şi vor putea impulsiona astfel comerţul sau investiţiile. De asemenea, ne aşteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România şi America", a spus Muraru.

"Alianţa cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generaţie după generaţie a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârşită", a mai declarat ambasadorul român.

Ce urmează după îndeplinirea criteriilor tehnice

Luna trecută, ambasadorul român spusese deja că suntem la câteva săptămâni distanţă de a bifa şi ultima cerinţă tehnică - rata de respingere - pentru ca românii să poată călători fără viză în SUA.

De asemenea, el anunţa pe 12 septembrie că a avut o ultimă întâlnire cu secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, înainte de încheierea anului fiscal american, pentru a discuta despre demersurile care trebuie făcute în perioada următoare pentru accesul României în programul Visa Waiver.

Încheierea anului fiscal american este o bornă importantă întrucât România îşi propusese să atingă în anul fiscal care s-a încheiat luni (1 octombrie 2023 - 30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puţin de 3%, condiţie obligatorie pentru ca o ţară să fie considerată eligibilă.

Ambasadorul României în SUA a explicat că după îndeplinirea criteriilor tehnice urmează un proces care începe în octombrie şi se întinde pe mai multe luni, perioadă în care vor avea loc evaluări din partea autorităţilor americane şi o vizită la nivel de experţi.

Ce înseamnă rata de refuz a vizelor

Potrivit legislaţiei americane, în urma consultării cu secretarul de stat, secretarul pentru securitate internă este cel care desemnează o ţară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplineşte anumite cerinţe tehnice.

O condiţie obligatorie pentru ca o ţară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România şi-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puţin de 3%.

Rata de refuz este calculată ca un raport între numărul de refuzuri şi numărul de aplicaţii pentru viză. Dacă numărul de aplicaţii cu şanse maxime de aprobare creşte, atunci şi rata de refuz are şanse maxime să scadă.

Istoric, rata de refuz pentru români a fost în jur de 10% an de an.

Această rată de refuz se calculează doar pentru vizele turistice şi de business (de tip B1/B2), pentru întreg anul fiscal american (1 octombrie - 30 septembrie) şi se aplică la toate cererile de vize ale cetăţenilor români, fie că sunt făcute la ambasada din România, fie că sunt români care depun actele la alte ambasade din lume (Italia, Spania, Marea Britanie etc).

În 5 septembrie, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că vizele românilor pentru Statele Unite ar putea fi ridicate începând cu anul viitor. Ea a spus că în luna octombrie "vom avea o primă indicaţie a ratei de refuz" şi că "semnalele sunt pozitive".

Pentru a scădea rata de respingere a vizelor la sub 3% - un criteriu cheie pentru intrarea în programul Visa Waiver - Guvernul României a decontat costul vizelor turistice în Statele Unite pentru numeroşi angajaţi din instituţii de stat, a scris Europa Liberă.

Astfel, mai multe ministere au plătit angajaţilor din instituţiile subordonate controvaloarea taxei pentru viză turistică în SUA, în cuantum de 850 de lei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb