Presa din Rusia

Presa din Rusia

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 martie 2022

Actualizare - SERGHEI LAVROV: "Acuzaţiile de la Bucea sunt menite să submineze negocierile ruso-ucrainene"

Moscova - TASS - 06.04.2022 - Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat ieri că descoperirea cadavrelor în oraşul ucrainean Bucea este o provocare menită să submineze negocierile ruso-ucrainene aflate în curs de desfăşurare.

---

Actualizare - DIPLOMAT RUS: Expulzarea "neprietenoasă" a unor diplomaţi ruşi de către Berlin va "deteriora" relaţiile cu Moscova

Berlin - TASS - 05.04.2022 - Rusia a apreciat ieri că relaţiile sale cu Germania se vor ''deteriora'' şi mai mult după decizia ''neprietenoasă'' a Berlinului de a expulza 40 de diplomaţi ruşi în legătură cu operaţiunea militară din Ucraina.

''Reducerea nefondată a personalului diplomatic din misiuni ruse în Germania va restrânge spaţiul pentru menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va duce la o deteriorare suplimentară a relaţiilor ruso-germane'', se arată într-un comunicat al ambasadei Rusiei la Berlin difuzat pe Telegram.

---

Actualizare - Moscova va prezenta la ONU documente despre "adevărată natură" a evenimentelor de la Bucea

Moscova - TASS - 05.04.2022 - Rusia a precizat ieri că vor arată "documente" care, potrivit acesteia, înfăţişează "adevărata natură" a evenimentelor petrecute în oraşul ucrainean Bucea, unde forţele ruse sunt acuzate că au ucis civili.

"Astăzi, prin reprezentantul nostru permanent (la ONU), vom organiza o conferinţă de presă în cadrul căreia vor fi prezentate documente precise cu privire la adevărata natură a evenimentelor", a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

---

Actualizare - Ministerul Apărării: Imaginile de la Bucea sunt "o provocare" a Kievului

Moscova - TASS - 04.04.2022 - Ministerul rus al Apărării a negat acuzaţiile Kievului că armata rusă a ucis civili la Bucha, precizând, într-un comunicat pe Telegram, că imaginile apărute în social media sunt "doar o nouă provocare" a Ucrainei şi o înscenare.

---

Actualizare - Comitetul rus urmează să ancheteze masacrele de la Bucea

Moscova - TASS - 04.04.2022 - Rusia anunţă astăzi că va ancheta cu privire la o "provocare" vizând să "discrediteze" forţele ruse în Ucraina, care acuză Guvernul ucrainean de "manipularea" opiniei publice, la o zi după descoperirea a zeci de cadavre ale unor civili la Bucea.

---

Actualizare - Kremlin: Este imposibilă izolarea Rusiei în lumea contemporană

Moscova - TASS - 03.04.2022 - Kremlinul a afirmat că este imposibilă izolarea Rusiei în lumea contemporană, într-un moment în care ţara este vizată de sancţiuni occidentale fără precedent, din cauza intervenţiei sale militare în Ucraina.

---

Actualizare - Ministerul rus al Apărării anunţă distrugerea unei rafinării şi a trei depozite de combustibil din Odesa

Odesa - TASS - 03.04.2022 - Ministerul rus al Apărării a anunţat, duminică, pe Telegram, că a distrus prin atacuri cu rachete o rafinărie şi trei depozite de combustibil şi lubrifianţi din Odesa.

"În această dimineaţă, rachete de înaltă precizie au distrus o rafinărie şi trei depozite de combustibil şi lubrifianţi de lângă Odesa, de unde erau aprovizionate cu combustibil trupele ucrainene în direcţia Mikolain", a anunţat ministerul.

---

Actualizare - DMITRI PESKOV: "Convorbirile Rusiei cu o Ucraină ostilă nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă"

Minsk - TASS - 03.04.2022 - Convorbirile Rusiei cu o Ucraină "ostilă" nu au fost uşoare, dar important este că ele continuă, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dimtri Peskov.

"Ucraina este un stat foarte dificil, foarte dificil pentru noi. Este ostilă faţă de noi", a declarat el la televiziunea belarusă.

---

Actualizare - Ministerul de Externe: Rusia nu va solicita UE să ridice sancţiunile, deoarece are o marjă de siguranţă

Moscova - TASS - 01.04.2022 - Moscova nu va solicita Uniunii Europene (UE) ridicarea sancţiunilor, deoarece are o "marjă de siguranţă, iar Uniunea Europeană nu este centrul Universului", în pofida faptului că Rusia a descris anterior acţiunile Occidentului drept "război economic", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

---

Actualizare - DMITRI MEDVEDEV: "Rusia şi-ar putea limita exporturile de grâu doar la ţările prietene"

Moscova - TASS - 01.04.2022 - Unul dintre principalii colaboratori ai preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat astăzi că Rusia, un important exportator de grâu, şi-ar putea limita livrările doar la ţările ''prietene'', în contextul sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.

---

Actualizare - Guvernatorul din Belgorod acuză Ucraina pentru incendiul de la depozitul de petrol

Belgorod - TASS - 01.04.2022 - Guvernatorul regional al oraşului rus Belgorod a acuzat elicopterele militare ucrainene că au atacat depozitul de petrol unde a izbucnit un incendiu.

Viaceslav Gladkov a declarat, vineri dimineaţă, pe canalul său Telegram, că incendiul a fost cauzat de lovituri aeriene a două elicoptere ucrainene.

---

Actualizare - Rusia îi sancţionează pe liderii UE şi pe majoritatea eurodeputaţilor

Bruxelles - TASS - 31.03.2022 - Rusa anunţă joi că interzice intrarea pe teritoriul rus a liderilor europeni şi a majorităţii eurodeputaţilor, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri punitive care i-au fost impuse din cauza intervenţiei militare în Ucraina

---

Actualizare - Putin i-a transmis premierului italian că încetarea focului în Ucraina este o decizie prematură la momentul actual

Moscova - TASS - 31.03.2022 - Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului italian, Mario Draghi, că situaţia din Ucraina nu a ajuns la cel mai avansat stadiu pentru a fi decisă o încetare a focului, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă joi, când a fost întrebat despre convorbirea telefonică cu liderul rus, de miercuri.

---

Actualizare - DMITRI MEDVEDEV: "Sancţiunile impuse Rusiei se întorc împotriva Occidentului"

Moscova - TASS - 31.03.2022 - Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, susţine, într-o postare pe canalul său de Telegram, că sancţiunile impuse Rusiei pe fondul războiului din Ucraina se întorc împotriva Occidentului, afectând în mod special consumatorul caznic, prin creşterea preţurilor la energie şi combustibil.

---

Actualizare - China şi Rusia condamnă sancţiunile occidentale "ilegale şi contraproductive" impuse Moscovei

Moscova - TASS - 30.03.2022 - Miniştrii de externe ai Rusiei şi Chinei, Serghei Lavrov şi Wang Yi, au condamnat, astăzi, sancţiunile occidentale "ilegale şi contraproductive" impuse Moscovei din cauza acţiunii sale în Ucraina, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

---

Actualizare - Lavrov se află în China pentru discuţii despre Ucraina şi Afganistan

Beijing - TASS - 30.03.2022 - Lavrov a ajuns la Tunxi, capitala provinciei Anhui din sud-estul Chinei, pentru discuţii de două zile despre evoluţiile din Afganistan, la care vor lua parte de asemenea reprezentanţi ai SUA, ai ţărilor vecine şi ai guvernului taliban de la Kabul, aflat la putere din august.

---

Actualizare - Rusia expulzează diplomaţi din Letonia, Lituania şi Estonia

Moscova - TASS - 29.03.2022 - Ministerul de Externe al Rusiei i-a convocat, marţi, pe ambasadorii Letoniei, Estoniei şi Lituaniei, pentru a anunţa expulzarea unora dintre diplomaţii lor, după ce cele trei state baltice au expulzat în total 10 diplomaţi ruşi.

---

Actualizare - DMITRI PESKOV: "Rusia nu va trimite gaze naturale gratuit Uniunii Europene, dacă refuză să plătească în ruble"

Moscova - TASS - 29.03.2022 - Moscova se ocupă de detaliile planurilor sale de livrare a gazelor către ţări neprietenoase pentru plata în ruble, dar nu se va angaja în activităţi de "caritate" dacă Europa refuză să plătească în moneda rusească, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov reporterilor.

---

Actualizare - DMITRI PESKOV: "Rusia ar folosi arme nucleare doar împotriva unei ameninţări la adresa existenţei statului"

Moscova - TASS - 29.03.2022 - Rusia ar folosi arme nucleare doar atunci când există o ameninţare la adresa existenţei ţării - şi nu ca urmare a războiului în curs din Ucraina, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru PBS Newshour, într-un interviu.

---

Actualizare - KREMLIN: "Declaraţiile preşedintelui Biden provoacă îngrijorare"

Moscova - TASS - 28.03.2022 - Kremlinul susţine că afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden referitoare la preşedintele rus Vladimir Putin, "provoacă îngrijorare". Biden a declarat, sâmbătă, că Putin nu ar trebui să mai rămână la putere, în timpul unei vizite în Polonia.

---

Actualizare - KREMLIN: "Negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe mâine"

Moscova - TASS - 28.03.2022 - Kremlinul a anunţat astăzi că negocierile ruso-ucrainene din Turcia ar putea începe mâine şi a apreciat că este important ca dialogul să aibă loc faţă în faţă, în ciuda progreselor slabe de până acum.

---

Actualizare - SERGHEI LAVROV: "O întâlnire Putin-Zelenski ar fi acum contraproductivă"

Moscova - TASS - 28.03.2022 - Oîntâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski ar trebui să aibă loc de îndată ce poziţiile celor două părţi asupra unor chestiuni esenţiale se apropie, a susţinut astăzi şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov.

---

Actualizare - SERGHEI LAVROV: "Relaţiile dintre Rusia şi China sunt mai puternice ca niciodată"

Moscova - TASS - 28.03.2022 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmai, luni, că relaţiile dintre Rusia şi China sunt mai puternice ca niciodată, în contextul în care state occidentale încearcă să izoleze Moscova prin aplicarea unor sancţiuni fără precedent din cauza invaziei ruse în Ucraina.

---

Actualizare - IZVESTIA - Peste 260 de militari ucraineni s-au predat Forţelor Armate Ruse din Mariupol, a anunţat ieri liderul forţelor cecene, Ramzan Kadyrov.

"267 de militari din batalionul 503 (atribuit Corpului 36 Marină) s-au predat la Mariupol Forţelor Armate Ruse. Aceasta este o alegere foarte corectă şi conştientă", a scris Kadyrov pe pagina sa din reţeaua Telegram.

Potrivit acestuia, soldaţii care s-au predat sunt în deplină siguranţă.

Liderul cecen a mai adăugat că armata rusă nu este în război cu populaţia civilă şi a cerut tuturor forţelor ucrainene să restabilească, împreună cu ruşii, ordinea în ţară de dragul vieţii paşnice.

Ramzan Kadyrov a mai anunţat succesul privind demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei. Până acum, cea mai mare parte din artileria şi forţa de muncă a inamicului a fost distrusă, a precizat astăzi liderul cecen.

"Naziştii suferă pierderi semnificative. Demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei se desfăşoară cu succes. Forţele armate ale Federaţiei Ruse au distrus majoritatea echipamentelor militare, pieselor de artilerie şi forţei de atac ale inamicului", a scris Kadyrov pe pagina sa de Telegram.

Actualizare - IZVESTIA - Cursele aeriene între Federaţia Rusă şi Turcia ar putea fi reluate în cursul lunii aprilie sau la începutul lunii mai, a anunţat astăzi Zarina Doguzova, şefa Agenţiei Federale de Turism, în urma unei convorbiri telefonice cu ministrul Culturii şi Turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy. Potrivit lui Doguzova, părţile lucrează pentru a crea condiţii pentru sezonul turistic viitor şi pentru a relua programele de zbor. Ea şi-a exprimat speranţa că zborurile către cele mai populare destinaţii de vară vor fi restabilite în această primăvară.

Cea mai populară destinaţie pentru luna mai printre staţiunile ruseşti este Soci, unde 67% dintre ruşi şi-au propus să petreacă un sejur. Dintre destinaţiile străine, cea mai accesibilă ţară pentru ruşi este Turcia, cu o pondere a interogărilor de căutare de 22,8%.

Din 9 aprilie, Rusia va relua zborurile cu 52 de ţări, eliminând restricţiile impuse anterior privind Covid-19 . Printre aceste state se numără Argentina, India, China şi Africa de Sud.

Actualizare - KOMMERSANT - Astăzi, la ora 17:00, ora Moscovei, este programată o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la evenimentele din localitatea Bucha. SUA doresc ca Adunarea Generală a ONU să excludă Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului. Ţările UE continuă să expulzeze diplomaţii ruşi, Rusia promite un răspuns în oglindă. Un proiect de lege privind răspunderea penală pentru aplicarea sancţiunilor străine în Rusia a fost înaintat Dumei de Stat.

Actualizare - 09:05- Moscova- TASS- 01.04.2022- Opt rezervoare de combustibil sunt în flăcări într-un depozit de petrol din Belgorod, a declarat pentru TASS o sursă din serviciile de urgenţă.

"În prezent, sunt în flăcări opt rezervoare de combustibil cu un volum de 2.000 de metri cubi fiecare. Există pericolul de extindere a flăcărilor", a spus sursa.

Potrivit guvernatorului regiunii Vyacheslav Gladkov, două elicoptere ale forţelor armate ucrainene au efectuat două lovituri aeriene la Belgorod, care au provocat un incendiu la depozitul de petrol al oraşului. Flăcările au cuprins rezervoarele de combustibil din depozit. Autorităţile oraşului evacuează locuitorii din clădirile adiacente depozitului de petrol.

Actualizare - 07:30- Moscova- TASS- 01.04.2022- Comitetul de Investigaţii al Rusiei i-a acuzat pe fostul ministru ucrainean al apărării Valery Geletey, fostul şef al Statului Major General Viktor Muzhenko şi alţi 20 de oficiali militari ucraineni de genocide.

"Dovezile conţinute în aceste documente au făcut posibilă extinderea acuzaţiilor pentru anumiţi suspecţi din rândul militarilor ucraineni de rang înalt implicaţi în moartea civililor din Donbass", a spus Comitetul.

Actualizare - 11:07 - Danemarca expulzează 15 diplomaţi ruşi.

Actualizare - 10:52 - Rusia şi Ucraina continuă negocierile intense în format video, a declarat pentru Interfax ministrul adjunct de externe Andrei Rudenko. Cu toate acestea, Moscova nu consideră necesară trimiterea unei delegaţii speciale pentru negocierile cu Ucraina privind garanţiile de securitate, susţine Andei Rudenko.

Actualizare - 10:38 - Zelensky: este greu să negociezi cu Rusia acum, dar nu există altă opţiune.

Actualizare - 10:37 - Zelensky la emisiunea "Ucraina-24" a spus că, probabil, nu va exista nicio întâlnire între el şi preşedintele rus Putin.

Actualizare - 10:25 - Roskomnadzor a trimis administraţiei Wikipedia a treia cerere de limitare a difuzării de informaţii false, a spus agenţia.

---

Actualizare -KOMMERSANT: - SUA nu vor permite Rusiei să-şi ramburseze datoria în dolari din conturile americane. Şeful Trezoreriei Americane consideră că Moscova trebuie să aleagă "între epuizarea rezervelor rămase în dolari, noi încasări sau neplată".

---

Actualizare -KOMMERSANT:- Şcolile ruseşti au primit noi recomandări cu privire la desfăşurarea de lecţii speciale pe fundalul "operaţiunii militare speciale" în Ucraina. Profesorii le vor vorbi elevilor despre beneficiile înlocuirii importurilor.

---

Actualizare -KOMMERSANT:- Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a aprobat componenţa delegaţiei pentru negocierile cu Rusia privind garanţiile de securitate. Aceasta va fi condusă de politicianul şi omul de afaceri, David Arakhamia.

Actualizare -KOMMERSANT:- Banca Comercială a Kârgâzstanului este pregătită să emită carduri Visa cetăţenilor Federaţiei Ruse. Aceştia pot primi acasă un "card de aur" personalizat pentru 17.500 de ruble.

---

Actualizare -KOMMERSANT:- SUA doresc ca Adunarea Generală a ONU să voteze excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului pe 7 aprilie . Casa Albă a spus că Washington efectuează acest demers din ordinul preşedintelui Joe Biden.

---

Actualizare -KOMMERSANT:- Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a numit drept fără precedent respingerea solicitării Moscovei privind întrunirea unei şedinţe a Consiliul de Securitate al ONU pe tema masacrului de la Bucha. El a denunţat drept fake-news videoclipul prezentat de autorităţile din Ucraina.

---

Actualizare -IZVESTIA - SUA întreţin ostilitatea faţă Rusia pentru a menţine Europa sub control şi pentru a preveni apropierea acesteia de Federaţia Rusă, conform unui editorial publicat de cotidianul chinez Huanqui. Potrivit editorialului citat, imediat după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Washingtonul a încercat să distrugă complet economia rusă, a încercat să impună Rusiei visul de integrare în lumea occidentală, dar aceasta din urmă nu a devenit parte a Occidentului.

Drept urmare, în încercarea de pune la respect Moscova, administraţia de la Washington a iniţiat extinderea NATO spre est, scopul fiind nu doar zdrobirea Federaţiei Ruse, ci şi controlul asupra Europei, arată sursa citată.

Potrivit acesteia, dacă relaţiile dintre Rusia şi Europa se vor îmbunătăţi, întregul punct al existenţei Alianţei Nord-Atlantice şi al prezenţei militare americane pe bătrânul continent va dispărea.

Cotidianul chinez mai aminteşte că Moscova are resurse energetice, iar Europa are tehnologie şi, prin urmare, ar fi fost un dezastru pentru SUA ianugurarea gazoductului Nord Stream 2. Mai mult, în editorialul citat se mai spune că SUA vede o ameninţare în moneda europeană: euro reprezintă 19% din rezervele valutare ale lumii, iar ca mijloc de plată aproape că a ajuns din urmă dolarul.

"Dacă euro depăşeşte dolarul în viitor şi alte valute îi vor absorbi şi mai mult cota, acest lucru va zgudui fundamental situaţia actuală în care Statele Unite folosesc dolarul pentru profit fără să ridice un deget", se arată în editorialul publicat în cotidianul chinez Huanqui.

---

Actualizare - IZVESTIA - Declaraţiile secretarului de stat adjunct al SUA, Bonnie Jenkins, despre ameninţările reprezentate de minele ruseşti neexplodate, care ar fi fost lăsate în Ucraina sunt absurde, potrivit ambasadei Rusiei.

"Astfel de acuzaţii sunt absurde pe fundalul livrărilor continue din SUA de arme letale către regimul de la Kiev. Printre acestea se numără MANPA-urile şi ATGM-urile, pe care Forţele Armate ale Ucrainei şi batalioanele naţionale le lasă pe poziţiile lor în timpul retragerii", a informat, astăzi, Ambasada SUA a Federaţiei Ruse pe reţeaua de socializare Telegram.

De asemenea, diplomaţii ruşi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de decizia autorităţilor ucrainene de a distribui armele primite de la americani radicalilor nou sosiţi în unităţile de apărare.

"Incapacitatea regimului de la Kiev de a asigura controlul şi protecţia corespunzătoare a armelor a condus la bande spontane implicate în jafuri şi teroare", susţin diplomaţii ruşi de la Washington.

CNN a anunţat astăzi că congresmenii americani i-au solicitat preşedintelui american Joe Biden să mărească asistenţă militară acordată Ucrainei. Congresmenii Jason Crowe, Andy Kim, Peter Meyer cer preşedintelui SUA să furnizeze părţii ucrainene rachete sol-aer, luptători, rachete antinavă, etc.

---

Actualizare -IZVESTIA - Perspectiva unei crize alimentare globale devine din ce în ce mai reală şi nimeni nu va beneficia de ea, a declarat, astăzi profesorul G.V. Plehanov Ibrahim Ramazanov, cadru didactic la Universitatea Economică din Moscova. Printre motivele crizei iminente, Ramazanov a numit încetarea legăturilor economice şi a logisticii în privinţa materiilor prime alimentare şi a îngrăşămintelor, precum şi penuria în creştere şi creşterea preţurilor la energie.

Ramazanov a spus că Rusia este unul dintre principalii exportatori de cereale, îngrăşăminte şi inputurile necesare producţiei de alimente şi că, în acest moment, este imposibil ca ea să fie înlocuită în piaţa mondială.

În afară de Rusia, printre cei mai mari exportatori de cereale se numără SUA, Franţa, Australia, Argentina, Ucraina, România. Aceste ţări vor întâmpina probleme cu producţia de materii prime industriale din cauza lipsei şi creşterii preţurilor la îngrăşăminte, energie şi logistică, susţine Ramazanov, care afirmă că, într-o astfel de situaţie, niciun participant de pe piaţă nu poate câştiga.

El mai arată că de la începutul ostilităţilor din Ucraina şi mai ales după impunerea de către ţările occidentale a sancţiunilor anti-ruse, comunitatea mondială se confruntă cu probleme privind alimentele, precum şi cu o creştere record a preţurilor. În 29 martie, India a cumpărat 45.000 tone de ulei rusesc de floarea-soarelui la un preţ record de 2150 de dolari tona. Preţul unei tone de ulei de floarea soarelui înainte de începerea ostilităţilor era de 1630 dolari tona.

În 28 martie, ONU a avertizat cu privire la ameninţarea foametei într-o serie de ţări din cauza impunerii de sancţiuni anti-ruse. Anterior, în pe 27 martie, în oraşul german Stuttgart a izbucnit un scandal după ce unul dintre lanţurile locale de supermarketuri a interzis clienţilor să cumpere mai mult de o sticlă de ulei de floarea-soarelui. Tot în Stuttgart se înregistrează o creştere consistentă a preţurilor la alimente şi o lipsă a unor produse alimentare, mai afirmă sursa citată.

---

Actualizare -19:18- Şapte aşezări din Doneţk au fost bombardate de trupele ucrainene

Doneţk -TASS - 26.03.2022 - Şapte aşezări din Republica Populară Doneţk (RPD) au fost bombardate astăzi de către trupele ucrainene, a declarat Eduard Basurin, adjunctul şefului Miliţiei Populare din RDP.

Potrivit lui Basurin, de la începutul acestei zile, trupele ucrainene au tras peste 100 de rachete. Nouă case, trei clăiri publice şi un vehicul de transport au fost avariate.

---

Actualizare -18:39- Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene va avea loc în perioada 29-30 martie

Moscova-TASS - 27.03.2022 -O nouă rundă de negocieri între delegaţiile ruse şi ucrainene va avea loc în perioada 29-30 martie, a declarat astăzi consilierul prezidenţial rus Vladimir Medinsky.

"Azi a avut loc o altă rundă de discuţii cu Ucraina prin videoconferinţă. Drept urmare, s-a luat decizia de a ne întâlni în perioada 29-30 martie", a scris el pe canalul său Telegram.

Prima rundă de negocieri ruso-ucrainene a avut loc în regiunea Gomel din Belarus pe 28 februarie. Discuţiile au durat cinci ore. A doua rundă de discuţii a avut loc pe 3 martie la Belovezhskaya Pushcha, în Belarus. Delegaţiile s-au întâlnit pentru a treia rundă de discuţii pe 7 martie, în regiunea Brest, tot în Belarus. Mai multe runde au fost organizate în format online.

---

Actualizare -17:49- Doisprezece civili au fost răniţi în Mariupol, în urma bombardamentelor efectuate de armata ucraineană

Mariupol-TASS - 27.03.2022 -Doisprezece civili au fost răniţi în zona eliberată a oraşului Mariupol, în urma bombardamentelor efectuate de trupele ucrainene, a anunţat astăzi autorităţile Republicii Populare Doneţk (DPR).

"Ca urmare a bombardării a părţii eliberate din Mariupol, de către trupele ucrainene doisprezece civili au fost răniţi", au declarat autorităţile din DPR.

---

Actualizare -16:51-Mai multe poduri importante din punct de vedere strategic restaurate

Lugansk -TASS - 27.03.2022 -Mai multe poduri importante din punct de vedere strategic care leagă Lugansk de districtele din nordul republicii şi care au fost distruse de trupele ucrainene, au fost restaurate, a declarat astăzi Leonid Pasechnik, liderul Republicii Populare Lugansk (LPR).

"Am făcut o muncă colosală în ceea ce priveşte refacerea infrastructurii. Am restaurat mai multe poduri, în măsura în care situaţia ne-a permis să facem acest lucru. Aceste poduri au o importanţă strategică pentru noi, deoarece leagă Lugansk de districtele nordice ale LPR", a spus Pasechnik.

Potrivit autorităţilor LPR, trupele ucrainene încearcă să deterioreze infrastructura civilă. Astfel, douăzeci şi două de poduri au fost deteriorare începând cu 22 martie.

---

Actualizare - 14:08-Aproape 280.000 de refugiaţi din Ucraina au ajuns în Slovacia

Bratislava - TASS - 27.03.2022 - Din 24 februarie şi până în prezent, 279.607 de refugiaţi din Ucraina au sosit în Slovacia, a anunţat astăzi agenţia de presă slovacă TASR.

Ieri, 4.310 de refugiaţi din Ucraina au sosit în Slovacia, dintre care 2.283 de femei şi 1.151 de copii.

Între timp, premierul Eduard Heger a anunţat recent că Slovacia este o ţară de tranzit pentru refugiaţii din Ucraina. Marea majoritate a celor care trec graniţa slovacă-ucraineană merg în statele din centrul şi vestul Uniunii Europene.

---

Actualizare -13:43-Turcia subliniază necesitatea dialogului cu Moscova

Ankara-TASS - 27.03.2022 -Turcia dar şi alte state ar trebui să menţină un dialog cu Rusia în interesul soluţionării situaţiei din Ucraina, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Ibrahim Kalin.

"Dacă toţi ar tăia punţile (de comunicare) cu Rusia, atunci cine va mai discuta cu ei? Ucrainenii trebuie susţinuţi prin toate mijloacele posibile, ca ei să se poată apăra... însă şi ruşii trebuie auziţi, într-un fel sau altul", a declarat Kalin.

Ankara a afirmat în repetate rânduri că Turcia nu intenţionează să se alăture sancţiunilor împotriva Rusiei, pentru a nu îşi deteriora propria economie şi pentru a lăsa un canal deschis de dialog cu Federaţia Rusă.

---

Actualizare -12:18 - Teritoriul separatist Lugansk ar putea organiza un referendum asupra aderării la Rusia

Lugansk -TASS - 27.03.2022 - Referendumul privind aderarea Republicii Populare Lugansk la Rusia ar putea avea loc în viitorul apropiat, a declarat astăzi şeful LPR Leonid Pasechnik.

"Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii unde oamenii îşi vor exercita dreptul constituţional şi îşi vor exprima părerea cu privire la aderarea la Rusia. Din anumite motive, sunt sigur că exact aşa va fi, ", a asigurat Pasechnik.

---

Actualizare -11:14-Ministerul Apărării: Forţele armate ruse au distrus o bază de combustibil din apropiere de Liov

Moscova -TASS - 27.03.2022 -Forţele armate ruse au distrus o mare bază de combustibil din apropiere de Liov cu arme de înaltă precizie, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

"La 26 martie, armele aeriene cu rază lungă de înaltă precizie au distrus o bază mare de combustibil din apropierea oraşului Liov, care a furnizat combustibil trupelor ucrainene în regiunile de vest ale Ucrainei, precum şi în apropierea Kievului", a menţionat Konaşenkov.

---

Actualizare - 09:56- Jurnalist WSJ: "Biden ar trebui să evite să facă remarci în public"

Moscova -TASS - 27.03.2022 -Jurnalistul James Freeman de la Wall Street Journal consideră că, în criza actuală preşedintele american Joe Biden ar trebui să evite remarcile în public.

Potrivit jurnalistului, "cu toţii am fi mult mai în siguranţă dacă domnul Biden ar folosi mai mult declaraţiile pregătite pe subiect". " Biden ar trebui să încerce să vorbească în public cât mai puţin posibil în timpul unei crize internaţionale", a spus jurnalistul adăugând că nu există o cerinţă constituţională ca preşedintele SUA să facă remarci neînţelese sau să ţină discursuri de orice fel.

Freeman a precizat că nu slăbeşte importanţa declaraţiilor publice ale oficialităţilor. "Dar acest oficial ales nu pare să fie la înălţime", a subliniat el, remarcând că nu este dispus să evalueze sănătatea mintală a preşedintelui sau cunoştinţele sale în comparaţie cu cele ale altor lideri mondiali.

Ca exemplu al derapajelor lui Biden, Freeman a citat declaraţia sa din ianuarie despre posibilitatea unui răspuns al SUA în cazul unei "invazii minore" a Rusiei în Ucraina. Mai mult, jurnalistul a atras atenţia asupra declaraţiei lui Biden că Washingtonul "ar răspunde" dacă armata rusă ar folosi arme chimice în Ucraina. Ulterior, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a trebuit să clarifice că SUA "nu au intenţia de a folosi arme chimice sub nici o formă".

"Mulţi dintre noi se va agaţă de convingerea că preşedintele [Joe Biden] a fost confuz şi nu a înţeles ce spunea, asta este un motiv în plus pentru ca el să evite să se abată de la un discurs pregătit în această perioadă grea.(...) Desigur, tăcerea prezidenţială nu este o strategie pe termen lung, dar acum lumea nu are nevoie de declaraţiile eronate ale lui Biden", a adăugat Freeman.

---

Actualizare -20:07-Ministerul de Externe: Rusia este foarte îngrijorată de creşterea tensiunilor din Nagorno-Karabah

Moscova -TASS - 26.03.2022 -Moscova este foarte îngrijorată de creşterea tensiunilor din Nagorno-Karabah, a declarat astăzi Ministerul de Externe rus.

Moscova îndeamnă părţile din conflictul din Nagorno-Karabah să-şi exercite reţinerea şi să asigure respectarea acordurilor trilaterale la care au ajuns liderii Rusiei, Armeniei şi Azerbaidjanului, a declarat Ministerul rus de Externe.

"Îndemnăm părţile să dea dovadă de reţinere şi să asigure respectarea strictă a acordurilor trilaterale existente la cel mai înalt nivel", se arată într-un comunicat al ministerului.

---

Actualizare -18:00- Peskov: " Insultele lui Biden îngustează oportunitatea de a repara legăturile cu SUA"

Moscova -TASS - 26.03.2022 - Insultele preşedintelui american Joe Biden la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin îngustează fereastra deschisă pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moscova şi Washington, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Totuşi, un lider de stat ar trebui să-şi păstreze cumpătul", a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului este surprins că acuzaţiile împotriva lui Putin vin din partea lui Biden, care a cerut bombardarea Iugoslaviei.

"La urma urmei, el este omul care a cerut cândva ca Iugoslavia să fie bombardată. El a cerut să ucidă oameni", a spus Peskov.

"Prin urmare, este cel puţin ciudat să auzi aşa ceva de la el", a subliniat purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare -17:10- Peste 16.000 de refugiaţi din Donbas au ajuns în Rusia

Rostov-TASS - 26.03.2022 -Peste 16.000 de civili evacuaţi din Donbass au traversat Rusia prin regiunea Rostov în ultimele 24 de ore, a anunţat astăzi filiala regională a Serviciului de Grăniceri al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

"Departamentul Serviciului Grăniceri FSB al Rusiei pentru regiunea Rostov informează că în ultimele 24 de ore aproximativ 16.000 de persoane au trecut graniţa în Rusia prin puncte de control din regiunea Rostov", se arată în comunicat.

---

Actualizare -16:28- Vicepremierul Ucrainei anunţă deschiderea a zece coridoare umanitare

Kiev-TASS - 26.03.2022 - Autorităţile ucrainene vor efectua evacuarea civililor de-a lungul a zece coridoare umanitare, a declarat astăzi vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

"Astăzi, au fost convenite zece coridoare umanitare", a spus ea într-un mesaj video.

Potrivit lui Vereshchuk, coridoarele vor fi organizate de la Mariupol la Zaporojie, precum şi în regiunile Kiev şi Lugansk.

---

Actualizare -15:25- Turcia confirmă că obiectul găsit în Bosfor este o mină

Ankara- TASS - 26.03.2022 - Ministrul turc al Apărării Naţionale, Hulusi Akar, a confirmat astăzi că obiectul găsit în Bosfor este o mină.

Potrivit declaraţiei sale, mina a fost dezamorsată de o echipă de apărare subacvatică. "Negocierile cu autorităţile Rusiei şi Ucrainei pe această temă sunt în desfăşurare", a spus el într-un interviu acordat canalului TRT TV.

Potrivit lui Akar, în urma incidentului nu există probleme cu deplasarea navelor prin Bosfor.

---

Actualizare -13:13- Trecerea navelor prin Bosfor a fost suspendată din cauza descoperirii unui obiect suspect

Moscova - TASS - 26.03.2022 - Trecerea navelor prin Bosfor a fost suspendată astăzi din cauza unor informaţii despre descoperirea unui obiect care seamănă cu o mină, a declarat Garda de Coastă turcă.

"Mişcarea navelor în ambele sensuri a fost suspendată din cauza acestui incident până la noi ordine", a subliniat departamentul.

Anterior, agenţia Dogan a raportat că un obiect asemănător cu o mină a fost descoperit de pescari. Ulterior, Ministerul turc al Apărării a emis o declaraţie despre neutralizarea acesteia.

---

Actualizare -10:39- Ministerul rus al Apărării: Forţele armate ruse au distrus cu rachete Onyx o bază de combustibil din Ucraina

Moscova - TASS - 26.03.2022 -Forţele armate ruse au distrus cu o rachetă de croazieră Onyx de înaltă precizie, o bază de combustibil din regiunea Nikolaev, folosită pentru a furniza combustibil pentru o grupare a Forţelor Armate ale Ucrainei, a anunţat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

Forţele aeriene ale Rusiei au lovit 117 instalaţii militare ucrainene în ultima zi, inclusiv un sistem de rachete S-300, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Rachetele de croazieră Kalibra le armatei ruse, lansate de pe mare, au distrus un depozit de arme în regiunea Jitomir din Ucraina, a anunţat Konaşenkov.

"La 25 martie, rachetele de croazieră maritime de înaltă precizie Kalibr au distrus un depozit cu muniţie şi arme în apropiere de satul Velikiye Korovinţsi, regiunea Jitomir", a spus Konaşenkov.

Sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât trei avioane ucrainene, şase vehicule aeriene fără pilot şi o rachetă tactică din complexul Tochka-U, a adăugat Konaşenkov.

---

Actualizare -09:38-Putin semnează legea privind statutul de veteran pentru participanţii la operaţiunea specială din Ucraina

Moscova - TASS - 26.03.2022 -Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care recunoaşte ca veterani de luptă, participanţii la operaţiunea militară specială din Ucraina. Documentul este publicat pe site-ul oficial de informaţii juridice.

Miercuri, legea a fost adoptată în unanimitate de Duma de Stat şi aprobată de Consiliul Federaţiei.

Potrivit documentului, participanţii la operaţiunea specială vor avea acces la sistemul de protecţie socială folosit de veteranii din Afganistan, Siria şi alte puncte fierbinţi. Acestea includ şi plăţi suplimentare de la stat, beneficii fiscale, îngrijiri medicale şi aşa mai departe.

---

Actualizare - 20:56- Turcia este gata să primească companii globale care părăsesc Rusia

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Turcia este pregătită să găzduiască companiile globale care părăsesc piaţa rusă, a declarat preşedintele turc Tayyip Erdogan.

"Nu doar companiile americane părăsesc Rusia, ci şi multe branduri globale. Desigur, uşile din ţara noastră sunt deschise pentru ei, să vină. Mai mult, sunt anumite grupuri de capital care vor să vină în ţara noastră < ... > . Desigur, uşile noastre sunt deschise şi pentru ei", a spus Erdogan.

---

Actualizare - 19:50- Ministerul rus al Apărării: Operaţiunile în Ucraina se desfăşoară conform planului

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Operaţiunea militară a Rusiei în Ucraina se desfăşoară conform planului, toate obiectivele principale ale primei etape a operaţiunii sunt în general finalizate, a anunţat astăzi Ministerul rus al Apărării.

Potrivit Ministerului, Forţele Armate ucrainene au suferit pierderi grave: aviaţia şi apărarea aeriană ucraineană sunt distruse, în timp ce marina ucraineană nu mai există; Forţele ucrainene aproape că nu au rezerve. Între timp, cea mai mare parte a teritoriului Donbass a fost eliberată.

---

Actualizare - 18:05- Rusia va continua să deschidă zi de zi coridoare umanitare în Ucraina

Moscova - TASS - 25.03.2022 -Rusia va continua să deschidă zilnic coridoare umanitare în toate direcţiile, a declarat astăzi Mihail Mizintsev, şeful Centrului de Management Naţional al Apărării din Rusia.

"Fiind conştientă de dificultăţile actuale şi de natura şi scopurile provocărilor regimului de la Kiev, ţinând cont de pasivitatea organizaţiilor internaţionale, Rusia va continua să deschidă şi să asigure zilnic coridoare umanitare în toate direcţiile şi va informa partea ucraineană şi comunitatea mondială despre asta", a spus el.

Potrivit lui Mizintsev, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, "informează în mod regulat conducerea ţării despre cursul operaţiunii militare speciale şi despre eforturile depuse de forţele armate ruse pentru a oferi asistenţă umanitară şi pentru a asigura securitatea pe teritoriile eliberate de neonazişti".

---

Actualizare - 17:10- Lavrov:" Occidentul nu ascunde că obiectivele politicii sale vizează sufocarea şi devastarea economiei ruse"

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Un război total a fost declarat împotriva Rusiei. Occidentul nu ascunde că obiectivele politicii sale vizează sufocarea şi devastarea economiei ruse, a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

"Astăzi, un adevărat război hibrid, un "război total" a fost declarat împotriva noastră. Acest termen, care a fost exploatat de Germania lui Hitler, este acum pronunţat de mulţi politicieni europeni când vorbesc despre ceea ce vor să facă cu Rusia. Obiectivele nu sunt ascunse, ele sunt anunţate public, adică distrugerea, devastarea, ruinarea şi sufocarea economiei ruse şi a Rusiei în ansamblu", a subliniat Lavrov.

---

Actualizare 13:00 - Gazprom continuă să livreze gaze în regim normal

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzit către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

---

Actualizare 12:00 - Peste 422 de mii de civili din Donbas au fost evacuaţi în Rusia

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Numărul de evacuaţi sosiţi în Rusia din RPD, LPR (Doneţk, Republicile Populare Lugansk) şi Ucraina a depăşit 422.000, cu 20.000 mai mulţi în ultimele 24 de ore, a declarat vineri o sursă din agenţiile de securitate pentru TASS.

---

Actualizare 10:00 - O rachetă Iskander a distrus o bază de mercenari din Ucraina

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Echipajele sistemelor tactice de rachete balistice Iskander au distrus baza de antrenament a mercenarilor străini din Ucraina, a informat vineri Ministerul rus al Apărării.

---

Actualizare 08:00 - UE pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia şi Belarus

Bruxelles - TASS - 25.03.2022 - Liderii statelor membre ale UE şi-au exprimat disponibilitatea de a introduce noi sancţiuni dure împotriva Rusiei şi Belarusului, a declarat Consiliul European în declaraţia sa publicată vineri.

---

Actualizare 07:00 - Comisia de Anchetă a Rusiei a pornit o investigaţie privind armele chimice din Ucraina

Moscova - TASS - 25.03.2022 - Comitetul de Investigaţii al Rusiei anchetează crearea de laboratoare biologice secrete în Ucraina cu sprijinul SUA în cadrul articolului privind dezvoltarea armelor biologice pentru victime în masă, a declarat preşedintele Comitetului, Alexander Bastrykin, într-un interviu pentru TASS.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "Turcia este gata să primească companii globale care părăsesc Rusia"

    Oooo Doamne , nu, nu recommand!

    Mai degraba recomand ca loc de parcare a companiilor straine Polonia, Romania si Bulgaria.  

    1. Ti-a zis Dumnezeu unde sa parcheze McDonalds?

      lasa mistourile ca e serios... ce companie migreaza (fugind de razboi) in alta tara (Turcia) care va avea frictiuni militare in perioada 2025-2027 ? doar una complet lipsita de strategie si perspectiva!

      mistocarule, daca urmaresti aspectele forex sa stii ca perechea usdrub si perechea usd try vor avea cam aceeasi evolutie... ghici de ce?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb