Presa din Rusia

Presa din Rusia

Internaţional / 19 - 25 aprilie 2022

Actualizare 20:51 - Armata rusă afirmă că a eliminat un depozit de armament străin în apropiere de Odesa

Moscova - TASS - 23.04.2022 - Armata rusă a afirmat sâmbătă că a ţintit cu "rachete de înaltă precizie" un important depozit de arme livrate forţelor ucrainene de SUA şi de ţări europene în apropiere de Odesa, în sudul Ucrainei.

"Forţele armate ruse au eliminat astăzi, cu rachete de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune, un terminal logistic de pe aerodromul militar de lângă Odesa unde era stocat un important lot de arme străine livrate de SUA şi de ţări europene", a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

În total, rachetele ruseşti de înaltă precizie au vizat sâmbătă 22 de ţinte militare ucrainene, în special trei depozite de arme şi de muniţii în apropiere de Iliciovka şi Kramatorsk, care au fost distruse, potrivit ministerului.

---

Actualizare 18:00 - Polonia donează Ucrainei ajutor militar în valoare de 1,6 miliarde dolari

Moscova - Kommersant - 23.04.2022 - Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că ţara sa a transferat peste 1,6 miliarde de dolari Ucrainei.

"Acest echipament va păstra suveranitatea ucraineană, poloneză şi europeană", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, pe Twitter.

Polonia a început să furnizeze arme Ucrainei încă de la începutul operaţiunii militare. Pe 26 februarie, Aleksey Arestovich, consilierul şefului biroului preşedintelui Ucrainei , a spus că Ucraina aşteaptă din partea Poloniei 100 de mortare, 1,5 mii de muniţii pentru ei, 8 seturi de drone, 10 mii de unităţi de puşti de asalt Grot.

---

Actualizare 16:29 - Şeful Roscosmos: ''Boeing-ul american X-37 poate transporta arme de distrugere în masă''

Moscova - TASS - 23.04.2022 - Navele orbitale americane Boeing X-37 pot transporta instrumente de recunoaştere sau arme de distrugere în masă, a declarat astăzi directorul general al Roscosmos, Dmitri Rogozin.

"Poate transporta un fel de instrumente de recunoaştere sau arme de distrugere în masă. Aceasta este o nouă categorie de purtători de arme de distrugere în masă. Atacurile din spaţiu reprezintă cel mai grav pericol", a spus acesta într-un interviu pentru postul de televiziune Rossiya 24.

"Nu avem nicio informaţie inteligibilă din Statele Unite despre scopul şi capacităţile tehnice ale acestui dispozitiv", a adăugat el.

Potrivit acestuia, partea rusă consideră că Statele Unite încearcă să lanseze arme în spaţiu cu ajutorul Boeing X-37.

---

Actualizare 13:12 - Trei persoane au murit în explozia unei mine din regiunea Orenburg din Rusia

Moscova - TASS - 23.04.2022 - Incidentul care s-a soldat cu trei morţi într-o mină din regiunea Orenburg din Rusia a avut loc ca urmare a unei explozii planificate, a raportat serviciul de presă al guvernului din regiunea Orenburg.

"Pe 23 aprilie, la 08:55 (06:55 ora Moscovei), Centrul de Management al Crizei a primit un mesaj că trei persoane au fost rănite în timpul exploziilor planificate în mina subterană a Uzinei de Mine şi Procesare Gaisky. Din păcate, la 10:38. (08:38 ora Moscovei), serviciul medical a declarat decesul a trei persoane", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, 88 de persoane au părăsit mina singure.

Un dosar penal pentru încălcarea regulilor de siguranţă a fost iniţiat în urma incidentului, a declarat serviciul de presă al departamentului de investigaţii al Comitetului de anchetă al Rusiei pentru regiune pentru TASS.

---

Actualizare 12:18 - Ministerul rus al Apărării: ''SUA pregătesc provocări pentru a acuza Rusia că foloseşte arme chimice şi nucleare''

Moscova - Kommersant - 23.04.2022- Ministerul rus al Apărării susţine că Statele Unite pregătesc provocări pentru a acuza armata rusă că foloseşte arme nucleare chimice, biologice sau tactice în Ucraina. Autorităţile americane ar fi decis asupra acestui plan din cauza succesului operaţiunii militare ruse, a declarat Igor Kirillov, şeful forţelor de apărare împotriva radiaţiilor, chimice şi biologice ale Forţelor Armate RF.

Potrivit acestuia, Ministerul rus al Apărării "are informaţii" despre pregătirea provocărilor. De unde au fost obţinute aceste informaţii, nu a precizat. De asemenea, Kirillov susţine că versiunea departamentului rus este confirmată de faptul că sunt furnizate Ucrainei antidoturi pentru substanţe otrăvitoare. În 2022, se presupune că peste 220 de mii de fiole de atropină au fost livrate în ţară din Statele Unite, a spus Igor Kirillov.

Ministerul rus are în vedere trei scenarii de posibile provocări:

- "incident înscenat sub steag fals, el este considerat cel mai probabil. În acest caz, se presupune că este planificată utilizarea efectivă a armelor chimice şi biologice cu victime în rândul populaţiei sau desfăşurarea de sabotaj la instalaţiile aparţinând Ucrainei, de exemplu, în Harkov şi Kiev'';

- "utilizarea maximă sub acoperire a armelor de distrugere în masă (ADM), dar în volume mici";

- "utilizarea deschisă a ADM pe câmpul de luptă, în special în Slaviansk şi Kramatorsk. Ministerul Apărării consideră acest scenariu cel mai puţin probabil''.

---

Actualizare 21:07- Rusia poate produce singură 50% din medicamentele vitale, dar importurile sunt indispensabile

Moscova- TASS- 22.04.2022- Companiile farmaceutice ruseşti pot produce tehnic două treimi din medicamentele din lista medicamentelor importante din punct de vedere strategic şi 50% din lista celor vitale şi esenţiale, conform previziunilor Ministerului Industriei şi Comerţului. TASS a aflat cu ce dificultăţi se confruntă farmaciştii autohtoni şi unde văd oportunităţi de creştere.

Până la sfârşitul anului 2021, volumul pieţei farmaceutice ruse în termeni monetari se ridica la 1,98 trilioane de ruble (25,5 miliarde de dolari), 5,2 miliarde de pachete de medicamente au fost vândute în ţară. Ponderea medicamentelor autohtone a fost de 61%.

Sunt include 809 medicamente vitale. Potrivit estimărilor Ministerului Industriei şi Comerţului, este posibil să se localizeze total sau parţial producţia pentru 655 de articole (81%), cu toate acestea, este posibil să se organizeze un ciclu complet de producţie în Rusia, inclusiv sinteza unei substanţe farmaceutice, doar pentru 50% din medicamentele din listă.

Unele poziţii problematice, cum ar fi L-tiroxina pentru tratamentul bolilor tiroidiene, a căror deficienţă a fost raportată anterior, sunt deja înlocuite. Compania din Novosibirsk a început deja să producă acest medicament.

"Se presupune că această producţie (până la 1 milion de pachete pe lună) va acoperi nevoile tuturor farmaciilor interne", a declarat Vladimir Grechkin, director executiv al producătorului, pentru TASS.

---

Actualizare 20:01- Diplomat rus: "Forţele ucrainene fac totul pentru a păstra oamenii în Azovstal ca scuturi umane"

Moscova- TASS- 22.04.2022- Kievul face tot ce poate pentru ca oamenii prezenţi la uzina Azovstal să rămână acolo; este o extensie a politicii de scut uman pentru forţele armate ucrainene, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, la televiziunea rusă.

"Ei fac totul - regimul de la Kiev o face, susţinut de SUA - pentru ca oamenii prezenţi la Azovstal să rămână acolo. Este o continuare a tacticii scutului uman", a spus ea.

Zakharova a numit şi declaraţiile Kievului că Rusia îi împiedică pe civili să lase Azovstal drept minciună.

"Este o minciună, nu este adevărat. Rusia a spus-o în mod repetat prin Ministerul Apărării, au spus în mod repetat Forţele Armate Ruse, ce căi, ce opţiuni pot folosi oamenii care vor să părăsească Azovstal pentru a face asta. Securitatea lor, viaţa lor, asistenţa medicală a fost garantată după ce au ieşit. Toate acestea au fost spuse în mod repetat", a subliniat ea.

Regimul de la Kiev, împreună cu Washington, trebuie să pretindă că nu există nicio opţiune de ieşire a civililor, a adăugat diplomatul.

"Ei intimidează oamenii din Azovstal, îi intimidează pe toţi cei din jurul lor", a menţionat ea. "Drumul de la Azovstal este deschis pentru toţi cei care doresc să o facă".

---

Actualizare 18:32- Lavrov: "Rusia nu poartă discuţii cu niciun stat privind garanţiile de securitate pentru Ucraina"

Moscova- TASS- 22.04.2022- Rusia nu poartă discuţii cu nicio ţară cu privire la acordarea de garanţii de securitate Ucrainei, a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, la o conferinţă de presă, după discuţiile cu viceprim-ministrul Kazahstanului, ministrul de externe Mukhtar Tleuberdi.

"Nu purtam discuţii cu nimeni pe această temă", a spus înalt diplomatul Rusiei, răspunzând la o întrebare corespunzătoare.

După cum a subliniat ministrul rus de externe, Rusia a purtat discuţii cu partea ucraineană, dar acestea au stagnat după ce Moscova a transmis un proiect de potenţiale acorduri la Kiev pe 15 aprilie.

"Am purtat negocieri, acum s-au blocat pentru că în urmă cu cinci zile următoarea noastră propunere pe care am predat-o negociatorilor ucraineni şi care a fost formulată ţinând cont de comentariile lor primite până la acel moment rămâne fără răspuns", a spus înalt diplomatul rus.

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski susţine că Kievul nu a primit propunerile Rusiei, a subliniat Lavrov.

"Nu depinde de mine să judec în ce măsură deţine controlul asupra situaţiei, dar aceasta este pur şi simplu o caracteristică a locului în care se află acest proces numit negocieri. Dar am purtat aceste negocieri cu partea ucraineană în format bilateral până la acum şi în acest cadru, Ucraina a fost de acord să se angajeze să fie o ţară neutră, nealiniată şi lipsită de energie nucleară, având în vedere că sunt oferite garanţii internaţionale de securitate", a spus înaltul diplomat al Rusiei.

---

Actualizare 17:00- Ministrul francez se opune ideii embargoului rusesc de petrol între ţările UE

Paris- TASS- 22.04.2022- O serie de state membre ale Uniunii Europene se opun planurilor de embargo asupra aprovizionării cu petrol ruseşti, a declarat astăzi ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, în cadrul transmisiei BFM TV în direct.

"Încă trebuie să unim ţările UE în jurul proiectului de embargo petrolier rusesc. Până acum, unii dintre ele sunt în mod rezonabil îngrijoraţi şi se opun acestuia", a spus el, adăugând că UE uneşte 27 de state.

S-ar putea să mai dureze câteva săptămâni pentru aprobarea unei astfel de decizii, a adăugat ministrul. "Nu pot spune când exact, deoarece aceasta este o întrebare foarte importantă pentru economia noastră", a spus el, subliniind că "problema este mai probabilă de câteva săptămâni decât de luni". Energia "reprezintă până la 50% factori de inflaţie", a adăugat Le Maire.

---

Actualizare 15:49- Kremlin: Preşedintele Putin se va întâlni cu olimpicii şi paralimpienii ruşi pe 26 aprilie

Moscova- TASS- 22.04.2022- Preşedintele rus Vladimir Putin va avea o întâlnire cu sportivii din echipele olimpice şi paralimpice ruse pe 26 aprilie, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al prezidenţial Dmitri Peskov.

"Este adevărat, este programată o întâlnire cu medaliaţi ai Jocurilor Olimpice de iarnă, precum şi cu membrii echipei paralimpice a Rusiei [pentru marţea viitoare, 26 aprilie]", a confirmat Peskov jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al prezidenţial a mai spus că o şedinţă a Consiliului Prezidenţial privind dezvoltarea culturii fizice şi sportului a fost programată să aibă loc mai târziu în această zi.

---

Actualizare 11:00 - FSB a oprit mai mulţi sabotori ucraineni din a ataca un convoi umanitar rusesc

Moscova - TASS - 22.04.2022 - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a împiedicat, printr-o operaţiune militară specială, un atac terorist al sabotorilor ucraineni asupra unui convoi umanitar rus. Atacul a fost pregătit la instrucţiunile Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) folosind o maşină cu capcană, a declarat vineri Centrul pentru Relaţii Publice al Serviciului Federal de Securitate Rus.

---

Actualizare 10:00 - Gazprom continuă să livreze gaze către Europa, în regim normal

Moscova - TASS - 22.04.2022 - Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzit către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni - 58,2 milioane de metri cubi până data de 22 aprilie", a precizat acesta.

---

Actualizare 13:47- Rusia nu se confruntă cu riscuri de neplată

Moscova- TASS- 21.04.2022- Rusia are toate resursele financiare necesare, nu există nicio ameninţare de neplată, a declarat astăzi guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

"Rusia are toate resursele financiare necesare, nu există nicio ameninţare de neplată", a spus ea.

---

Actualizare 11:48- Ministrul rus al Apărării îi raportează lui Putin despre eliberarea Mariupolului

Moscova- TASS- 21.04.2022- Forţele armate ruse şi forţele Republicii Populare Doneţk (RPD) au eliberat oraşul Mariupol, a informat astăzi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, preşedintelui Vladimir Putin.

"Forţele armate ruse şi forţele Republicii Populare Doneţk au eliberat Mariupolul", a spus Şoigu.

Potrivit acestuia, membrii rămaşi ai unităţilor naţionaliste s-au adăpostit în zona industrială a combinatului siderurgic Azovstal.

---

Actualizare 10:10- Diplomatul spune că discuţiile dintre Rusia şi Ucraina continuă în format video aproape în fiecare zi

Moscova- TASS- 21.04.2022- Discuţiile ruso-ucrainene continuă în format video aproape în fiecare zi, a declarat şeful celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexey Polishchuk, într-un interviu acordat TASS.

"Negocierile directe ruso-ucrainene sunt în desfăşurare în prezent. Delegaţiile interdepartamentale ale părţilor discută posibile acorduri privind soluţionarea situaţiei din Ucraina, viitorul său statut neutru, de nealiniat şi alte probleme", a spus el, "trei negocieri au fost faţă în faţă, în Belarus, care este locul principal şi în Turcia. Acum negocierile au loc în format video aproape în fiecare zi".

---

Actualizare 08:52- Rusia insistă să includă Belarusul în acordurile cu Ucraina

Moscova- TASS- 21.04.2022- Moscova insistă că Belarus ar trebui să fie inclusă în viitoarele acorduri cu Ucraina, a declarat directorul celui de-al doilea departament CSI al Ministerului rus de Externe, Alexey Polishchuk, într-un interviu acordat TASS.

"Nu este doar faptul că Moscova nu exclude participarea Minskului la acord. Insistăm să includem Belarusul în acest proces ca participant la acordurile viitoare şi una dintre ţările garante. Va face posibilă asigurarea unui echilibru în " clubul unor astfel de ţări", a subliniat el.

"În mod clar, toate acestea au fost discutate cu prietenii noştri din Belarus care, aşa cum am spus deja, facilitează discuţiile, oferindu-le o platformă", a adăugat Polishchuk.

---

Actualizare 07:21- G7 va creşte presiunea asupra Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina

Washington- TASS- 21.04.2022- Ţările G7 îşi vor susţine şi îşi vor creşte presiunea asupra Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina, potrivit unei declaraţii publicate în urma unei reuniuni a miniştrilor de finanţe G7 şi a guvernatorilor băncilor centrale la Washington, miercuri.

"Vom susţine şi creşte presiunea noastră coordonată atâta timp cât este necesar şi vom continua să îndemnăm alte ţări să ne susţină eforturile", se arată în document.

Şefii ministerelor de finanţe G7 şi ai băncilor centrale au remarcat, de asemenea, că G7 împreună cu partenerii din întreaga lume vor continua să ia măsuri coordonate ca răspuns la escaladarea în curs "pentru a creşte şi mai mult costul acestui război pentru Rusia". "Vom continua, de asemenea, să lucrăm îndeaproape împreună şi cu partenerii noştri pentru a ne impune sancţiunile şi pentru a preveni orice tentative de eludare, eludare sau completare a sancţiunilor", se arată în comunicat.

---

Actualizare KOMMERSANT: Proprietarii ruşi a unor avioane străine, forţaţi să oprească cursele aeriene din cauza sancţiunilor, sunt interesaţi să cumpere avioane Tupolev (Tu-214 şi Tu-204). Potrivit unei surse Kommersant din Rostec, cel puţin câteva dintre cele şapte aeronave scoase la vânzare îşi pot găsi cumpărători care doresc transformarea acestora în avioane destinate oamenilor de afaceri prin instalarea suplimentară a unui spaţiu VIP.

Aeronavele respective nu se află în stare de navigabilitate şi aparţin companiei de leasing Ilyushin Finance Co (IFC, parte a Rostec). Este vorba despre trei avioane Tu-214, două Tu-204-100 şi două Tu-204-300, cu vechime cuprinsă între 12 şi 16 ani. Directorul IFC, Sergey Turkin, a confirmat pentru Kommersant interesul pentru conversia respectivelor aeronave în avioane destinate oamenilor de afaceri: "Vedem o anumită nişă. Sunt apeluri, unii clienţi şi-au luat timp să se gândească - mai ales cei care nu se aşteaptă la o ridicare anticipată a tuturor sancţiunilor. Aşteptăm primele licitaţii pentru efectuarea tranzacţiilor. Costul restabilirii navigabilităţii aeronavelor pentru operaţiuni civile comerciale a fost estimat anterior la IFC la 1,5 miliarde ruble. Ţinând cont de instalarea suplimentară a unui spaţiu VIP bun, costul costurilor de restaurare pentru IFC poate ajunge la 3 miliarde ruble", a declarat Sergey Turkin, adăugând că este dificil de estimat acum un cost final. Perioada aproximativă de restaurare de la începutul plăţii avansului este de un an şi jumătate până la doi ani. Modernizarea va avea loc la fabricile de avioane UAC din Ulyanovsk, unde sunt deja amplasate unele dintre aeronave, şi la fabrica din Kazan.

În situaţia actuală, cu lipsa unei flote pentru transportul de pasageri şi mărfuri, conversia Tu-204/214 într-un avion de afaceri pare o risipă nerezonabilă, consideră CEO-ul MaxFlight Airlines, Maxim Tsarev. Potrivit acestuia, Tu-214 ar putea închide nişa ocupată de Airbus 321 şi Boeing-737 înainte de sancţiuni, "care transportă 200 de persoane pe zbor, şi nu câţiva consumatori de servicii VIP". "Conversia unei nave de pasageri într-o clasă de marfă este mai logică, iar costul este destul de justificat. Astfel, conversia unui Boeing 777 dintr-o versiune pentru pasageri într-o versiune cargo costă aproximativ 50 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă în prezent aproximativ 4 miliarde de ruble. Şi versiunea cargo a Tu-214 este solicitată în această perioadă", susţine Tsarev.

Azat Hakim, şeful consiliului de administraţie al Tulpar Aero Group, nu vede nici un sens economic în transformarea aeronavelor Tupolev în avioane de afaceri: "Dacă aş fi cumpărător, nu aş lua în considerare un avion inactiv de 15 ani, care în esenţă are nevoie de o serioasă modernizare".

Anatoly Karachinsky, membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Otkritie şi proprietar al unuia dintre cele mai mari holdinguri IT din Rusia, IBS, a fost inclus în lista de sancţiuni a Trezoreriei SUA. Deşi banca a fost cea care a devenit ţinta sancţiunilor, , IBS ar putea fi, de asemenea, supusă unor restricţii, susţin avocaţii companiei. Majoritatea oamenilor de afaceri aflaţi într-o astfel de situaţie au ieşit până acum din companiile controlate. Trezoreria SUA a publicat o nouă listă a antreprenorilor şi companiilor ruşi care au fost adăugate pe lista SDN. Sub sancţiuni au fost incluşi preşedintele consiliului de administraţie al Băncii Otkritie, Mihail Zadornov, şi o serie de alţi manageri de top ai băncii, printre care se număra şi cofondatorul companiei IBS IT (entitate juridică a JSC IBS IT Services) Anatoly Karachinsky. Potrivit SPARK-Interfax, Karachinsky deţine 75% în IBS Holding LLC - (această structură, la rândul său, deţine 100% în IBS IT Services JSC). Alte 25% aparţin IBS LLC, care, la rândul său, aparţine IBS IT Services JSC. IBS a fost fondată în 1992 de Anatoly Karachinsky (75%) şi Sergey Matsotsky (25%). Compania este unul dintre cei mai mari integratori şi este specializată în dezvoltarea de proiecte IT complexe pentru structuri private şi sectorul public. Concurează cu Lanit, Croc, Rostec. În 2020, compania a ocupat locul doi în clasamentul TAdviser al celor mai mari furnizori de soluţii IT pentru industria autohtonă, din care a scos venituri cuprinse între 9,5 miliarde de ruble şi 13 miliarde ruble, potrivit SoftLine. Conform rezultatelor din 2021, IBS Holding LLC a înregistrat o pierdere de 18 milioane de ruble, conform datelor publicate pe Kartoteka.ru. În acelaşi timp, conform datelor proprii ale companiei, veniturile totale ale IBS în 2020 s-au ridicat la 41,7 miliarde de ruble. Din aprilie 2020, IBS este deţinută 100% de Anatoly Karachinsky, după ce un alt asociat a părăsit compania şi a înfiinţat o altă frimă - Rubytech. În ultimii ani, holdingul IBS şi-a optimizat activele. Dacă în ianuarie 2019, IBS a vândut dezvoltatorul american de software DXC Technologies Luxoft Holding pentru 2 miliarde de dolari, în decembrie 2021, VimpelCom a cumpărat un furnizor de servicii cloud - IBS DataFort.

Tot pe lista sancţiunilor introduse de SUA a intrat şi compania BitRiver, un operator major de centre de date producerea criptomonedelor. A fost pusă pe lista sancţiunilor atât compania-mamă din Elveţia, Bitriver AG, precum şi zece filiale ale acesteia din Rusia. Un comunicat de presă al Departamentului SUA a spus că respectivele firme ajută Rusia "să monetizeze resursele naturale, având un avantaj în criptomonede datorită resurselor energetice". Cu toate acestea, astfel de companii "se bazează pe echipamente informatice importate şi pe un anumit tip de plăţi, ceea ce le face vulnerabile la sancţiuni", au declarat reprezentanţii Trezoreriei SUA. O sursă Kommersant din guvernul rus crede că Statele Unite încearcă să lovească industria criptomonedei ruse, deoarece "ar putea fi folosită pentru operaţiuni de export". În special, Serviciul Fiscal Federal s-a exprimat deja în sprijinul ideii de a permite persoanelor juridice să efectueze plăţi în monedă digitală cu companiile străine.

BitRiver (BitRiver Rus LLC) a fost fondată de Igor Runts în 2017. Compania oferă servicii de găzduire şi soluţii la cheie pentru producerea de criptomonede la scară largă. Conform datelor proprii, acum gestionează cinci centre de date proprii şi are 15 proiecte în curs de implementare în Rusia şi în străinătate. Consumul total de energie al centrelor de date este de 300 MW. Potrivit SPARK-Interfax, la sfârşitul anului 2021, BitRiver Rus LLC a înregistrat venituri de 2,9 miliarde ruble şi un profit net de 167 milioane ruble.

BitRiver cooperează strâns de câţiva ani, de exemplu, cu En+ Group: în noiembrie 2020, au convenit să dezvolte proiecte în domeniul criptomonedelor, iar primul a fost lansarea unui site de 10 MW în Bratsk, regiunea Irkutsk.

Acum, toate activele BitRiver din bănci şi din cripto-schimburile (inclusiv jetoanele BTR BitRiver pentru watt-oră de putere emise de BitRiver AG) vor fi îngheţate, subliniază directorul EDB, Alexander Zhuravlev.

Potrivit expertului, criptomonedele companiei sunt listate la Bitrue, ProBit Global, Bithumb Global şi XT.com. În plus, au fost create perechi pentru simbolul cu Shiba, Luna, Gala, Solana şi altele, dar Zhuravlev se aşteaptă ca şi acestea să fie interzise. De asemenea, sunt considerate blocate şi organizaţiile care sunt deţinute în proporţie de 50% sau mai mult de BitRiver sau de subsidiarele acestora, indiferent dacă sunt incluse sau nu în lista de sancţiuni.

SUA au trecut pe lista sancţiunilor un grup de bănci din Federaţia Rusă. Lista sancţiunilor SUA, actualizată în seara zilei de 20 aprilie, include membri ai Consiliului de Supraveghere al FC Otkritie Bank - prim-vicepreşedinte al Băncii Rusiei, Ksenia Yudaeva, vicepreşedintele Băncii Centrale, Mihail Alekseev, ministru adjunct al finanţelor, Vladimir Kolychev, preşedintele Consiliului de administraţie al FC Otkritie Bank Mihail Zadornov, Paul Goldfinch, Andrey Golikov , Anatoly Karachinsky, Elena Titova şi Alexey Simanovsky. În plus, membrii consiliului de administraţie al băncii Dmitri Levin, Tatyana Nesterenko, Viktor Nikolaev, Serghei Rusanov, Nadiya Cherkasova, Svetlana Emelyanova, Irina Kremleva au fost incluşi în lista SDN.

În plus, au fost impuse sancţiuni împotriva Transcapitalbank (TKB). Potrivit oficialilor americani, reprezentanţii TKB au colaborat cu mai multe bănci din Asia, inclusiv din China şi Orientul Mijlociu, pentru a ocoli sancţiunile anti-ruse. În special, potrivit autorităţii americane de reglementare, TKB a oferit clienţilor săi posibilitatea de a efectua tranzacţii prin intermediul propriului sistem de internet banking (TKB Business) ca alternativă la SWIFT, inclusiv în scopul procesării plăţilor în dolari pentru clienţii sancţionaţi. În plus, TKB a creat un centru de decontare în Asia fără a implica băncile americane sau europene în procesul de compensare.

---

Actualizare Laboratoarele biologice din Ucraina au servit drept mijloc pentru SUA să dezvolte metode de război biologic organizaţional, a declarat, astăzi, colonel în retragere Mihail Supotnitski, microbiolog militar, specialist şef al celui de-al 27-lea centru ştiinţific al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. "Acest tip de război este cunoscut. De exemplu, atunci când întreaga infrastructură care este capabilă să efectueze supraveghere epidemiologică, să detecteze infecţiile şi să contracareze răspândirea acestora este vizată o întreagă ţară. Acesta este un război biologic purtat prin mijloace organizaţionale, fără utilizarea directă a agenţilor biologici", a explicat el pentru RIA Novosti.

Supotnitsky a adăugat că pentru a crea o situaţie periculoasă, nu este necesar să fie pulverizat ceva dintr-un avion.

"Este suficient din orice motiv să declanşezi o infecţie, care era deja considerată rară, învinsă şi care va începe să afecteze populaţia. De exemplu, febra tifoidă. Chiar şi cu un tratament modern, va fi greu de contracarat", a menţionat expertul.

Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse a prezentat astăzi imagini ale sistemelor de lansare multiplă de rachete (MLRS) "Smerch" în timpul unei operaţiuni militare speciale pentru apărarea regiunii Donbass. Obiectivul folosirii MLRS "Smerch" sunt dezactivarea infrastructurii critice a Forţelor Armate ale Ucrainei, distrugerea posturilor de comandă, a depozitelor cu arme, muniţie şi combustibil şi combustibil, a centrelor de comunicaţii, a sistemelor de apărare anti-aeriană.

Eliminarea ameninţării privind aderarea Ucrainei la NATO este una dintre condiţiile pentru finalizarea operaţiunii speciale a Rusiei de protejare a populaţiei civile din Donbass, a anunţat, astăzi, Alexei Polishchuk, directorul Departamentului II CSI al Ministerului de Externe al Rusiei. "Operaţiunea militară specială se va încheia când obiectivele sale vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără protecţia populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, precum şi eliminarea ameninţărilor la adresa Rusiei, provenite de pe teritoriul ucrainean, datorită intenţiei sale de aderare la NATO", a spus politicianul într-un interviu pentru TASS. Potrivit acestuia, operaţiunea specială se desfăşoară conform planului iniţial.

Mai multe blocuri de locuinţe din Mariupol au fost distruse în totalitate, în două ore, din cauza bombardamentelor efectuate de naţionaliştii ucraineni, a relatat un locuitor al oraşului, care a fost evacuat din zona fabricii Azovstal, potrivit corespondentului Izvestia.

"Locuim în apartamentele din blocul cu 14 etaje situat în apropierea uzinei, iar în apropiere sunt şi clădiri cu 11, 13 şi nouă etaje. Au fost bombardate pe rând. În două ore, în urma incediilor produse de explozia cauzată de bombardament, clădirea cu nouă etaje a fost distrusă complet, după care au mai fost distruse încă două blocuri", a afirmat o femeie.

Un alt locuitor din Mariupol a precizat că la ora 3:30 militarii ucraineni au început să tragă şi doar intervenţia armatei ruse a redus numărul de atacuri. În aceeaşi zi, lângă "culoarul verde" destinat autobuzelor pentru civili, naţionaliştii ucraineni îi ameninţau cu represalii pe cei care doreau să fie evacuaţi în Federaţia Rusă. Civilii nu au fost informaţi în mod deliberat despre coridoarele de evacuare şi despre oportunitatea de a părăsi oraşul. Mulţi dintre ei au aflat din întâmplare despre autobuzele Forţelor Armate Ruse pentru evacuarea populaţiei civile.

Corespondentul Izvestia a spus că aproximativ 100 de civili au fost evacuaţi din casele adiacente uzinei Azovstal. Anterior, cu o zi înainte, Forţele Armate Ruse au evacuat peste 140 de oameni din zona uzinei Azovstal din Mariupol.

---

Actualizare 14:39- Putin: "Tragedia din Donbass a forţat Rusia să înceapă o operaţiune specială în Ucraina"

Moscova- TASS- 20.04.2022- Tragedia care se desfăşoară în Donbass a forţat Rusia să înceapă operaţiunea militară specială în Ucraina, a declarat astăzi preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Supraveghere al platformei Rusia - Ţara Oportunităţilor.

Una dintre participanţii la discuţie, fata de 12 ani, Diana, i-a spus şefului statului că în urmă cu opt ani s-a mutat împreună cu rudele ei la Sevastopol din Lugansk.

"Aţi spus că s-au schimbat multe în viaţa ta de-a lungul a opt ani de când ai părăsit Lugansk. Din păcate, multe s-au schimbat şi în Lugansk şi Republica Populară Lugansk în aceşti ani, dar în mai rău pentru că acolo au continuat bombardamentele, loviturile de artilerie şi operaţiunile de luptă în aceşti opt ani. Şi, desigur, oamenii au fost într-o situaţie foarte dificilă", a spus Putin.

După cum a subliniat liderul rus, "viaţa oamenilor din Crimeea şi Sevastopol a fost diferită şi acest lucru este evident".

"Dar tragedia care are loc în Donbass, inclusiv în Republica Populară Lugansk a fost cea care a forţat şi pur şi simplu a obligat Rusia să înceapă această operaţiune militară despre care toată lumea ştie bine astăzi", a spus preşedintele rus.

"Această operaţiune urmăreşte în primul rând scopul de a ajuta oamenii care locuiesc în Donbass, oamenii noştri care locuiesc în Donbass", a spus şeful statului.

---

Actualizare 13:42- Kremlin: Nimic de spus despre schimbul dintre politicianul ucrainean Medvedchuk

Moscova- TASS- 20.04.2022- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a comentat situaţia din jurul arestării din Ucraina şi posibilul schimb al preşedintelui Consiliului Politic al Platformei de Opoziţie a Ucrainei - Partidul For Life, Viktor Medvedciuk.

"Nu am încă nimic de spus pe această temă", a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului reporterilor, întrebat cum se dezvoltă schimbul Medvedchuk şi care este reacţia preşedintelui rus Vladimir Putin la această situaţie.

---

Actualizare 12:54- Diplomatul rus pune sub semnul întrebării independenţa preşedintelui ucrainean

Moscova- TASS- 20.04.2022- Statele Unite şi NATO se ocupă de procese din Ucraina, aşa că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu poate fi privit ca un politician independent, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pentru postul de televiziune Rossiya-24.

"Este la fel de imposibil să vorbim despre independenţa lui Volodimir Zelenski acum ca înainte. Curatorii săi îi stau în spatele lui. Este în primul rând despre Washington şi structurile NATO care se ocupă de procesul de ani de zile într-un fel sau altul, aşa că este contraproductiv să vorbim despre declaraţiile lui Zelenski. El spune un lucru astăzi şi altceva mâine", a remarcat ea.

Zakharova a subliniat că preşedintele ucrainean nu a avut niciun control asupra situaţiei din ţară. "Zelensky face declaraţii în diverse state. Starea în care se află îi schimbă personalitatea. Este evident, întreaga lume vede destul de regulat filmări similare", a adăugat diplomatul rus.

---

Actualizare 11:52- Ieri, trupele ucrainene au peste 80 de victime în Donbass

Donetsk- 20.04.2022- Trupele ucrainene au 86 de victime în luptele cu forţele Republicii Populare Doneţk (RPD), a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Miliţiei Populare RDP, Eduard Basurin.

"În ultimele 24 de ore, forţele noastre au eliminat 86 de naţionalişti ucraineni, un vehicul de luptă de infanterie, două vehicule blindate de transport de trupe, trei poziţii de obuzier D-30 de 122 mm şi un vehicul de transport de marfă. Au confiscat, de asemenea, un tanc, un vehicul blindat de transport de trupe şi două marfă, vehicule de transport", a spus purtătorul de cuvânt.

---

Actualizare 09:20- Oficial DPR: "Peste 3.000 de militari ucraineni s-au predat de la începutul operaţiunii Rusiei"

Moscova- TASS- 20.04.2022- Peste 3.000 de militari ucraineni s-au capitulat în Donbass de la începutul operaţiunii militare speciale a Rusiei, pe 24 februarie, a declarat astăzi prim-adjunctul ministrului informaţiei al Republicii Populare Doneţk (RPD) Daniil Bezsonov pentru canalul Soloviev Live TV.

"Numărul total de prizonieri de război depăşeşte 3.000 în cele două republici (Republicile Populare Doneţk şi Lugansk - TASS)", a spus el.

Bezsonov a adăugat că cinci trupe ucrainene s-au predat ierii la uzina de oţel Azovstal din oraşul Mariupol. Potrivit oficialului DPR, acesta a fost rezultatul că poliţia DPR cerea predarea.

---

Actualizare 07:25- Forţele de la Lugansk spun că au preluat controlul asupra oraşului Kremennaya

Lugansk- TASS- 20.04.2022- Forţele Republicii Populare Lugansk (LPR) au preluat ieri controlul asupra oraşului Kremennaya, a declarat purtătorul de cuvânt al Miliţiei Populare LPR, Ivan Filiponenko.

"Drapelul LPR a fost deja arborat deasupra administraţiei oraşului Kremennaya, şi steagul Rusiei este deja aici. Aceasta serveşte drept dovadă convingătoare că oraşul este pe deplin sub controlul Miliţiei Populare LPR şi al Forţelor Armate Ruse", a spus Filiponenko.

---

Actualizare 21:21- Marinarii închişi din Ucraina vorbesc despre tratamentul decent din spitale

Moscova- TASS- 19.04.2022- Marinarii ucraineni răniţi, care au fost luaţi prizonieri, vorbesc despre un tratament decent în privinţa lor, potrivit unei imagini video difuzate marţi de Ministerul rus al Apărării.

"Am suferit răni în urma unei explozii provocate de capcană, pe care am încercat să o instalez singur. Am rămas două zile întins pe podeaua de beton. Am fost descoperit ulterior de militari. M-au dus de urgenţă la spital. Sincer să fiu , am fost şocat. Am fost tratat la fel ca orice altă fiinţă umană obişnuită. Nu mă aşteptam la un asemenea tratament", a declarat Iuri Andrieyenko, marinar al Brigăzii 36 Marină a Ucrainei.

"Ni s-a spus înainte că vom fi supuşi la bătaie, dar nu a fost absolut nimic", a spus marinarul adăugând că doreşte să-şi exprime recunoştinţa medicilor, care l-au îngrijit.

Un alt marinar închis al Brigăzii 36 Marine a Ucrainei, Iuri Podavansky, a declarat că a suferit răni grave la picioare înainte de a fi luat prizonier.

"Când ei [militarii din DPR] ne-au descoperit, ne-au îngrijit pe mine şi pe ceilalţi băieţi care au fost mine, acordând prima asistenţă medicală. Datorită asistenţei medicale oferite prompt, au fost salvate vieţile a cinci persoane", a spus Podavansky.

"Am fost duşi ulterior la un spital unde am primit asistenţă medicală calificată", a continuat el. "M-am trezit zilele trecute, un chirurg s-a apropiat de mine arătându-mi gloanţe, pe care le-a extras din corpul meu şi mi-a spus "Băiete, vei trăi".

Marinarul a mai spus că toate trupele ucrainene întemniţate primesc o nutriţie suficientă.

"Nu mă aşteptam la un asemenea tratament. Ni se spusese contrariul. Dar, în realitate, suntem foarte bine trataţi", a notat marinarul. "Împărţim spitalul aici cu ei [răniţi din DPR şi LPR]. Cu toţii suntem trataţi în mod egal".

---

Actualizare 20:30- Peste 100 de locuitori din Mariupol au ieşit din subsoluri de lângă Azovstal

Doneţk- TASS- 19.04.2022- Un total de 120 de civili ascunşi în subsoluri din jurul zonei de intrare a fabricii Azovstal au ieşit în faţa forţelor Republicii Populare Doneţk (DPR), a declarat astăzi pentru TASS o sursă din forţele RPD.

"În total, 120 de persoane. Nu, [nu de la fabrică], se ascunseau la subsolul clădirii de la intrare", a spus sursa, adăugând că oamenii au ieşit voluntar.

Anterior, presa a raportat că în apropierea fabricii Azovstal a fost deschis un coridor umanitar pentru civili - un bastion al forţelor ucrainene din Mariupol. Potrivit şefului Administraţiei DPR, Alexey Nikonorov, nimeni nu a optat să folosească coridorul umanitar.

Anterior, Rusia a cerut ca Ucraina să elibereze civili care ar putea fi încă la Azovstal. Forţele armate ruse au deschis, de asemenea, un coridor umanitar pentru militarii ucraineni predaţi şi militanţii batalioanelor naţionaliste.

---

Actualizare KOMMERSANT:În stadiul actual al conflictului, Rusia are în vedere doar opţiunea armelor convenţionale în Ucraina, nu armelor nucleare. Acest lucru a fost anunţat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu, acordat astăzi, pentru India Today.

"În acest stadiu, luăm în considerare opţiunea armelor convenţionale", a spus Lavrov.

Anterior, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că nu există planuri de utilizare a armelor nucleare în Ucraina. Potrivit lui Peskov, nimeni din Rusia nu ia în considerare nici măcar o astfel de idee.

Concernul auto american General Motors (GM) părăseşte Federaţia Rusă. Dealerii au primit deja o notificare de a întrerupe livrările de vehicule a căror comercializare în Federaţia Rusă este interzisă în urma sancţiunilor economice aplicate de SUA. Surse din cadrul companiei au afirmat pentru Kommersant că au demarat concedierea angajaţilor din Rusia. Compania americană devine astfel primul producător auto străin care părăseşte teritoriul Federaţiei Ruse după izbucnirea ostilităţilor din Ucraina.

---

Actualizare 17:55- Medvedev: "NATO lângă frontier Rusiei, nu mai este o figură de stil, sunt posibile acţiuni agresive"

Moscova- Agerpres- 19.04.2022- Întărirea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la frontierele ruse "nu mai este o figură de stil", iar Moscova trebuie să fie pregătită "pentru posibile acţiuni agresive", a declarat astăzi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, informează TASS şi Reuters.

Referindu-se la "ameninţările cu care se confruntă în prezent Rusia", Medvedev a precizat că "este vorba în primul rând de încercarea de a extinde prezenţa NATO în apropiere de frontierele" ruse. "Şi aceasta nu mai este astăzi o figură de stil, nu este un set de ameninţări standard. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru acele acţiuni agresive care s-ar putea întâmpla", a constatat el.

De aceea, a continuat Medvedev, este important "să întărim inclusiv sistemul care permite să asigurăm Rusia cu cele mai moderne arme". "Iar pentru aceasta este nevoie de tehnică sigură, de înaltă tehnologie, (de tehnologie) puternică - şi militară şi cu dublă utilizare", a spus el în cadrul şedinţei prezidiului Consiliului pentru ştiinţă şi cercetare.

De asemenea, Medvedev a spus că sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse constituie "război economic", dar că "nimeni nu va reuşi să izoleze Rusia şi să sufoce economia ei".

Potrivit lui Medvedev, la ora actuală Federaţia Rusă "se află într-o situaţie specială", în condiţii de presiune fără precedent. "Practic, acestea nici nu sunt sancţiuni, ci, cum ni s-a spus de anumiţi responsabili străini, este un război economic - şi nimic nu mai poate fi adăugat la aceasta".

"Noi eram pregătiţi pentru aceasta. Este clar că situaţia se complică, însă nimeni nu va reuşi să sufoce economia noastră, să izoleze Rusia de lume, de alte state", a adăugat el.

Medvedev a subliniat că Rusia trebuie să-şi concentreze toate forţele şi resursele, "nu doar pentru a depăşi aceste încercări, ci pentru a ieşi din ele învingătoare".

---

Actualizare 17:13- Donald Trump cere Rusiei şi Ucrainei să negocieze

Washington- TASS- 19.04.2022- Fostul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, consideră că sunt necesare negocieri între Ucraina şi Rusia.

"Nu are sens ca Rusia şi Ucraina să nu se aşeze şi să elaboreze un fel de acord", a spus The Hill, un ziar din SUA, citat de fostul comandant şef al SUA.

După începerea operaţiunii speciale ruseşti în Ucraina, Trump l-a numit pe liderul rus Vladimir Putin "mai deştept" decât conducerea americană şi "l-a interpretat" pe actualul preşedinte al Statelor Unite, Joe Biden, "ca o tobă". În ceea ce priveşte criza actuală din Ucraina, Trump a afirmat că dacă ar fi fost "în funcţie < ... > acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată".

---

Actualizare 15:45- Rusia va investiga crimele comise de militanţii ucraineni pentru confiscările maşinilor în Kramatorsk

Moscova- TASS- 19.04.2022- Comitetul de Investigaţii al Rusiei va investiga uciderile de civili de către forţele de securitate ucrainene în scopul confiscării proprietăţilor acestora, a declarat reporterilor serviciul de presă al Comitetului.

"Şeful Comitetului de investigaţie rus, Alexander Bastrykin, a ordonat echipei sale să investigheze uciderea civililor de către militanţii ucraineni, ca parte a unui dosar penal. Locuitorii din Kramatorsk au raportat despre uciderea în serie a civililor de către naţionaliştii ucraineni şi le-au confiscat maşinile. Militanţii au oprit oamenii care conduc până la Slaviansk, astfel le-au confiscate maşinile. Proprietarii de maşini sau pasagerii acestora care au încercat să reziste au fost împuşcaţi pe marginea drumului", a spus serviciul de presă.

Au existat rapoarte despre 23 de civili ucişi, a spus Comitetul.

---

Actualizare 14:04- Lavrov: "Operaţiunea Rusiei în Ucraina provine din dorinţa Occidentului de a domina lumea"

Moscova- TASS- 19.04.2022- Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina provine din dorinţa Occidentului de a domina lumea, a declarat astăzi ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu acordat India Today.

"Adevăratul motiv este mulţumirea majorităţii ţărilor din lume după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, când colegii noştri occidentali, în frunte cu Statele Unite, s-au declarat câştigători şi, încălcând promisiunile făcute conducerii sovietice şi ruse, ei au început să deplaseze NATO spre est. Ei au tot spus: «Nu vă faceţi griji, este o alianţă defensivă, nu este o ameninţare pentru securitatea voastră - rusă». Dar era o alianţă defensivă când existau NATO şi Tratatul de la Varşovia. Şi era Zidul Berlinului (...) aşa că era foarte clar care era linia de apărare pentru această alianţă defensivă", a subliniat el.

"Când oponentul a dispărut - atât Tratatul de la Varşovia, cât şi Uniunea Sovietică a dispărut - au decis că vor muta linia de apărare spre est şi au făcut acest lucru de cinci ori fără a explica împotriva cui se vor apăra, în procesul de construire. capacitatea de asalt şi alegerea fostelor republici sovietice, în special a Ucrainei, ca o trambulină împotriva intereselor ruse", a adăugat Lavrov.

Evenimentele actuale sunt înrădăcinate în SUA şi în dorinţa Occidentului colectiv de a conduce şi domina lumea şi de a arăta tuturor că nu ar exista multipolaritate, a subliniat înaltul diplomat rus. Ei au creat o trambulină în Ucraina împotriva Rusiei şi au livrat arme în ţară, spunând că Kievul s-ar putea alătura NATO "şi nimeni nu poate opri Ucraina dacă doreşte acest lucru", a menţionat Lavrov.

---

Actualizare 13:32- Seful rus al apărării: "Trupele ruse vor folosi noi metode de război"

Moscova- TASS- 19.04.2022- Forţele armate ruse vor introduce noi metode de operaţiuni de luptă pentru a se adapta mai bine la războiul actual, a declarat astăzi ministrul apărării, generalul de armată, Serghei Şoigu, la o întâlnire cu comandanţii de vârf.

Implementarea persistentă de către Ministerul Apărării a planului său de acţiune urmăreşte dezvoltarea în continuare a Armatei şi Marinei şi a le furniza arme avansate, a subliniat şeful apărării.

"De asemenea, introducerea de noi metode de operaţiuni de luptă va ajuta la o mai bună adaptare a trupelor la condiţiile actuale de confruntare armată", a spus Shoigu.

---

Actualizare 12:47 - Serghei Lavrov: ''Rusia va afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la Bucha''

Moscova - Kommersant - 19.04.2022 - Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a declarat astăzi că Rusia va afla adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la Bucha.

Potrivit acestuia, ţara desfăşoară o anchetă "în legătură cu atrocităţile comise de batalioanele neonaziste şi de forţele armate ale Ucrainei".

"A fost creată o comisie specială, în cadrul domeniului juridic rusesc există o organizaţie publică cu o experienţă extraordinară. Ei au investigat crimele comise de Căştile Albe din Siria şi alte cazuri", a declarat Lavrov într-un interviu pentru India Today .

Căştile Albe sunt o organizaţie de voluntari care operează în teritoriile controlate de opoziţie din Siria. Potrivit conducerii organizaţiei, membrii acesteia sunt implicaţi în îngrijirea medicală şi salvarea civililor răniţi. Guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, precum şi Rusia şi Iranul, sunt acuzaţi de falsificarea crimelor de război şi sprijinirea teroriştilor.

Cu o zi înainte, Petr Ilicicev, directorul Departamentului Organizaţiilor Internaţionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe , a declarat că Rusia nu va iniţia o anchetă internaţională a ONU cu privire la evenimentele din Ucraina, inclusiv de la Bucha. Diplomatul se îndoieşte de imparţialitatea unei astfel de anchete. La începutul lunii aprilie, zeci de cadavre ale civililor au fost găsite în oraşul ucrainean Bucha. Kremlinul consideră că filmările difuzate sunt false, notează sursa citată.

---

Actualizare 10:57 - Gazprom continuă să livreze în regim obişnuit gaze naturale pentru tranzitul prin Ucraina

Moscova - TASS - 19.04.2022 - Gazprom continuă să furnizeze gaz rusesc pentru tranzit către Europa pe teritoriul ucrainean, în mod normal, a declarat purtătorul de cuvânt Serghei Kupriyanov reporterilor.

"Gazprom furnizează gaz rusesc pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean în mod normal, în conformitate cu solicitările consumatorilor europeni - 54,8 milioane de metri cubi pentru data de 19 aprilie", a precizat acesta.

---

Actualizare - Kommersant - 19.04.2022 - Companiile petroliere ruse reduc producţia din cauza dificultăţilor privind exportul de produse pe fondul sancţiunilor economice impuse de UE şi SUA. În prima jumătate a lunii aprilie, volumul mediu zilnic de procesare a scăzut cu 6%, dar se preconizează că problemele legate de vânzarea petrolului şi a produselor petroliere se pot agrava în luna mai.

---

Actualizare - Kommersant - 19.04.2022 - Datorită impactului operaţiunii speciale din Ucraina asupra furnizării de componente în Rusia, autorităţile de la Kremlin vor permite temporar producţia de maşini din toate clasele de mediu, inclusiv Euro-0. Necesitatea retrocedării cerinţelor la nivelul anilor 1990 a apărut pe fondul suspendării furnizării unităţilor de control electronic, dar cu toate acestea autorităţile nu abandonează alte componente care afectează emisiile, cum ar fi catalizatorii.

Astfel, Rusia va permite producerea de maşini din clasa Euro-0, conform unui proiect de decret guvernamental privind "reguli pentru evaluarea conformităţii vehiculelor cu roţi produse într-o perioadă specială". Documentul are scopul de a simplifica cerinţele pentru maşinile produse în Federaţia Rusă, dar, de fapt, se aplică doar companiilor auto mari tradiţionale autohtone (cu peste 5000 de angajaţi), precum şi producătorilor de semiremorci, autobuze electrice sau companii aflate sub sancţiuni. Noile cerinţe se vor aplica maşinilor fabricate între 1 aprilie şi 31 decembrie, prevede documentul care se află în circuitul de avizare interministerial al guvernării de la Kremlin.

Analiştii notează că protecţia mediului nu este atât de importantă pentru consumatorii din Federaţia Rusă, dar o scădere a nivelului de siguranţă şi confort este posibil să afecteze cererea.

---

Actualizare - Kommersant - 19.04.2022 - Peste 50% dintre medicii ruşi - (54,6%) - recunosc că se confruntă cu întreruperi în aprovizionarea cu consumabile medicale importate - catetere, seringi, antiseptice, pansamente, materiale de sutură - în urma sancţiunilor economice impuse de UE şi SUA. O treime dintre aceştia nu sunt mulţumiţi de oferta firmelor ruseşti din domeniu, conform unui sondaj efectuat de Aktion Medicine în rândul personalului din clinicile Federaţiei Ruse. Cea mai acută problemă este în privinţa mănuşilor medicale, Rusia producând doar 1% din cele 500 milioane de perechi de mănuşi utilizate anual. Pentru a economisi consumabilele, clinicile iau o serie de măsuri, printre care se numără reducerea consumului (42% dintre respondenţi), evitarea dublării testelor (29% dintre respondenţi), înăsprirea controlului asupra implementării regulilor de sterilizare şi dezinfecţie (24% - dintre respondenţi).

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 19.04.2022 - Rusia şi Vietnam vor desfăşura exerciţii militare comune, în cadrul cărora vor dezvolta soluţii pentru misiunile de luptă şi vor testa abilităţile comandanţilor în gestionarea unităţilor într-un mediu dificil, a anunţat astăzi serviciul de presă al Districtului Militar de Est, în urma discuţiilor online dintre şeful centrului regional de control, generalul-maior Serghei Lagutkin şi a şefului departamentului de cooperare militară internaţională, colonelul Ivan Taraev, şi a generalului-maior Don Dinh Thanh şi alţi ofiţeri ai Armatei populare vietnameze. Exerciţiile militare comune se vor desfăşura sub denumirea "Uniunea Continentală - 2022".

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 19.04.2022 - Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a declarat astăzi, într-un interviu acordat RIA Novosti , că Lituania nu poate închide unilateral graniţa cu regiunea condusă de el. "Nu, Lituania nu poate face acest lucru unilateral", a răspuns guvernatorul la întrebarea pusă de reprezentantul publicaţiei citate.

Guvernatorul a remarcat o scădere a numărului de avioane NATO înregistrate în apropierea graniţelor regiunii Kaliningrad. Activitatea echipamentelor militare occidentale din apropierea regiunii a fost dezvăluită anterior, la începutul operaţiunii speciale a Rusiei de protejare a Donbassului. Alikhanov nu a precizat cât de mult a crescut activitatea aeronavelor Flotei Baltice.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 19.04.2022 - Anterior, pe 18 aprilie, aproximativ 1000 de vagoane cu destinaţia Kaliningrad au fost blocate în Lituania, din cauza controalelor care durează între 7 şi 14 zile privind mărfurile transportate şi a verificării plăţii transportului acestor mărfuri prin prisma respectării sancţiunilor economice stabilite de Uniunea Europeană.

---

Actualizare - Moscova - Izvestia - 19.04.2022 - Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat astăzi bombardarea de către forţele ucrainene a satului Golovchino. "Au fost bombardamente din partea ucraineană a satului Golovchino, districtul Graivoronsky, fiind consemnate mai multe distrugeri", se spune în mesajul postat de Gladkov în reţeaua Telegram. În urma bombardamentelor, un localnic a fost rănit, iar autorităţile ruse efectuează verificări în teren pentru a stabili efectele atacului.

PRESA DIN RUSIA 07.04.2022 - 18.04.2022

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb