Presă: Exporturile norvegiene de gaze naturale se apropie în acest an de un volum istoric

A.F.
Internaţional / 28 august

Presă: Exporturile norvegiene de gaze naturale se apropie în acest an de un volum istoric

Exporturile norvegiene de gaze naturale prin conducte către Europa s-ar putea apropia în acest an de un record istoric atins în 2017, după ce au crescut cu 10% până acum în 2024, în urma unei scăderi în 2023, a declarat marţi şeful operatorului de sistem Gassco pentru Reuters.

"În acest an până în prezent, ne-am întors într-un fel la nivelurile la care am fost în 2022", când exporturile au fost aproape de maximul istoric, a declarat pentru Reuters CEO-ul Gassco, Frode Leversund, într-un interviu acordat în marja unei conferinţe privind energia.

În urma invadării Ucrainei de către Moscova în 2022 şi a reducerii transporturilor de gaz rusesc, Norvegia a devenit cel mai mare furnizor de gaze din Europa.

La sfârşitul lunii iulie, volumele norvegiene de gaze prin conducte au totalizat 70,2 miliarde de metri cubi (bcm), comparativ cu 64 de miliarde de metri cubi pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus Leversund, marcând pentru prima dată când Gassco a furnizat volume acumulate de livrare pentru 2024.

Creşterea s-a datorat cererii puternice din partea clienţilor europeni, disponibilităţii ridicate a sistemului, întreţinerii mai puţin grele şi modernizărilor la uzina de procesare Kollsnes, a adăugat CEO-ul.

În 2023, Gassco a livrat 109,1 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze prin reţeaua sa de conducte de 8.800 km către Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Danemarca, în scădere cu 6,7% faţă de 116,9 bcm cu un an mai devreme.

O creştere cu 10% pe parcursul întregului an ar putea duce la livrări peste recordul de 117,4 miliarde de metri cubi atins în 2017.

"Nu voi spune că va exista un record de export, dar vom vedea cifre în jurul celor mai mari livrări pe care le-am avut, pe baza ipotezelor actuale", a spus Leversund.

Aproximativ 95% din exporturile de gaze ale Norvegiei trec prin conducte, în timp ce alte 5% provin din gaze naturale lichefiate din afara sistemului Gassco.

Sistemul de gaze norvegian intră în sezonul de vârf de întreţinere de la sfârşitul lunii august, programat pentru a se asigura că este în formă pentru cererea crucială de iarnă.

Având în vedere poziţia dominantă de furnizor a Norvegiei, orice probleme neprevăzute şi întârzieri pot duce rapid la creşterea preţurilor la gaze.

Siguranţa sistemului norvegian a fost, de asemenea, controlată mai atent de la distrugerea conductelor de gaze submarine ruso-germane Nord Stream în 2022, Gassco supraveghind regulat conductele norvegiene.

"Anul acesta am efectuat o inspecţie completă a conductelor, deşi nu vreau să intru în detaliu despre ce conducte şi care puncte de sosire", a spus Leversund.

Luni, serviciile de securitate din şapte ţări europene au informat directorii şi oficialii norvegieni din domeniul energiei despre ceea ce ei au considerat ameninţări ruseşti la adresa infrastructurii critice.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4684
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3052
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9072
Gram de aur (XAU)Gram de aur360.7082

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb