Presă: Intel a supravieţuit unui efort de a opri vânzări de cipuri în valoare de sute de milioane de dolari către Huawei

A.F.
Companii / 13 martie 2024

Presă: Intel a supravieţuit unui efort de a opri vânzări de cipuri în valoare de sute de milioane de dolari către Huawei

Intel a supravieţuit unui efort de a opri vânzări de cipuri în valoare de sute de milioane de dolari către Huawei, au spus două persoane familiarizate cu chestiunea, unul dintre cei mai mari producători de cipuri din lume având mai mult timp pentru a vinde semiconductori companiei chineze de telecomunicaţii supusă sancţiunilor SUA, transmite Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a fost de multă vreme sub presiune pentru a revoca o licenţă, eliberată de administraţia Trump, care permite Intel să livreze procesoare centrale avansate către Huawei, pentru utilizare în laptopuri.

Presiunile au venit din partea Advanced Micro Devices, care a susţinut că este nedrept că nu a primit o licenţă pentru a vinde cipuri similare către Huawei, şi de la criticii Chinei, care încearcă să oprească toate vânzările către firma chineză.

Capacitatea Intel de a păstra o licenţă pentru a vinde cipuri în timp ce un rival nu ar putea obţine o permisiune similară demonstrează terenul neuniform şi incert cu care se confruntă companiile, în timp ce SUA încearcă să limiteze accesul Beijingului la tehnologie americană sofisticată, în special unei companii puternic sancţionate precum Huawei.

De asemenea, a permis Huawei să păstreze o cotă mică, dar în creştere, pe piaţa globală a laptopurilor, în timp ce AMD a fost lipsită de vânzări în valoare de sute de milioane de dolari către firma chineză sancţionată, au arătat datele.

"Majoritatea procesoarelor folosite în laptopurile Huawei sunt încă de la Intel, aşa că orice limitare suplimentară ar face ca oferta de laptopuri a Huawei să fie destul de dificilă", a declarat Emma Xu, analist la firma de cercetare a pieţei tehnologice Canalys.

Intel, Huawei, Departamentul de Comerţ şi Casa Albă au refuzat să comenteze. AMD nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Descriind restricţiile impuse Huawei drept hărţuire economică", Ambasada Chinei la Washington a îndemnat Statele Unite "să nu mai exagereze conceptul de securitate naţională" pentru "a suprima companiile chineze".

Grupul Huawei, un simbol al războiului tehnologic de ani de zile dintre Washington şi Beijing, a fost adăugat pe lista de restricţii comerciale de către administraţia Trump în 2019, din cauza presupuselor încălcări ale sancţiunilor.

Huawei a negat anterior faptele greşite. Adăugarea pe această listă interzice, de obicei, furnizorilor din SUA să vândă orice produs companiei vizate.

Dar la sfârşitul anului 2020, chiar înainte ca fostul preşedinte Donald Trump să îşi încheie mandatul, Departamentul pentru Comerţ a acordat unor furnizori americani ai Huawei -- inclusiv Intel -- permisiunea specială de a vinde anumite articole gigantului echipamente de telecomunicaţii.

AMD a solicitat o licenţă pentru a vinde cipuri similare la începutul anului 2021, după ce preşedintele Joe Biden a preluat mandatul, dar nu a primit niciodată un răspuns la cererea sa, a spus o sursă.

Reuters nu a putut determina de ce Intel a primit licenţa şi AMD nu. Dar impactul asupra vânzărilor de cipuri CPU către Huawei a fost imediat, ponderea vânzărilor de laptop-uri Huawei care conţin cipuri AMD scăzând de la 47,1% în 2020 la 9,3% în prima jumătate a anului 2023, a arătat o prezentare internă AMD cu date provenite de la NPD şi GfK.

Cota Intel din vânzările de laptopuri Huawei care conţin cipurile sale a crescut în perioada respectivă de la 52,9% la 90,7%, potrivit prezentării.

Aceasta a lăsat cele două companii cu "o diferenţă estimată a veniturilor" de peste 512 milioane de dolari până la începutul anului 2023, potrivit prezentării.

Circana, compania creată anul trecut în urma fuziunii dintre NPD şi IRI, şi GfK, care este acum deţinută de NIQ, au refuzat să comenteze.

Efortul de a revoca licenţele a părut probabil să dea roade anul trecut, când un oficial guvernamental a declarat public că politica de licenţiere a Huawei este în curs de revizuire şi le-a spus în mod privat companiilor că Departamentul pentru Comerţ va remedia discrepanţa de licenţiere, au spus surse.

Dar, până la sfârşitul anului trecut, agenţia a anunţat planurile de revocare a licenţelor, fără a furniza un motiv, a declarat o persoană familiarizată cu problema şi un oficial american, care a subliniat că planul ar putea fi reluat la o dată ulterioară.

Reuters nu a putut afla de ce Departamentul pentru Comerţ a renunţat la planurile sale de a revoca licenţa Intel. Dar acţiunea a survenit în timp ce Washingtonul s-a străduit să restabilească relaţiile cu Beijingul, inclusiv restabilirea discuţiilor dintre armată şi militară, după ce descoperirea unui balon spion chinez în spaţiul aerian american, iarna trecută, a înrăutăţit relaţiile dintre cele două superputeri.

Licenţa Intel este aşteptată să expire în cursul acestui an şi este puţin probabil să fie reînnoită, au spus surse. Între timp, Huawei continuă să se bazeze foarte mult pe cipurile Intel pentru laptopurile sale, arată site-ul său web.

În China, cota de vânzări a Huawei a crescut de la 2,2% în 2018 la 9,7% pentru 2023, când a înlocuit Dell ca al treilea producător de laptopuri din China, potrivit Canalys.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb