Presă: Modificarea legii pensiilor şi protejarea românilor de criza energetică, printre priorităţile AUR în sesiunea parlamentară

A.F.
Politică / 1 septembrie

Presă: Modificarea legii pensiilor şi protejarea românilor de criza energetică, printre priorităţile AUR în sesiunea parlamentară

"Preşedintele AUR George Simion va solicita luni, de la tribuna Parlamentului, aplicarea legii celei mai favorabile în privinţa pensiilor. În forma în care a fost votată de majoritatea PSD-PNL-UDMR, această lege a generat mai multe erori, nedreptăţi şi inechităţi, cei mai afectaţi fiind românii care au muncit în condiţii de muncă grele, dar şi pensionarii cu dizabilităţi. Legea pensiilor trebuie să asigure echitate, nicidecum să afecteze veniturile pentru sute de mii de români", conform AGERPRES.

Astfel, AUR va propune: schimbarea legii actuale şi refacerea legăturii fireşti dintre valoarea punctului de pensie şi câştigul salarial mediu brut pe economia naţională; valorificarea completă a tuturor perioadelor contributive din viaţa activă a asiguratului în sistemul public de pensii; facilitarea procesului de recalculare prin reducerea poverii administrative asupra pensionarului, în special în privinţa accesului la arhivele conţinând evidenţele salariale din perioadele supuse recalculării.

Totodată, AUR cere ca, în cazurile de litigiu în Justiţie între asiguraţi şi casele teritoriale de pensii, dacă asiguratul a obţinut soluţie favorabilă la instanţa de fond, casa teritorială să nu mai uzeze de căi de atac.

AUR doreşte facilitarea accesului digital la recalculare (recalcularea la îndemâna tuturor), ca nicio pensie să nu poată fi, ca urmare a recalculării, mai mică decât 75% din valoarea unui punct de pensie, iar pensiile de asigurări sociale de stat să fie scutite de impozit.

De asemenea, AUR va formula o serie de propuneri pentru a veni în sprijinul românilor după ce va expira perioada în care guvernul menţine plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, 1 aprilie 2025, apreciind că, după această dată, populaţia şi companiile se vor confrunta cu "o creştere abruptă" de preţ care va conduce la deteriorarea dramatică a nivelului de trai şi a competitivităţii economiei.

Din acest motiv, AUR va solicita adoptarea de urgenţă a unei iniţiative legislative care să cuprindă următoarele măsuri: finalizarea şi punerea în funcţiune, până la finalul acestui an a celor două centrale pe gaze de la Iernut şi de la Brăila, rămase într-un stadiu avansat de construcţie; demararea, în regim de urgenţă, a lucrărilor de finalizare a hidrocentralelor din bazinul Jiului; demararea, de către Hidroelectrica, a lucrărilor de realizare a centralei cu pompaj invers de la Tarniţa-Lăpuşteşti, singura care poate atenua dezechilibrele din sistem.

Totodată, AUR solicită începerea neîntârziată a lucrărilor la centralele pe gaze de la Mintia şi din Complexul Energetic Oltenia, în paralel cu demararea lucrărilor de modernizare a liniilor electrice de transport a energiei electrice, care să permită preluarea producţiei de electricitate de la aceste noi unităţi de producţie şi cuplarea într-un holding a diverşilor producători deţinuţi majoritar de stat, pentru a putea comercializa un mix energetic, cu preţ constant rezonabil, care să reducă ponderea electricităţii corespunzătoare Pieţei zilei următoare (PZU).

Printre priorităţile AUR pentru noua sesiune parlamentară se numără şi definirea conceptului de lanţ scurt de aprovizionare, astfel încât comercianţii să acorde spaţii distincte de expunere, semnalizare la raft şi vânzare a produselor româneşti, precum şi limitarea cantităţii de produse din categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, lactate şi panificaţie, provenite din afara lanţului alimentar scurt.

În noua sesiune parlamentară, AUR va depune un proiect de lege care să reglementeze răspunderea profesională a magistraţilor pentru erorile judiciare, pe modelul răspunderii profesionale existente în sistemul medical sau în sectorul construcţiilor, un punct important din programul de guvernare al AUR.

De asemenea, AUR va susţine în viitoare sesiune parlamentară adoptarea proiectului de lege care prevede implementarea măsurilor din iniţiativa cetăţenească "Copilărie fără Pornografie", prin care sunt trasate o serie de norme care fac posibilă "păstrarea valorilor morale în societatea românească".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb