Presă: Olena Zelenska a sosit în vizită la Belgrad

A.F.
Politică / 13 mai

Presă: Olena Zelenska a sosit în vizită la Belgrad

Prima-doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică la Belgrad, prima vizită a unui înalt demnitar ucrainean în Serbia de la invazia Rusiei din 2022 şi un semnal al îndepărtării ţării balcanice de Moscova, aliatul său tradiţional, potrivit Reuters.

Însoţită de prima-doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, şi de ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aflat de asemenea la prima sa vizită la Belgrad, Zelenska a făcut un tur al oraşului şi al fortăreţei medievale Kalemegdan, a relatat agenţia de presă Tanjug. Ea a participat, de asemenea, la semnarea unui acord de cooperare între universităţile din Belgrad şi Kiev.

Sentimentul pro-rusesc este puternic în Serbia, pe fondul legăturilor istorice, religioase, politice şi militare.

Preşedintele populist al Serbiei, Aleksandar Vucic, încearcă să găsească însă un echilibru între candidatura ţării pentru aderarea la Uniunea Europeană şi legăturile cu Rusia şi China, un partener comercial şi investitor major.

Noul guvern de la Belgrad îi include pe Aleksandar Vulin, un vicepremier pro-rus şi fost şef al serviciilor de informaţii, care se află sub sancţiuni americane, şi pe Nenad Popovic, un ministru fără portofoliu, de asemenea un susţinător al Rusiei, care s-a confruntat şi el cu sancţiuni americane.

Serbia a condamnat în mod repetat invazia Rusiei în Ucraina la Naţiunile Unite şi în alte forumuri internaţionale, dar a refuzat până acum să se alăture sancţiunilor internaţionale împotriva Kremlinului.

Vucic s-a întâlnit de trei ori cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski din 2022 în cadrul unor forumuri internaţionale din străinătate, cel mai recent la o reuniune regională la Tirana, în februarie.

Din 2022, Serbia a acceptat mii de refugiaţi ucraineni, a trimis ajutoare umanitare în Ucraina şi a promis ajutor pentru deminarea ţării şi în efortul de reconstrucţie postbelică.

Anul trecut, un document clasificat al Pentagonului, care a făcut obiectul unor scurgeri de informaţii, arăta că Serbia a fost de acord să furnizeze arme şi muniţii Kievului sau că le-a trimis deja în Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb