Preţurile petrolului au înregistrat luni o creştere de aproape 2%, influenţate de riscurile geopolitice crescute după prăbuşirea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi de primele semnale ale unei politici monetare mai relaxate în China, cel mai mare importator de petrol din lume, transmite Reuters.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,34 dolari (cu 1,9%), ajungând la 72,46 dolari pe baril, în timp ce contractele pentru West Texas Intermediate (WTI) au înregistrat o creştere de 1,5 dolari (cu 2,23%), ajungând la 68,70 dolari pe baril.
Rebelii sirieni au anunţat duminică, la televiziunea de stat, răsturnarea regimului Assad, punând capăt unei dinastii de 50 de ani. Evenimentele au generat temeri legate de instabilitatea crescută din Orientul Mijlociu, regiune deja afectată de conflicte. Deşi Siria nu este un mare producător de petrol, poziţia sa strategică şi legăturile cu Rusia şi Iran cresc riscurile regionale.
"Schimbarea regimului în Siria ar putea mări prima de risc geopolitic pe piaţa petrolului, săptămânile şi lunile următoare," a declarat Jorge Leon, şeful departamentului de analiză geopolitică de la Rystad Energy.
Primele semne ale impactului pe piaţă au apărut deja, un petrolier care transporta ţiţei iranian către Siria modificându-şi cursul în Marea Roşie, potrivit datelor de monitorizare a navelor.
În acelaşi timp, China a anunţat măsuri "neconvenţionale" de ajustare contraciclică pentru a stimula cererea internă şi consumul, potrivit agenţiei de stat Xinhua. Aceasta marchează primul pas semnificativ către relaxarea politicii monetare din 2010.
Analiştii consideră că, dacă Beijingul îşi pune în aplicare planurile, pieţele de mărfuri ar putea beneficia de un nou boom al preţurilor.
În contrapondere, compania Saudi Aramco a redus preţurile pentru livrările din ianuarie 2025 către Asia, la cel mai scăzut nivel din 2021, alimentând îngrijorări legate de o posibilă slăbire a cererii. În plus, încetinirea economică din China a determinat OPEC+ să amâne majorarea producţiei planificată până în aprilie 2025.