PRESA RUSĂ Rusia vrea să abandoneze South Stream din cauza Turciei

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2011

Igor Sechin, adjunctul premierului rus, a declarat că nu s-a ajuns la o înţelegere cu Turcia în privinţa South Stream, un segment al gazoductului fiind proiectat să treacă prin apele teritoriale turceşti. "Nu înţelegem de ce nu am obţinut aprobarea Turciei" a mai spus domnia sa, citat de Reuters. "Partenerii turci ne spun că Gazprom nu le-a furnizat documentele necesare pentru proiect. Dar Gazprom nu poate să facă acest lucru pentru că abia pe 9 februarie le-a fost acordată permisiunea să înceapă lucrările de explorare începând cu data de 31 mai", a menţionat Igor Sechin.

Turcia este un jucător major în proiectul de 10,8 miliarde de dolari - Nabucco, promovat de Uniunea Europeană pentru a se alimenta cu gaze din Azerbaidjan şi Turkmenistan.

Supărată din cauza refuzului Turciei, Rusia ameninţă acum că va abandona proiectul South Steam, informează EurActiv citând presa rusă de ieri. Dar experţii din domeniu sus-ţin că Rusia nu-şi permite să renunţe la acest gazoduct, care este cel mai mare proiect de infrastructură din epoca modernă.

În absenţa aprobării Turciei, Gazprom şi guvernul rus studiază versiuni mai ieftine ale proiectului, a mai spus Igor Sechin, inclusiv înlocuirea conductei cu un traseu bazat pe terminale de gaz lichefiat. Astfel, gazul va putea fi transportat cu vapoarele peste Marea Neagră. Chiar săptămâna trecută, premierul rus Vladimir Putin a solicitat un studiu asupra posibilităţii de a construi un terminal de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

Presa rusă a mai scris că Moscova suspectează Ankara că întârzie cu aprobările pentru South Stream pentru a obţine o reducere importantă pentru preţul gazelor.

Analiştii afirmă că ameninţările Rusiei de a renunţa la South Stream sunt un bluf şi susţin că Turcia înţelege perfect jocul Rusiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb