Presa: "Ursula von der Leyen propune în PE retragerea unui proiect de lege pentru reducerea pesticidelor în UE"

T.B.
Politică / 6 februarie 2024

Presa: "Ursula von der Leyen propune în PE retragerea unui proiect de lege pentru reducerea pesticidelor în UE"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus marţi retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, care a fost blocat de eurodeputaţi şi criticat în recentele proteste agricole, potrivit agerpres.

Element central al Pactului verde european, proiectul legislativ privind pesticidele propus în iunie 2022 de Bruxelles a planificat să reducă la jumătate până în 2030 utilizarea şi riscurile la nivelul UE ale produselor chimice fitosanitare (comparativ cu perioada 2015-2017), precizează sursa citată.

Propunerea, care a fost respinsă la sfârşitul lunii noiembrie în Parlamentul European, în timp ce negocierile dintre state erau împotmolite, "a devenit un simbol al polarizării", a declarat ea în plenul PE la Strasbourg, menţionează sursa.

Conform sursei, "Voi propune (comisarilor) să retragă această propunere", a adăugat ea, fără a exclude o viitoare nouă versiune "mult mai matură, cu participarea părţilor interesate".

Potrivit agerpres, "În timp ce Consiliul European se reunea, fermierii din întreaga Europă ieşeau în stradă. Mulţi dintre ei se simt împinşi într-un colţ. Agricultorii sunt primii care resimt efectele schimbărilor climatice. Seceta şi inundaţiile au distrus recoltele şi au ameninţat animalele. Fermierii resimt impactul războiului rus. Inflaţia, creşterea costului energiei şi al îngrăşămintelor. Cu toate acestea, ei muncesc din greu în fiecare zi, pentru a produce alimentele de calitate pe care le consumăm. Pentru aceasta, le datorăm apreciere, mulţumiri şi respect", a afirmat Von der Leyen.

Conform sursei precizate, "Este adevărat. Problemele au escaladat în ultimii ani. Agricultorii noştri merită să fie ascultaţi. Ştiu că sunt îngrijoraţi de viitorul agriculturii şi de viitorul lor ca agricultori. Dar ei ştiu, de asemenea, că agricultura trebuie să treacă la un model de producţie mai durabil, astfel încât fermele lor să rămână profitabile în anii următori. Şi vrem să ne asigurăm că agricultorii au controlul în acest proces", a adăugat ea.

Potrivit sursei relatate, "Acesta este motivul pentru care am lansat Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE. Am invitat reprezentanţi ai sectorului agricol, ai comunităţilor rurale, ai industriei seminţelor şi îngrăşămintelor, ai sectorului alimentar, dar şi ai sectorului financiar, ai grupurilor de consumatori şi de mediu şi ai ştiinţei. Trebuie să analizăm situaţia împreună, să facem schimb de idei şi să elaborăm scenarii pentru viitor. Trebuie să depăşim o dezbatere polarizată şi să creăm încredere. Încrederea este baza crucială pentru soluţii viabile", a mai atras atenţia şefa CE.

Conform agerpres, "Sunt multe lucruri în joc pentru noi toţi. Sistemul nostru european de producţie alimentară este unic. Produsele din supermarketurile noastre reflectă varietatea culturilor şi tradiţiilor noastre. Europa are cele mai sănătoase şi de cea mai bună calitate alimente din lume. Mulţumim fermierilor noştri. Ei joacă un rol central în acest sistem şi, desigur, trebuie plătiţi corect pentru acest lucru", a completat ea.

Potrivit sursei citate, "Este adevărat că oferim un sprijin imens acestui sector. Politica noastră agricolă comună este sprijinită din bugetul UE. Banii sunt importanţi, dar nu sunt totul. Resursele naturale sănătoase sunt, de asemenea, esenţiale pentru menţinerea randamentelor ridicate. Solul fertil, în mod special, a fost întotdeauna coloana vertebrală a mijloacelor de trai ale unui fermier. Dar 60-70% din solurile din Europa sunt acum în stare proastă. Putem inversa aceste tendinţe. Şi mulţi fermieri fac exact acest lucru. Dar trebuie să facem mai mult", potrivit şefei CE.

Ea a mai subliniat că "protecţia eficientă a naturii trebuie să ofere stimulente generoase pentru intervenţie", informează sursa.

Conform agerpres, "Agricultorii au nevoie de argumente economice utile pentru măsurile de consolidare a naturii - poate că nu am prezentat acest caz în mod convingător. Este necesar un stimulent real care să meargă dincolo de simpla pierdere a randamentului. Subvenţiile publice pot oferi astfel de stimulente şi etichetarea premium, de exemplu în cooperare cu comercianţii cu amănuntul şi cu procesatorii. Conservarea naturii poate avea succes numai printr-o astfel de abordare ascendentă şi bazată pe stimulente. Pentru că numai dacă fermierii noştri pot trăi de pe urma pământului vor investi în viitor. Şi numai dacă ne atingem împreună obiectivele climatice şi de mediu, fermierii vor putea continua să îşi câştige existenţa", a declarat Ursula von der Leyen.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Fermierii revoltați au dat-o pe brazdă pe regina neincoronata UE, Ursula von der Pfizer.

    Poate ne propune un plan de eliminare a pesticidelor prin înlocuirea lor cu zeama minune care ne-a inundat hambarele. 

    1. pesticidele nu omoara doar gandaci, omoara si albine, omoara si pasari si in timp ne imbolnavesc si ne omoara si pe noi.

      dc iti place sa manaci otrava cu polonicul, manaca doar tu personal. 

      Uite un mesaj ecologist.

      UE ne recomandă făina de gândaci și greierii crocanți, ori ești vegan. 

      mananci la greu la faina,ulei zahar din Ucraina sau Moldova!

      cerealele se cosmetizeaza in Moldova,le decomtamineaza cu hartii moldovenii! 

    "Ursula von der Leyen propune în PE retragerea unui proiect de lege pentru reducerea pesticidelor în UE"

    foarte bine face ,NUMAI baderistii din Ucraina au voie sa foloseasca pesticede si sa valororifice  

    produsele NECONFORME legislatiei UE de securitate alimentara in Europa neputincioasa,

    slava ukri 

    1. Pai nu au voie sa le valorifice in UE, de unde ai scos-o?

      Iti spun eu ca este mai greu de inteles!

      Cerealele din ua vin in Moldova unde devin cereale moldovenesti,ce nu au interdictie la import! 

      E ca la certificatul de producator,,de pe un petic de pamant faci pepeni,legume,banane si kivi,! 

      Daca calculezi exportul md de grau,porumb,floare,ajungi la productii pe ha ce nu le reusesc americanii si canadienii la un loc! 

      Daca mergi spre Constanta,vezi doar bascule si cisterne md si ua!

      In moldova se albesc cereale,prod metalurgice! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb