Preşedintele Academiei militează pentru o "idee naţională"

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 24 octombrie 2018

Preşedintele Academiei militează pentru o "idee naţională"

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, susţine că ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, să construim Europa, cu toate că unii o confundă cu naţionalismul şi şovinismul.

Ioan-Aurel Pop, care este şi rector al Universităţii Babeş-Bolyai, le-a vorbit despre acest lucru, dar şi despre Marea Unire de la 1918, câtorva sute de studenţi prezenţi în sala Auditorium Maximum: "Eu cred că în minţile tinerilor de astăzi există o idee naţională speriată şi plăpândă, pentru că unii confundă ideea naţională cu naţionalismul şi confundă naţionalismul cu şovinismul şi confundă naţionalismul cu xenofobia. Ori asta este o imensă greşeală. Toate popoarele au dreptul să trăiască sub soare. Că nu pot trăi perfect şi că între vecini sunt probleme şi au fost mereu asta este altă poveste. Dar ideea naţională ne-ar putea ajuta, dacă e corectă, curată şi frumoasă, să construim Europa". Întrebat dacă avem un ideal naţional, preşedintele Academiei Române a răspuns că el, personal, nu vede o altă alternativă: "Care ar fi alternativa? Vă rog să îmi demonstraţi că idealul internaţional al globalizării funcţionează. Arătaţi-mi că englezii s-au răzgândit şi renunţă la Brexit, spuneţi-mi că s-a desfiinţat Partidul Naţionalist din Olanda care nu a vrut să voteze Constituţia Europeană, arătaţi-mi că partidul lui Le Pen din Franţa nu mai există, că Polonia şi Ungaria s-au răzgândit şi că nu mai promovează anumite tipuri de legi care le îndepărtează de UE. Şi dacă îmi veţi demonstra că Uniunea Europeană e o rea-litate palpabilă pe care o putem vedea în timpul vieţii, atunci i-aş putea înţelege pe acei tineri care înlocuiesc idealul naţional cu idealul internaţional, ca să nu zic internaţionalist".

Pop a mai susţinut că toţi cei care susţin că naţiunile ar trebui desfiinţate pentru că în numele lor şi pentru ele s-au purtat altădată războaie fac o greşeală de logică: "Războiul din Troia s-a purtat în numele dragostei dintre Elena din Troia şi Paris. A cerut cineva desfiinţarea iubirii pentru că în numele iubirii s-au purtat războaie? Dar câte războaie s-au purtat în numele libertăţii, câte războaie s-au purtat în numele credinţei, câte războaie s-au purtat în numele familiei, Războiul celor două Roze, familia de York se duşmănea cu familia de Lancaster. Câte războaie s-au purtat în numele democraţiei. Stalin, când omora oameni, îi omora în numele democraţiei. Deci dacă vrem să fie bine nu înseamnă că trebuie să distrugem familia, credinţa, biserica, democraţia, iubirea. Pentru că conflictele pot porni din orice. Noi trebuie să veghem la împlinirea păcii şi ea se face în acest moment în principal prin naţiuni, care, după cum vedeţi, fiecare îşi apără propriile interese".

Preşedintele Academiei susţine că naţiunile, înţelese ca o coagulare a energiilor de grup, dacă îşi respectă unele altora libertăţile şi drepturile, nu sunt o piedică în construirea Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb