Preşedintele acuză batjocura dobânzilor bancare

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 iunie 2009

Preşedintele Traian Băsescu susţine că băncile au urcat dobânzile la niveluri inaccceptabile. "Băncile nu vor mai avea un susţinător în mine până nu reiau creditarea şi nu coboară batjocura din zona dobânzilor", a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, Traian Băsescu, la simpozionul "Ziua Câmpului", care s-a desfăşurat în Insula Mare a Brăilei.

Preşedintele s-a declarat nemulţumit şi de modul în care s-a derulat întâlnirea cu bancherii de la jumătatea săptămânii trecute, afirmând că aceştia s-au comportat ca nişte reprezentanţi ai unor societăţi neperformante, care au nevoie de sprijinul statului. Traian Băsescu a explicat: "O să fiu foarte sincer să vă spun că reacţia nu este mulţumitoare şi o consider incorectă. Eu le-am propus un parteneriat, dar am auzit numai plângeri şi ce ar trebui să mai facă statul. Dar este timpul ca băncile din România să facă şi ele ceva pentru economia românească. Aştept dinamism şi curaj din partea lor".

Şeful statului a mai spus că justificarea băncilor pentru faptul că aşteaptă în continuare sprijin din partea statului este faptul că acestea au injectat bani în economia românească. "Băncile au injectat bani în economia României, dar nu statul a făcut ca datoriile pe termen scurt din mediul privat să fie de 24-26 miliarde de euro, ci băncile", a spus preşedintele.

Dobânzile vor scădea

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, domnul Radu Graţian Gheţea, nu înţelege înverşunarea preşedintelui faţă de sistemul bancar. "Domnul preşedinte şi băncile cred că au acelaşi scop, fiind interesate de buna funcţionare a economiei româneşti," declara şeful ARB. Acesta continua: "Lucrurile nu ar trebui inflamate. Băncile vor găsi soluţii să reia creditarea.

De altfel, dacă ne uităm la CEC se poate vedea că la noi s-a mărit volumul împrumuturilor pentru persoanele juridice cu 24,3% în primele cinci luni. În plus, s-au făcut paşi importanţi pentru reluarea creditării. Dobânzile la depozite s-au redus şi vor urma dobânzile la credite. Undeva spre sfârşitul acestui an, vom avea dobânzi la depozite exprimate printr-o singură cifră şi la niveluri foarte apropiate de dobânda de politică monetară, aşa cum este normal".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb