• Băsescu: Există o cârdăşie între spectrul politic, cel de afaceri şi mogulii media
Preşedintele Traian Băsescu a criticat, ieri, la Iaşi, clasa politică românească, afirmând că aceasta ""nu poate servi interesul public, ci intereselor de grup"". Prezent la Iaşi pentru a participa la manifestarea organizată de filiala Partidului Liberal Democrat, pentru susţinerea votului uninominal, preşedintele României a catalogat clasa politică drept "expirată" şi dominată de ""interese transpartinice pe tot eşicherul politic şi instituţional"". "Avem o clasă politică, aş spune eu, expirată, dar care nu poate fi acuzată că nu şi-a îndeplinit mandatul de până acum, dar evident, care nu poate valorifica atingerea principalelor obiective pe care România le-a avut în perioada de tranziţie. Obiectivele nu au fost uşoare, dar valorificarea atingerii acestora nu mai poate fi făcută de actuala clasă politică. Aş reaminti că această clasă politică a reuşit să ducă România în NATO, în UE, a fost clasa politică ce a reuşit să transforme economia de comandă în economie de piaţă. Toate acestea nu sunt suficiente pentru ca românii să-şi vadă perspectiva anilor viitori într-un trai bun, în siguranţa evoluţiilor pe care România şi societatea românească le va avea în viitor", a declarat preşedintele Băsescu.
Şeful statului a precizat că sunt foarte multe lucruri pe care această clasă politică nu le-a realizat, invocând motive de incapacitate, dar şi interese de grup. "Clasa politică a fost incapabilă să realizeze foarte multe lucruri, cum ar fi o reformă în sănătate, agricultură, educaţie şi justiţie. Avem procurori foarte buni atunci când întocmesc dosare unor persoane fără legătură cu politică, dar care, dintr-o dată, fac greşeli procedurale atunci când se ocupă de oameni politici sau magnaţi. S-a ajuns ca interesele de grup să fie mai mari decât interesele poporului. Am văzut un lung şir de legi şi ordonanţe emise pentru grupurile clientelare. Interesele de grup sunt mai mari decât cele ale cetăţenilor", a spus Traian Băsescu.
În opinia sa, acest fapt a dus la apariţia intereselor transpartinice, dar şi la o ""cârdăşie"" între spectrul politic, cel de afaceri şi chiar media.
"Există o cârdăşie între oamenii de afaceri, cei politici şi mogulii media. Două exemple recente ne arată acest lucru. Pentru prima oară după 17 ani, am avut ocazia să vedem cum un ministru primeşte plicul cu bani pentru trafic de influenţă. De asemenea, dezvăluirile din ultimele zile ne arată cum funcţionează cârdăşia între banii de la bugetul de stat şi oameni din presă. Sunt doar câteva exemple. (...) Această cârdăşie sărăceşte şi frânează, face ca Parlamentul să promulge legi împotriva interesului public, face să apară alianţe politice împotriva naturii. Fie că vorbim de PSD, PNL, UDMR, PRM fie că vorbim de Iliescu-Hrebenciuc-Tăriceanu, sunt alianţe împotriva naturii care au o singură justificare: corupţia şi punerea interesului de grup înaintea celui public", a menţionat Traian Băsescu.
Preşedintele a atras atenţia că acest fapt se datorează lipsei de reformă din cadrul formaţiunilor politice româneşti, fapt care s-ar putea realiza prin intermediul votului uninominal.
1. vot uninominal!??
(mesaj trimis de sorin în data de 12.11.2007, 12:08)
daca presedintele vrea sa ma convinga ca el vrea vot uninominal si nu este doar o "portita" sa poata face campanie alaturi de PD, atunci de ce a tinut neaparat sa fie pe data de 25....doar tot banii chetuiti erau, indiferent ca sunt in aceeasi zi sau in zile diferite. in afara de asta se cheltuie niste bani pt referenum de ce? sa se spuna ce spun cu toti, ca vor vot uninoinal. sau sa aflam dupa vot ca nu au fost prezenti peste 50% din populatia cu drept de vot, si ca referendumul a fost facut fara rost... oare?? care din variante??