Preşedintele Traian Băsescu face astăzi o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni la ora 12.30, cu o jumătate de ora înainte de începerea şedinţei Parlamentului în care premierul Victor Ponta va prezenta poziţia Guvernului în privinţa negocierilor pentru bugetul UE, informează sursele de presă.
Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, din luna noiembrie, va participa preşedintele Traian Băsescu.
•
"În bugetul UE se impun unele clarificări. Discutăm de o situaţie de negociere extrem de complexă, care nu poate fi lăsată numai pentru momentul prezenţei la Bruxelles", a declarat preşedintele Traian Băsescu.
"Acum sunt într-un proces de corelare a poziţiilor noastre cu alte instituţii europene. Principalul meu obiectiv e să port discuţia pe principii", a spus preşedintele ţării.
"România are în Tratatul de aderare, art. 143, care face trimitere la un aşa numit fasing-in, o obligaţie asumată de toate statele, un proces prin care, treptat, subvenţiile pentru suprafaţă cresc, cu tendinţa de a ajunge la media subvenţiei pe UE", precizează şeful statului.
"Procesul de convergenţă e adoptat politic. Îl vom găsi ca deziderat politic în documente ale Parlamentului, dar încă nu e legiferat în vreun document al Uniunii. Problema convergenţei o discutăm doar politic", a adăugat preşedintele Băsescu.
"În ceea ce priveşte coeziunea, s-au făcut propuneri legate de penalizarea României. Ele nu se găsesc în regulamentele UE. Nu acceptăm să stăm decât în regulamente", a spus preşedintele.
"Cofinanţarea, care acum e 85%. Am obţinut şi un top-up de 10%, ajungând la 95%. Sunt state membre care cer să venim cu cofinanţarea la 75%. Vom discuta, vom negocia", a declarat preţedintele ţării.
"Se propune ca prefinanţările să fie 2% din contract. Am obţinut pentru România ca prefinanţările să meargă până la 9%. Este o zonă care trebuie să fie negociată", a mai spus preşedintele.
"Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Nu numai noi avem nevoie de aliaţi. România, ca a şaptea ţară ca mărime, are capacitate de negociere. Personal, interesul României e să negocieze, şi nu să plece de la Bucureşti pe ideea unui veto. Forţarea "dacă nu e ca noi, România va impune un veto" arată şi incapacitatea de negociere în Consiliu. România nu a fost niciodată în această situaţie şi sper să nici nu fie", a spus preşedintele Traian Băsescu.
"Riscul să fim dezbinaţi e major dacă nu plecăm pe ideea că acolo trebuie să găsim un compromis", a declarat Băsescu.
"O singură dată am dat dispoziţie să se utilizeze veto, dar nu l-am dus până la nivelul Consiliului European. Era subiectul Serbia. N-aş spune că a fost cea mai plăcută experienţă" a mai precizat Băsescu.