Preşedintele BCE: "Nu vom tolera o spirală a inflaţiei"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2008

Banca Centrală Europeană îşi menţine dobânda la 4%

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să-şi păstreze dobânda de referinţă la nivelul de 4%, în condiţiile în care teama legată de încetinirea creşterii economice nu îi permite instituţiei să intervină împotriva inflaţiei care accelerează. Decizia BCE este conformă aşteptărilor analiştilor. Aceştia cred că, în 2008, BCE va reduce mai degrabă costurile împrumuturilor, decât să recurgă la o majorare.

Anul trecut, BCE a avertizat că va majora dobânzile, întrucât angajaţii cer majorări salariale, ca urmare a creşterii costului vieţii. Dar, semnele privind încetinirea creşterii economiei zonei euro "leagă mâinile" instituţiei.

Preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat, ieri, că banca pe care o conduce este gata să acţioneze preventiv pentru a ţine în frâu inflaţia, chiar dacă există semne de încetinire a creşterii economice. "Consiliul guvernatorilor este pregătit să acţioneze preventiv, astfel încât riscurile ce privesc stabilitatea preţurilor să nu se materializeze", a spus Trichet. Acesta a subliniat: "Nu vom tolera o spirală a inflaţiei, adică o creştere a preţurilor şi salariilor".

Analiştii arată că BCE nu poate interveni în prezent, chiar dacă riscurile inflaţioniste există. Aceştia cred că instituţia financiară va aştepta mai întâi să vadă care va fi impactul crizei creditelor asupra expansiunii economice.

BCE anticipa, în luna decembrie, că economia zonei euro va creşte cu aproape 2% în 2008, ritm inferior celui din 2007: circa 2,6%. În ce priveşte inflaţia, BCE estimează circa 2,5% pentru anul acesta, de la 2,1% în 2007. Astfel, 2008 pare să fie al nouălea an succesiv în care BCE nu va reuşi să-şi atingă obiectivul de menţinere a creşterii medii anuale a preţurilor la cel mult 2%. În decembrie 2007, inflaţia din zona euro a fost de 3,1% - cea mai mare din luna mai 2001 până la momentul respectiv.

După anunţul deciziei BCE privind menţinerea dobânzii, euro s-a depreciat în raport cu moneda SUA, fiind cotat la 1,4642 dolari, faţă de 1,4670 dolari înainte de acest anunţ, respectiv 1,4659 dolari la finele zilei anterioare. După cele declarate de preşedintele BCE, euro s-a apreciat, ajungând la 1,4672 dolari, pe piaţa din Londra.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb