PREŞEDINTELE BUNDESBANK: Renegocierea acordului cu Grecia - o strategie foarte periculoasă

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 18 iunie 2012

Preşedintele Bundesbank, Jens Weidmann, consideră că renegocierea programului de reforme al Greciei ar fi o strategie foarte periculoasă, relatează Kathimerini. Domnia sa a declarat: "Punctul cheie aici este că există o înţelegere pe care toate părţile implicate, inclusiv guvernul grec, au semnat-o. Dacă astfel de înţelegeri ar părea să fie deschise renegocierilor, atunci de exemplu Primul Ministru portughez ar avea probleme să explice parlamentului ţării sale că trebuie să implementeze reforme. Cred că ar fi o decizie foarte periculoasă. Ar face rău ţărilor care implementează reforme în linişte".

Indiferent de compoziţia noului guvern al Greciei, acesta trebuie să respecte acordurile în vigoare, a subliniat Jens Weidmann. Renunţarea unilaterală la memorandumul încheiat cu Uniunea Europeană (UE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar face să nu mai existe baze pentru acordarea de ajutoare financiare suplimentare, în opinia şefului Băncii Centrale a Germaniei. "Grecia va trebui să suporte consecinţele unei astfel de decizii, care ne-ar afecta pe toţi, însă pe ea mai mult decât pe toţi ceilalţi", a afirmat domnia sa.

Cu alte cuvinte, neîndeplinirea acordului ar conduce la oprirea finanţării pentru statul elen, ceea ce poate să afecteze şansele aces-tuia de a rămâne în zona euro, a explicat Jens Weidmann. Extinderea cu un an a programului de asistenţă este o "decizie politică", una care ar avea efecte dăunătoare pentru UE, consideră oficialul german.

Maximul datoriei Greciei nu a fost încă atins şi va dura foarte mult timp până când aceasta va fi adusă la un nivel sustenabil, a precizat domnia sa, adăugând că se bazează pe analiza UE, FMI şi a Băncii Mondiale.

Un risc major al oferirii de ajutor necondiţionat Greciei este ca fundaţia uniunii monetare să se erodeze şi mai mult, ceea ce poate să submineze încrederea în aceas-ta şi să pună politica monetară sub presiune să întreprindă acţiuni inflaţioniste, atrage atenţia şeful Băncii Centrale a Germaniei, care arată că au apărut deja voci care cer Băncii Centrale Europene să îşi încalce propriile reguli şi să finanţeze fără condiţii.

Jens Weidmann nu doreşte să facă speculaţii cu privire la o posibilă ieşire a statului elen din zona euro, susţinând că mecanismele de protecţie existente au rostul să prevină posibile efecte de contagiune. "În orice caz, nu trebuie să permitem să fim şantajaţi de către o ţară din cauza temerii de efecte de contagiune", susţine domnia sa.

Încrederea în funcţionarea uniunii monetare în ansamblul ei s-a pierdut, a afirmat preşedintele Bundesbank. "Acest lucru ne aduce înapoi la dezbaterea dacă vrem să revenim la criteriile Tratatului de la Maastricht, care are la bază politici fiscale naţionale care sunt responsabile doar pentru ele, sau să facem un pas important înainte în ceea ce priveşte integrarea. Nu putem spune, pe de o parte, că ne bazăm pe politici fiscale naţionale iar, pe de alta, punem riscurile în comun în mod progresiv fără să le controlăm, subminând, în acest fel, cadrul legal existent. În final, se pune problema echilibrului dintre răspunderea în comun şi control", a conchis Jens Weidmann.

Un risc major al oferirii de ajutor necondiţionat Greciei este ca fundaţia uniunii monetare să se erodeze şi mai mult, ceea ce poate să submineze încrederea în aceasta şi să pună politica monetară sub presiune.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb