PREŞEDINTELE CERE REEXAMINAREA LEGII Traian Băsescu vrea zece ani de experienţă pentru şefii ASF

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2013

Traian Băsescu vrea zece ani de experienţă pentru şefii ASF

Preşedintele Traian Băses­cu a semnat, ieri, cererea de reexaminare a legii privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), considerând că membrii conducerii executive ai instituţiei ar trebui să aibă o experienţă de minim zece ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, în loc de şapte, cum propunea legea.

"Articolul I pct. 7 al legii transmise spre promulgare completează Articolul 8 Alin. (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 introducând între condiţiile de numire a candidaţilor la calitatea de membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară experienţa profesională de minim şapte ani, în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare, pentru membrii care formează conducerea executivă. Având în vedere faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară are ca obiectiv consolidarea cadrului de funcţionare şi supraveghere a pieţelor financiare, considerăm oportun că toţi candidaţii la calitatea de membru în conducerea executivă a Autorităţii de Supraveghere Financiară ar trebui să aibă o experienţă profesională de minim 10 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare", se arată în motivarea preşedinţiei.

De asemenea, Traian Băsescu consideră că interdicţia de înrudire a membrilor consiliului de conducere al ASF cu Preşedintele României, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) ar trebui extinsă la nivelul întregului Parlament. "Articolul 9 lit. g) al Ordonanţei aprobate prin legea transmisă spre promulgare stabileşte între condiţiile pe care trebuie să le îndeplinea­scă membrii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi aceea de a nu fi < soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu Preşedintele Româ­niei, preşedinţii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României >. Având în vedere faptul că potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiaşi act normativ, membrii consiliului de conducere al Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt numiţi de Parlament, considerăm că se impune completarea lit. g) a Articolului 9 în sensul stabilirii şi a unei interdicţii pentru membrii A.S.F. de a fi soţi sau rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului", se mai arată în motivarea deciziei.

Ziarul BURSA a anunţat, ieri, că preşedintele nu a promulgat legea pentru înfiinţarea ASF, care ar urma să preia atribuţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) şi a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), trimiţând-o Parlamentului pentru reexaminare.

Potrivit amendamentelor aduse de parlamentari, Autoritatea va avea 17 membri, dintre care cinci executivi. Cele mai mari şanse pentru preluarea preşedinţiei ASF le are Dan Radu Ruşanu, vicepreşedintele PNL şi preşedintele Comisiei pentru Buget Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, deşi PSD-ul ar fi dorit să îi ofere funcţia lui Mircea Ursache. Ultimele negocieri îl plasează pe acesta din urmă pe unul dintre cele trei posturi de vicepreşedinte, alături de preşedintele, CSA Daniel Tudor, şi preşedintele, CSSPP Marian Sârbu. Echipa de executivi mai are şi un post de vicepreşedinte, pentru care se vehicula numele economis­tului Daniel Dăianu. Se pare că aces­ta are concurenţă, în prezent, în persoana lui Stere Farmache, adminis­trator al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a părăsit recent funcţia de vicepreşedinte Alpha Bank.

Termenul pentru înfiinţarea ASF este 30 aprilie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb