PREŞEDINTELE CHINEI ÎN SUA: "Nu vom devaloriza yuanul şi nu vom face furturi comerciale"

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2015

"Nu vom devaloriza yuanul şi nu vom face furturi comerciale"

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a început vizita de o săptămână în Statele Unite cu un discurs la Seattle, în faţa a 650 de lideri de afaceri, în care a abordat o lungă listă de subiecte sensibile, de la reforme economice şi atacuri cibernetice până la drepturile omului şi furturile comerciale.

China nu va manipula cursul yuanului pentru susţinerea exporturilor şi nu se va angaja niciodată în furturi comerciale, a spus preşedintele Chinei, Xi Jinping, adăugând că afacerile străine nu vor fi discriminate, iar autorităţile vor accelera deschiderea pieţei şi vor face eforturi pentru îmbunătăţirea respectării drepturilor omului, relatează Reuters.

"Dacă China şi Statele Unite vor coopera bine, pot deveni un fundament al stabilităţii globale. Dacă vor intra în conflict sau confruntare, ar fi un dezastru pentru ambele ţări şi întreaga lume", a spus Xi.

În pofida comentariilor liniştitoare, Xi se confruntă cu întrebări legate de politicile actuale ale Guvernului de la Beijing şi va fi presat să dea răspunsuri concrete, în timpul întâlnirilor din această săptămână cu lideri de afaceri, inclusiv din sectorul tehnologiei, înainte de a participa la un dineu oficial la Casa Albă, găzduit de preşedintele Barack Obama.

Circa 100 de persoane s-au adunat marţi la Seattle pentru a protesta faţă de abuzurile asupra drepturilor omului din China, prima dintr-o serie de demonstraţiile care ar putea avea loc împotriva lui Xi.

Vizita preşedintelui chinez în Statele Unite se va încheia cu un discurs la Naţiunile Unite.

Xi a fost supus unui val de critici înainte de discursul din Seattle, în legătură cu tratamentul la care sunt supuse companiile americane cu operaţiuni în China.

"În această săptămână sunt anunţate un număr semnificativ de acorduri, în timpul vizitei lui Xi, care demonstrează angajamentul companiilor americane de a susţine dezvoltarea Chinei, atât cu capital cât şi cu tehnologii de clasă mondială", a declarat secretarul american pentru Comerţ, Penny Pritzker.

Oficialul american a notat însă că autorităţile şi companiile americane continuă să aibă îngrijorări serioase în legătură cu lipsa transparenţei legislative, protecţia ineficientă a proprietăţii intelectuale şi politicile discriminatorii în domeniul ciberneticii şi tehnologiei.

John Frisbie, preşedintele Consiliului de Afaceri SUA-China, a declarat că cel mai recent sondaj efectuat în rândul membrilor organizaţiei arată o erodare continuă a încrederii în perspectivele de afaceri din China.

Scott Kennedy, director de proiect pentru afaceri şi politică economică în China, la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington D.C, a lăudat strategia preşedintelui chinez.

"Xi a jucat foarte bine. A dat asigurări verbale cuprinzătoare, combinate cu concesii limitate. Astfel va evita o reacţie directă din partea guvernului american şi a comunităţii de afaceri", a arătat Kennedy, citat de Mediafax.

Răspunzând acuzaţiilor că China se află în spatele atacurilor cibernetice care afectează companiile americane şi bazele de date guvernamentale din SUA, Xi a reiterat că şi China a fost deseori victima unor astfel de atacuri.

"Guvernul chinez nu se va angaja sub nicio formă în furturi comerciale şi nu va încuraja sau susţine astfel de încercări din partea nimănui" a asigurat Xi.

Oficiali de la Casa Albă au declarat că spionajul cibernetic va fi o parte esenţială a discuţiilor dintre Obama şi Xi, dar nu se aşteaptă ca Statele Unite să impună sancţiuni împotriva Chinei pentru spionajul cibernetic, înaintea sosirii lui Xi la Washington.

La începutul vizitei lui Xi în SUA, nu s-a făcut nicio menţiune despre o femeie de afaceri americană reţinută de şase luni în China pentru suspiciuni de spionaj şi furt de secrete de stat.

Xi a spus că economia chineză se află pe un trend de creştere rapidă, iar autorităţile de la Beijing rămân dedicate reformelor financiare şi deschiderii economiei. "China nu va da înapoi în acest proces", a spus Xi.

Preşedintele chinez va fi întrebat despre strategia economică, pe fondul încetinirii avansului, după mai mulţi ani de creştere rapidă, precum şi despre intervenţiile masive ale guvernului pe piaţa de capital, după prăbuşirea indicilor, în perioada verii.

Analiştii anticipează că economia chineză nu va reuşi să respecte ţinta oficială a guvernului de la Beijing, privind o creştere de 7% în 2015.

Statele Unite vor cere pe de altă parte preşedintelui chinez să evite soluţiile economice rapide, cum ar fi devalorizarea yuanului pentru susţinerea exporturilor, a declarat economistul şef de la Casa Albă, Jason Furman.

Deprecierea yuanului, decisă recent de autorităţile chineze, a agitat pieţele financiare internaţionale, iar oficialii amrericani vor aborda problema instabilităţii pieţei chineze de capital, a arătat Furman.

Xi a asigurat însă că administraţia de la Beijing este împotriva deprecierii monedei din motive concurenţiale, sau a războiului valutar, şi nu va reduce cursul yuanului pentru susţinerea exporturilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Traim intr o lume a contrariilor. Tentatia de a proceda total inver, decat se declara de catre oficiali sau rezulta din analizele de orice fel, este uriasa si nu o data s a demonstrat ca asa trebuie facut!?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb