PREŞEDINTELE COLEGIULUI MEDICILOR DIN ROMÂNIA: "România are nevoie de peste 2000 de medici de familie"

S.B.
Miscellanea / 19 iunie 2022

"România are nevoie de peste 2000 de medici de familie"

România are nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În 424 de localităţi nu există niciunul. Preşedintele Colegiului Medicilor Daniel Coriu estimează că peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total, informează news.ro.

"Vom muri mai repede şi vom fi bolnavi mai repede", avertizează şi Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie .

Într-o solicitare făcută către universităţile de Medicină şi Farmacie, filialele Colegiului Medicilor şi Asociaţiile Medicilor de Familie, DSP Vaslui cere sprijin pentru informarea şi îndrumarea medicilor de familie care ar fi interesaţi să ocupe posturile vacante de medic de familie din 8 comune rămase fără astfel de specialişti pentru că şi-au încetat activitatea la cabinetele de acolo. Sunt comune aflate la câţiva zeci de kilometri de municipiul Vaslui şi Bârlad.

Din păcate însă, aceasta nu este o solicitare singulară, ci doar una dintre cele mai recente, făcute la jumătatea acestei luni. Frecvent apar astfel de solicitări în multe zone ale ţării. Statistic, aşa-numitul fenomen de "deşertificare" din punct de vedere al asistenţei medicale în foarte multe zone devine tot mai acut pe zi ce trece.

Prof. Dr. Daniel Coriu, Preşedintele Colegiului Medicilor din România a explicat că în 424 de localităţi din ţară nu există medic de familie, în timp ce în peste 1000 de localităţi necesarul de medici de familie nu este acoperit. În plus, o mare problemă este şi îmbătrânirea acestor specialişti. În acest sens, spune Prof. Coriu, peste 10 ani nu vor mai exista medici de familie în România, iar birocratizarea excesivă a muncii lor este principala cauză a faptului că tot mai puţini medici tineri intră în sistem.Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie spune că lipsa medicilor de familie în foarte multe comunităţi se traduce printr-o speranţă de viaţă mai scăzută a oamenilor care nu beneficiază de medicina primară. Prof. Coriu: "Toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic".

"În România avem 424 de localităţi fără medic de familie şi de asemenea avem peste 1000 de localităţi - 1098, cu necesar neacoperit de medici de familie. Noi considerăm un deficit de medici de familie undeva de 2200. Acum 10 ani aveam aproximativ 12.000 de medici de familie în relaţie contractuală cu Casa, acum avem sub 10.000.

Foarte importantă este îmbătrânirea populaţiei medicilor de familie. 47%, aproape jumătate din medicii noştri de familie au peste 61 de ani. Aproape jumătate vor ieşi la pensie peste câţiva ani. Noi peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie.

Ştiţi ce mă impresionează? În ultimii 10 ani fiecare program de guvernare începe cu această...baza sistemului sanitar este medicina primară, toţi au vorbe măreţe, cuvinte impresionante dar din nefericire constatăm că nu prea se face nimic.

Şi ca să vedem câţi intră în sistem, sub 35 de ani au numai 2,2 %. Deci practic foarte curând aceasta ar trebui să devină o problemă de strategie naţională, ce dorim, ce se va întâmpla cu medicina primară. Autorităţile, Guvernul trebuie cumva să înţeleagă această necesitate, această problemă şi să o rezolve", a declarat prof. Dr. Daniel Coriu.

În România, numărul de medici este împărţit disproporţionat. În marile centre universitare sunt cei mai mulţi, în timp ce în celelalte zone lipsesc sau necesarul nu este acoperit. În cazul unor boli precum cele hematologice, de exemplu, cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi provin din mediul urban, tocmai pentru că cei din foarte multe zone rurale, care ar trebui văzuţi de medic, nu au acces la asistenţă medicală. Prof. Coriu vorbeşte despre importanţa existenţei în fiecare localitate a unei echipe coordonate de medicul de familie, nu doar a medicului de familie.

"Vorbim de două Românii. O Românie unde numărul de medici este peste media europeană, respectiv Bucureştiul, Doljul, Timişul, Clujul, Mureşul şi Iaşiul, unde sunt concentraţi peste 50% din medicii României, şi restul 37 de judeţe care au 27.000 de medici. Ca să vorbim în mod particular despre medicina de familie, cele mai afectate judeţe sunt Tulcea, Vrancea, Sălaj, Covasna şi Călăraşi.

Văzând statistica pe boli, mă refer la bolile hematologice, marea majoritate sunt în mediul urban. Păi asta ce spune? Că se îmbolnăvesc numai cei din oraşe? Nu, de fapt cei de la ţară nu au acces la sistemul medical, ceea ce este o dramă într-o ţară a secolului nostru, este de neacceptat. Lipsa medicului de familie...trebuie să înţelegem că nu numai medicul este important, este vorba de o echipă, condusă de medicul de familie.

Fiecare localitate ar trebui să aibă un medic de familie, un asistent, o moaşă, un asistent de pediatrie, un asistent de igienă şi bineînţeles un asistent social, este o echipă. Aici ar trebui cumva autorităţile să facă ceva, să refacă sistemul de sănătate care cândva era funcţional.

Din nefericire, e România tăcută. Nimeni nu vede fenomenul, acei oameni, săracii, nu vorbesc, ei din nefericire îşi duc destinul fără ca pe cineva să intereseze. Suntem extrem de nemulţumiţi de această situaţie. Avem boli, de exemplu, hemofilia, este o boală pentru care avem tratament, avem tot ceea ce ne trebuie, dar pacientul nu poate să vină la un centru să primească tratament pentru că nu are bani de transport. Cam aici ne aflăm, asta este situaţia reală", a explicat Prof. Coriu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu-s buni de nimic , taie frunze la caini si i-au si o groza de bani . fac mofturi la orice si se dau obositi tot timpul , cei mai slabi medici si puturosi .

    care nu i va mai avea niciodata.....medicii pleaca din colonia-garnizoana pe banda rulanta....au conditii de viata de lux in Occident....aici a ramas maidanul bugetarilor si a pensionarilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb