Rezerva Federală nu vrea ca investitorii să creadă că urmează o reducere a ratei dobânzii în curând, conform Business Insider.
La jumătatea acestei săptămâni, banca centrală a Statelor Unite a anunţat că va continua perioada de pauză în ceea ce priveşte majorarea dobânzii de politică monetară, după ce în septembrie a menţinut rata neschimbată. Astfel, Fed a lasat rata fondurilor federale la 5,25% - 5,5%, în condiţiile în care, începând de anul trecut, a operat unsprezece creşteri de dobândă, cel mai rapid ritm de înăsprire monetară din ultimii patruzeci de ani.
Conform preşedintelui Jerome Powell, decizia a fost luată în urma datelor pozitive privind inflaţia şi ocuparea forţei de muncă din ultima lună, dar legat de reduceri ale dobânzii, şeful Fed a spus că "problema nici măcar nu este discutată în acest moment", potrivit publicaţiei americane.
"Nu vorbim de reduceri ale ratelor dobânzilor. Suntem încă foarte concentraţi pe prima întrebare, anume, dacă am ajuns la o politică monetară suficient de restrictivă pentru a reduce inflaţia în timp la 2%, în mod sustenabil? Aceasta este întrebarea pe care ne concentrăm", a spus Powell în timpul conferinţei de presă de după decizia de miercuri.
Conform preşedintelui Fed, următoarea întrebare este legată de cât de mult va fi menţinută politica monetară restrictivă actuală. "Am spus că vom păstra politica restrictivă până când vom fi încrezători că inflaţia este pe o traiectorie sustenabilă către ţinta de 2%", a afirmat Powell.
Cu toate că nu a indicat dacă Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă (FOMC - braţul executiv al Fed) va majora dobânzile în cadrul următoarei sale reuniuni din decembrie, Powell a subliniat că Fed "procesează situaţia cu atenţie", deoarece aceasta determină următoarea sa mişcare în lupta împotriva inflaţiei.
"Riscul de a face prea mult faţă de riscul de a face prea puţin se apropie din ce în ce mai mult de echilibru", a spus Powell, menţionând că instituţia încă nu prognozează o recesiune în acest moment.
O parte din incertitudine provine din conflictele din străinătate, a punctat preşedintele Fed, subliniid că banca centrală americană va continua să monitorizeze implicaţiile economice ale războaielor din Israel şi Ucraina. De asemenea, Powell a afirmat că un eventual blocaj guvernamental după 17 noiembrie prezintă un risc pentru economie.
Deputatul democrat Brendan Boyle a afirmat că Fed are dreptate să menţină dobânzile neschimbate, dar şi că trebuie să evite o supracorecţie costisitoare.
"Republicanii trebuie să înceapă să-şi facă treaba, evitând o închidere a activităţii federale şi oferind finanţarea de urgenţă de care avem nevoie pentru a reduce costurile, a oferi ajutor în caz de dezastre şi a sprijini aliaţii noştri din întreaga lume", a adăugat Boyle, conform Business Insider.
Închiderea activităţii federale (engl. government shutdown) apare când Congresul SUA nu reuşeşte să aprobe sau preşedintele refuză să semneze un proiect de lege privind cheltuieli necesare pentru finanţarea operaţiunile guvernului federal. Acest lucru duce la un deficit de finanţare, ce poate cauza întreruperea temporară a mai multor funcţii guvernamentale.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 06:58)
bondurile usa spun alt lucru!
oricum… a suprapus cineva gdp peste gpd per capita si peste index nomina imo?! e groasa treaba … hiperinflatie nominala de multe zerouri la casele usa… sa nu ne mire si parasutarea pe grafic a cotatiei aurului in nominal dolari…
tre sa intre la cv taieri de zerouri sau paritati de piburi cu alte valute..
intre timp sa ne uitam in alte piete ieftine: siria, liban…
altele pentru “mofturosi” avem italia spania …
oricum sunt curios cum o sa fie inversarea asta la bonduri si dobanzi sus…
somajul in usa urca deja.. nu cred ca il lasa sa treaca momentan de 4-6% … pe acolo vad eu o medie buna pe ciclu de inflatie. cu ocazia asta fac si firmele ceva rocada treptaa la angajati cu pondere “imbatranita” spre “tinerei”.
s c c r e t
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 08:06)
cum poti sa investeti in piete din astea siria, liban?
ma gandeam la israel dupa razboi.
se poate din romania sau?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 08:23)
parerea mea e ca FED ul a primit indicatii pretioase, cand a zis ca fac pauza. pana acum tot ziceau ca inca nu e pauza, mai una sau 2 ridicari de rata.
doar ca odata cu al doilea razboi in care us e implicata simultan, au crescut f mult dobanzile la bondurile de 10 ani-30 de ani. si ghici cine devine falit? guvernul sua. am impresia ca fed a primit indicatii pretioase "de sus" de data asta.
pt ca pib ul a crescut 5%, inflatia inca creste, numai eu de aici am auzit ca mc donalds iar si-a marit pretul la big mac, a treia oara anul asta, apple isi dublaza pretul pt apple tv, disney creste pretul la fel. astea nu sunt lucruri pe care le auzi decat in inflatie scapata de sub control.
bine ca si noi avem inflatie mare, doar ca nu-i pasa nimanui, guvernul se bucura ca mai scapa de datorii, iar bnr ul din turnul de fildes, mai beti si voi un ceai de tei, si restul, le stim textele. nici un stres pt puterea de cumparare a romanilor.
in anii 70 inflatia nu a fost oprita pana nu s-au scos cantitati serioase de masam monetara din piata. deci oricum treaba asta cu inca 0,25% in plus nu ar face mare diferenta, cand ei au pompat fake money 5 trilioane intr-un an ducand balanta fed la 9, iar acum e undeva la 8. in 3 ani, 2021,22, 23 au reusit sa scoata doar 1 triliard din piata. sigur ca fed ul a spus continuam sa ne reducem semnificativ balanta, ce semnificativ, ca urca cu racheta si coboara pe scari, 4 trl intr-un an sus, 1 trl in 3 ani, jos. pana la tinta de 3 trl mai au 6 ani in ritmul asta. si planul initial era 3 trl in 3 ani... deci tot la inflatie ne putem astepta, ridicol de la asa-zisa "rezerva mondiala", ma gandeam ca ne vom tine economiile in valuta iar ca inainte, dar se vede treaba ca SUA sunt faliti si nu pot opri cheltuiala, si nici inflatia. pacat.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 09:53)
aici poate sa spuna bnrul cum au coborat balanta la ro prin 82 si pana in 93-96-99…
stim cum!
s c c r e t
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 10:30)
fed balance sheet trebuie deflat pe gdp usa pentru o vizualizare mai buna.
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 10:25)
bancile din america au intrat deja pe crestere negativa a creditului.
Asemenea lucru intamplat doar prin 2008 -2010 si prin anii 30...
deci sa nu imi spuna mie ca nu urmeaza exituri masive din "Active" usa... si crash dolar pe index in fata pe urma putem sa vorbim de crestere pozitiva a creditului in piata.
s c c r e t
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 11:52)
de acord sunt multe semne ingrijoratoare, scaderea creditului pt firme, default-uri pe bonduri la imobiliarele comerciale, credit cardurile sunt racheta, la dobanzi peste 20%, dar in anii 30, si in 2008 n-am avut inflatie. asa ca this time is different. sau nu e? lichiditatea in exces e tot acolo in piata , vezi speculatiile cu cripto, care-s f bine mersi. f multa lichiditate pompata in piata in 15 ani si cel mai mult in pandemie, face ca activele sa nu mai poata fi pretuite corect, sau logic.pretul mediu la o locuinta in california e 1.000.000 dolari. ce mai e un milion incoace-ncolo?
pretul mediu pe mp la cluj e 2445 euro/mp. la 100 m , un sfert de milion euro.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 12:49)
ai pus o intrebare buna!
am zis sa ma duc in documentele personale si sa dau raspunsul "inflatiei" (nedeclarate sau declarate putin) din perioada ceruta:
Din 1922 aprilie (caci in spate a fost deflatie yoy la "bunuri") a fost inflatie cat cuprinde pana in 1925 iunie la Corn pe urma Corn a intrat in deflatie pana in 1927 Aprilie; de aici a intrat in inflatie pana in 1929 Februarie urmat de deflatie pana in 1933 martie unde in Aprilie a avut prima tura de yoy pozitiv respectiv de 6,1 % OY de aici
Din 1922 Carbonat de plumb deflat tot anul, 1923 deflat / stagnat pana in septembrie si inflat din octombrie pana in noiembrie 1925.. deflat din decembrie 1925 pana in februarie 1929; inflat din martie 1929 pana in septembrie 1930; deflat din octombire 1930 pana in decembrie 1933.
Din 1922 Cărămizi "comune" inflatie din februarie pana in mai 1924; deflatie din iunie 1924 pana in iulie 1925; august 1925 inflatie pana in martie 1927 (inflatia ca boom de crestere se cam termina in acest an de aic urmeaza revers ca medie) ; deflatie din aprilie 1927 pana in iunie 1928; inflatie (relativ scazuta) iulie 1928 pana in decembrie 1928; deflatie din 1929 pana in iulie 1931; (inflatie relativ scazuta) din august 1931 pana in decembrie 1931; deflatie ianuarie 1932 pana in ianuarie 1934 (caramizile au avut o medie de deflatie mai mare ca inflatie - deci corespunde cu criza economica de atunci su cu somajul de doua cifre din USA).
Din 1922 - Piei, împachetător, boi nativi grei - februarie inflatie pana in mai 1923; deflatie din iunie 1923 pana in august 1924; inflatie din septembrie 1924 (incep scolile si munca) pana in septembrie 1925; deflatie din octombrie 1925 (oamenii au stocuri si haine deja cumparate) pana in decembrie 1926 (un an prost de craciun la vanzari haine); inflatia incepe din ianuarie 1927 (cred ca iarna grea si tarzie) septembrie 1929 (se observa un tipar al stocurilor si uzurii hainelor medie de 2-3 ani); deflatie din octombrie 1929 (e an /inceput de scoli/facultati si munca si pretul hainelor intra in deflatie - nu e buna treaba) pana in Martie 1933! Cea mai lunga deflatie la HAINE! Cele mai proaste vanzari de hanie in Craciun si sarbatori! Nici nu vreau sa ma gandesc ce a fost in Decembrie 1929 sau in decembrie 1930-1931-1932.... jale! - corespunde cu cresterea somajului de doua cifre din USA din perioada respectiva.
mai aveam si indexul Mătase brută - dar tot la toale intra doar ca are ceva lag la comanda si prelucrare; index Lapte proaspat - stim povestea cu varsarile de cisterne din perioada respectiva... fenomen repetat si prin romania "recent" ca de ala vechi stim si noi... de si banca centrala si guvernul nu au recunoscut public ca tara se afla in depresie economica severa.
s c c r e t
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 12:59)
si in perioada recenta tot cu "Boc a fost" si tot cu "Sa traiti bine"... inainte de hat!
La fel ca in Cluj... cu fainoshag... si vise de "tunele/metrouri"... si alte nebunii...
Boc umbla la butoane!
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 12:52)
FED-ul e reactiv si urmeaza trendul pietei, veselie mare in piete zilele astea ca nu mai sunt cresteri de dobanda.
abia atunci cand e final de ciclu de crestere a dobanzilor urmeaza picajul in piete.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 16:55)
indicatori economici:
transport feroviar marfar =in crash
transport containere pe mare = in crash
transport tiruri = in crash si deja in executari multi dintre ei....
asta spune multe despre consum in usa.
s c c r e t
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 17:11)
okkk, dar s&p a facut plus 5% in 3 zile dupa fed. pare bullish
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.11.2023, 17:33)
si rata de credtere a creditelor a fost negativa!
s c c r e t