Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, care reprezintă un pas spre descentralizarea sectorului vitivinicol, prin transformarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (aflat în subordinea Ministerului Agriculturii) într-un organism în care producătorii membri ai asociaţiilor profesionale regionale vor fi cooptaţi în procesul decizional prin Consiliul Regiunilor Viticole.
De asemenea, Legea doreşte creşterea competitivităţii producătorilor de vin.
Marian Neacşu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, a declarat: "Proiectul de lege adoptat creează premisele pentru realizarea unor obiective cu impact macroeconomic, respectiv punerea în valoare a potenţialului de producţie, perfecţionarea tehnologiilor de cultură şi tehnologiilor de vinificaţie pentru obţinerea unor vinuri cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică recunoscută, creşterea producţiei de vin, consolidarea patrimoniului viticol, promovarea, cu prioritate, în noile plantaţii, a soiurilor româneşti pentru vinuri de calitate, competitive pe plan european, precum şi alte beneficii pentru domeniul vinificaţiei".
Viticultura este o activitate tradiţională în România, având o mare importanţă economică, ţara noastră ocupând locul 7 în Europa la producţia de struguri, precum şi la producţia de vin, sectorul vitivinicol deţinând o piaţă de aproximativ 350 de milioane de euro.