Preşedintele Iohannis efectuează o vizită oficială în Letonia

V.G.
Politică / 23 noiembrie 2022

Preşedintele Iohannis efectuează o vizită oficială în Letonia

Actualizare Preşedintele Iohannis, decorat de omologul leton

Preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits, i-a conferit, astăzi, la Riga, preşedintelui Klaus Iohannis Ordinul celor trei stele - Clasa I Comandant al Marii Cruci, transmite Agerpres.

La rândul său, Iohannis i-a conferit lui Levits Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Colan.

Schimbul de decoraţii a avut loc după primirea la Palatul Riga a preşedintelui Klaus Iohannis de către omologul său leton.

Şeful statului a scris în cartea de onoare de la Palatul Riga un mesaj în care a evidenţiat că 2022 este un an important pentru relaţiile româno-letone, în contextul în care se sărbătoresc 100 de ani de la deschiderea primei misiuni diplomatice.

"Sunt convins că relaţiile dintre România şi Republica Letonia vor continua să se dezvolte", a scris preşedintele Iohannis.

---

Actualizare Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit de omologul din Letonia

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, astăzi, vizita oficială în Letonia, el fiind primit la Castelul Riga de omologul leton, Egils Levits, relatează Agerpres.

Şeful statului a fost întâmpinat cu onoruri militare la Castelul Riga.

Din delegaţia preşedintelui Iohannis fac parte consilierii prezidenţiali Luminiţa Odobescu, Ion Oprişor, Daniela Bârsan, Delia Dinu, precum şi ambasadorul României în Lituania şi Letonia, Cosmin Dinescu.

Cei doi preşedinţi vor avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale, la finalul cărora vor susţine declaraţii de presă comune.

În cadrul vizitei la Riga, care are loc în anul centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice româno-letone, preşedintele Iohannis va avea întrevederi şi cu prim-ministrul Letoniei, Krisjanis Karins, şi cu preşedintele Parlamentului leton, Edvards Smiltens. De asemenea, preşedintele Iohannis va depune o jerbă la Monumentul Libertăţii şi va vizita Muzeul Ocupaţiei Letoniei.

---

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, astăzi, o vizită oficială în Republica Letonia, la Riga, unde va avea consultări politice cu omologul său Egils Levits, precum şi întrevederi cu prim-ministrul Krisjanis Karins şi cu preşedintele Parlamentului, Edvards Smiltens, informează Agerpres.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita are loc în anul centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice româno - letone.

Mâine, şeful statului se va afla în vizită oficială în Republica Lituania, la Vilnius, iar vineri va participa, la Kaunas, la simpozionul internaţional "The Idea of Europe". Ulterior, preşedintele va participa, împreună cu omologii din Lituania, Letonia şi Polonia, la un summit dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova şi respectiv promovării memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformării şi a tentativelor de rescriere a istoriei.

Administraţia Prezidenţială a informat că pe agenda convorbirilor preşedintelui Iohannis cu omologii leton şi lituanian, precum şi cu ceilalţi înalţi oficiali se vor afla consolidarea relaţiilor bilaterale, inclusiv a cooperării economice şi sectoriale, agenda europeană şi internaţională.

"Având în vedere înrăutăţirea situaţiei de securitate în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, un loc important în discuţii îl va ocupa cooperarea în cadrul NATO şi întărirea Flancului Estic al Alianţei pentru asigurarea securităţii Europei, inclusiv prin participarea României la misiunea de poliţie aeriană întărită în ţările baltice, începând cu anul 2023. Se vor discuta posibilităţile de creştere a eforturilor de asistenţă pentru Ucraina şi refugiaţii ucraineni, având în vedere distrugerile provocate de război şi venirea iernii, precum şi măsurile de susţinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securităţii alimentare a unor state terţe vulnerabile", a transmis sursa citată.

Pe agenda discuţiilor se va afla şi securitatea energetică, cu accent pe soluţiile de diversificare a aprovizionării cu gaze a Europei, în scopul reducerii dependenţei de gazul rusesc. Vor mai fi abordate evoluţiile din Republica Moldova şi măsurile de asistenţă în contextul economic dificil pe care statul vecin îl traversează, precum şi cooperarea regională, inclusiv din perspectiva Formatului Bucureşti 9 şi al Iniţiativei celor Trei Mări.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si in ianuarie in America de sud...

    Ia titei de la Venezuel;a , gaze din Argebntina , droguri din Columbia, aur de la Per8uani, lame, jaguari si invata ssa joace sambaaaaa

    Ptr romani, aduce Lula din Brazilia... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb