Preşedintele executiv al MOL, Zsolt Hernadi, a reamintit companiei OMV de acordul pe cinci ani de cooperare între cele două companii, întrerupt de oferta ostilă a OMV pentru compania ungară. "Dacă vrei lapte nu trebuie neapărat să cumperi vaca, iar dacă vrei să faci afaceri cu o companie nu trebuie neapărat să cumperi compania", a spus Hernadi, citat de Financial Times. El a făcut aceste declaraţii după ce, luna trecută, OMV a depus o ofertă pentru preluarea companiei ungare. Guvernul ungar a apreciat drept "ostilă" oferta de preluare în valoare de peste 14 miliarde euro depusă de grupul energetic austriac OMV AG pentru compania petrolieră ungară MOL. OMV, cel mai mare grup energetic din Europa Centrală, este controlat în proporţie de 30 la sută de statul austriac, iar compania austriacă deţine aproximativ 20 la sută din acţiunile MOL.
Parlamentul Ungariei a aprobat, luni, cu o imensă majoritate, legea împotriva preluărilor, numită neoficial şi legea MOL, act care îngreunează preluarea companiilor de importanţă strategică ale Ungariei de către companiile străine. Legea acoperă companiile energetice şi de furnizare a apei. În sesiunea parlamentară de luni, proiectul a trecut cu 337 voturi pentru şi patru împotrivă, cu trei abţineri. Această lege a fost aprobată de Parlament în pofida faptului că Ungaria a fost avertizată asupra faptului că riscă sancţiuni legale din partea autorităţilor de la Bruxelles dacă nu renunţă la respectivul proiect de lege. Proiectul de lege este văzut ca o încercare de a descuraja tentativele grupului energetic austriac OMV AG, care în urmă cu două săptămâni a oferit un preţ de 32.000 de forinţi pentru fiecare acţiune Mol, evaluând astfel compania ungară la 14 miliarde euro.
Potrivit "Financial Times", Comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Charlie McCreevy, a trimis o scrisoare de avertisment autorităţilor de la Budapesta faţă de eventuala adoptare a legii, denumită "lex Mol", care ar spori reglementările referitoare la preluarea companiilor de importanţă strategică. În schimb, autorităţile ungare insistă că actul normativ nu încalcă legislaţia europeană.
De asemenea, în scrisoarea sa, Charlie McCreevy a anunţat că a deschis o anchetă în acest dosar şi că, în plus, va sesiza Curtea Europeană de Justiţie vis-a-vis de legea de privatizare din Ungaria. Problemele au apărut în luna decembrie 2006, când autorităţile de la Budapesta nu au făcut modificări la articolele care discriminau investitorii străini. Ungaria speră să evite acest dosar înaintea unei audieri în faţa Curţii Europene de Justiţie.
1. DA !!! destepti baieti.
(mesaj trimis de q7exe în data de 11.10.2007, 22:43)
Daca ROMANII si-au vandut PETROM cu tzatza (resurse de petrol) cu tot ... ungurii se tin tare FELICITARI !!! romanii fraieri...