Grupurile Renault şi Lafarge ar fi trebuit să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după ce au preluat companiile româneşti Dacia şi Romcim şi au decis delistarea acestora, a declarat recent preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Muntenia, Petre Szel, citat de NewsIn.
"În trecut, când statul a privatizat Dacia şi ulterior aceasta a fost delistată bursa ar fi trebuit să beneficieze de listarea Renault. La fel ar fi trebuit să se întâmple şi cu Romcim care odată privatizat ar fi trebuit să fie înlocuit de listarea Lafarge, pentru ca bursa să se fi menţinut şi pentru ca investitorii mici să poată ieşi din acţionariat", a mai spus Szel la Forumul Financiar Sud-Est European. Comentariile sale se referă la aşteptata listare a grupului financiar Erste Bank la BVB, după ce banca a fost privatizată.
"Odată cu integrarea în Uniunea Europeană un număr foarte mare de investiţii străine ţintesc România cu intrare în piaţă fără oferte publice iniţiale (IPO). Banii care intră în piaţa de capital asigură ieşirea investitorilor deja existenţi, fără să constituie însă o infuzie de capital în economie, cum ar fi sănătos", a spus Szel. El a adăugat că din punct de vedere al diversificării instrumentelor financiare, bursa noastră este foarte săracă.
SIF Muntenia va investi
în protecţia mediului
Societatea de Investiţii Financiare (SIF4) Muntenia intenţionează să investească în proiecte de protecţia mediului, pentru construirea de incineratoare şi de staţii de epurare, a declarat Petre Szel, preşedintele companiei, fără a menţiona suma pe care compania este dispusă să o cheltuie. "Investiţiile prevăd un parteneriat cu o companie străină cu experienţă în domeniu. SIF Muntenia este singura companie de investiţii financiare care a făcut plasamente în instrumente financiare ofisticate precum Best Express şi Multi-asset optimizer şi sper ca pe viitor să ni se alăture şi celelalte SIF-uri", a spus Szel.
În acest an SIF Muntenia intenţionează listarea companiei Casa de Bucovina Club de Munte, pe care o deţine în portofoliu. SIF Muntenia a obţinut în 2006 un profit net de 71,97 milioane lei (21,3 milioane euro), în creştere cu 37,4% faţă de anul precedent, când acesta a fost de 52,38 milioane lei. Excluzând dividendele, acţionarii au descis ca 4,07 milioane lei să fie înregistraţi la rezerva legală, iar restul, de 11,4 milioane lei, să fie repartizaţi la "alte rezerve".
Profitul net final este cu 5,16% mai mic decât profitul net preliminar, de 75,88 milioane lei, anunţat anterior. La sfârşitul anului trecut, activele totale se situau la 1,4 miliarde lei, în creştere cu 27,8% faţă de anul 2005, când au fost de 1,01 miliarde lei.
Valoarea activului net a înregistrat în 2006 un avans de 49,4%, până la 1,313 miliarde lei, comparativ cu anul precedent, când activul net a fost de 878,8 milioane lei. Anul trecut compania a înregistrat venituri totale de 127,52 milioane lei (37,73 milioane euro), cu 40% peste nivelul anului 2005, când veniturile s-au ridicat la 91,17 milioane lei. Cheltuielile totale s-au cifrat în 2006 la 46,2 milioane lei (13,67 milioane euro), cu 17% peste cele din anul anterior, de 39,5 milioane lei. SIF Muntenia are un capital social de 80,7 milioane lei, divizat în 807 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei.