PREŞEDINTELE UCRAINEAN VOLODIMIR ZELENSKI: "Prioritatea Kievului este să readucă trupele ruse la poziţiile de dinaintea invaziei"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai 2022

Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelensky

Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelensky

Kremlinul infirmă speculaţiile că Putin va declara război Ucrainei pe 9 mai

Prioritatea numărul 1 a Ucrainei este readucerea trupelor Federaţiei Ruse pe poziţiile dinainte de 24 februarie şi restabilirea integrităţii teritoriale a ţării, a declarat ieri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs video susţinut în cadrul Wall Street Journal CEO Council Summit, informează agenţia de presă Ukrinform.

"Să restabilim integritatea teritorială... Obiectivul nostru nr.1 este să respingem trupele Federaţiei Ruse pentru a le readuce în acele teritorii unde se aflau înainte de data de 24 februarie, ziua în care Rusia a invadat Ucraina", a subliniat Volodimir Zelenski, menţionând: "Înţelegem că va fi dificil să restabilim integritatea teritorială cu peninsula Crimeea ocupată temporar. Şi totuşi, cred că mai târziu (...) să trecem la o cale diplomatică, pentru că orice război se încheie prin diplomaţie".

Preşedintele Ucrainei a spus că este categoric împotriva îngheţării conflictului militar cu Federaţia Rusă, conform publicaţiei ucrainene Delo, notează Agerpres. "Aceasta ar însemna ca trupele ruse să se afle acolo unde sunt astăzi în continuare. Atunci ar fi un conflict îngheţat. Noi nu suntem de acord cu un conflict îngheţat cu Federaţia Rusă", a spus şeful statului ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: "Nicio şansă ca Rusia să declare război Ucrainei în 9 mai"

Kremlinul a respins ieri speculaţiile potrivit cărora preşedintele rus Vladimir Putin ar intenţiona să declare în mod oficial război Ucrainei şi o mobilizare generală la 9 mai, când Rusia celebrează victoria Uniunii Sovietice împotriva armatei naziste în cel de-al doilea război mondial, relatează Reuters şi Interfax.

Comentând speculaţiile în acest sens, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: "Nicio şansă să se întâmple asta. Este un nonsens!".

Putin urmează să susţină un discurs la 9 mai şi să supervizeze, în calitate de comandant suprem al armatei ruse, o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova.

Recent, citând oficiali americani şi occidentali, CNN a lăsat să se înţeleagă într-un comentariu că preşedintele Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei la 9 mai, o mişcare care ar permite mobilizarea completă a forţelor de rezervişti în Rusia, în condiţiile în care trupele ruse se pare că se află în impas în Ucraina.

Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, denunţă propaganda Moscovei

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, a denunţat marţi propaganda rusă care face referire la utilizarea armelor nucleare în Ucraina, transmite AFP.

"Nu aş exclude posibilitatea ca armele nucleare să fie folosite", a spus Muratov, conform Agerpres.

Kremlinul a informat că şi-a plasat forţele nucleare în alertă maximă la scurt timp după invadarea Ucrainei, pe 24 februarie. Confruntat cu sprijinul occidental pentru Ucraina, preşedintele Vladimir Putin a menţionat posibilitatea ca Rusia să desfăşoare arme nucleare tactice care, conform doctrinei militare ruse, pot fi folosite pentru a obliga un adversar să se retragă.

Muratov, redactorul şef al ziarului Novaia Gazeta, publicaţie nevoită să îşi suspende apariţia pe fondul intervenţiei militare ruse, a declarat că propagandiştii Kremlinului încearcă să facă utilizarea armelor nucleare mai acceptabilă pentru opinia publică rusă.

"De două săptămâni deja auzim la televizoarele noastre că silozurile nucleare ar trebui deschise", a spus Muratov, adăugând: "De asemenea, auzim că aceste arme oribile ar trebui folosite dacă livrările de arme către Ucraina continuă".

Generalul din armata americană Christopher Cavoli a fost numit comandant suprem al forţelor aliate în Europa, a anunţat NATO, conform AFP. Nominalizarea sa a fost aprobată de Consiliul Nord-Atlantic, iar acesta îi va succeda generalului Tod D. Wolters, de la care va primi comanda în cadrul unei ceremonii care va avea loc în această vară la cartierul general al puterilor aliate în Europa, SHAPE, aflat în apropiere de Mons (Belgia), a precizat NATO, conform Agerpres.

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO. Adjunctul său este un ofiţer european.

----------------------------------

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat din nou ieri că armata rusă va considera transporturile de arme ale NATO în Ucraina drept "ţinte" ce trebuie distruse, în timp ce un submarin rusesc din Marea Neagră a tras rachete de croazieră asupra unor obiective din Ucraina, a informat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.

"Statele Unite şi aliaţii lor din NATO continuă să pompeze arme în Ucraina", a declarat Şoigu, adăugând: "Considerăm orice transport al NATO sosind pe teritoriul ţării cu arme sau materiale destinate armatei ucrainene ca ţinte ce trebuie distruse".

----------------------------------

Comisia Europeană propune sancţionarea şefului Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, în cadrul celui de-al şaselea pachet de măsuri ca răspuns la războiul din Ucraina, potrivit unui document consultat ieri de AFP, notează Agerpres.

Sancţiunile constau în interzicerea accesului în Uniunea Europeană şi îngheţarea activelor deţinute pe teritoriul acesteia.

Patriarhul Kirill, "un aliat de lungă durată al preşedintelui Vladimir Putin, a devenit unul din principalii susţinători a agresiunii militare împotriva Ucrainei", subliniază documentul Comisiei.

Şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, sub a cărei jurisdicţie se află în jur de 150 milioane de credincioşi în lume, în principal în Rusia, şi-a înmulţit predicile în care susţine ofensiva rusă în Ucraina. La 27 februarie, el a vorbit despre o luptă a "forţelor răului" care se opun "unităţii" istorice dintre Rusia şi Ucraina.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Textul asta il vom auzii si la anu pe vremea asta!

    Spectacolul continua,nu cu spectatori ,ci cu morti! 

    1. Continua cat trebuie, lucrurile bune cer timp.

    "Credinciosul" de la 1, mujic fiind, poate chiar Kiril lasa sa se inteleaga ca e vina ucrainienilor ca-si apara tara.

    Asta nu inteleg romanii, adeptii vorbei "capul plecat sabia nu-l taie", ca poate viata traita cu capul plecat, vasal la altii, nu merita traita. 

    1. Merita sa lupti pt idealurile marete la care aspiri!

      Am o intrebare,ai facut armata?cu ce categorii de armament ai tras?ai facut vreun mars cu ranita de razboi? 

      Eu am facut armata obligatorie in 1995,am fos AG ist,am tras inclusiv cu mitraliera de pe tab! 

      Armata e ceva dur,incepand de la unghii incarnate pana la eforturi fizice f mari am prins la Piatra Neamt norul radioactiv de la Cernobal,la varful Toaca a fost cel mai mare nivel ai radiatiilor,anterior am fost in mars in apropiere! 

      Credeam ca pe bursa nu intra oameni primitivi in gandire,care nu au o opinie argumentata,dar vad ca migreaza cozi de topor de pe hotnews! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb