Presiuni inflaţioniste din cauza creşterii preţurilor produselor industriale

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 ianuarie 2008

Presiuni inflaţioniste din cauza creşterii preţurilor produselor industriale

Preţurile produselor indus-triale au crescut cu 9,2% în luna noiembrie faţă de aceeaşi perioadă din 2006, determinând apariţia unor presiuni inflaţioniste pentru perioada următoare. Creşterea a avut loc, conform anticipaţiilor, din cauza scumpirii produselor din industria energetică, afectate de majorări ale accizelor şi de explozia preţului petrolului, principala resursă de energie, consideră economiştii noştri.

Produsele din industria energetică au fost cu aproape 12% mai scumpe în luna noiembrie faţă de aceeaşi perioa-dă din 2006, indică un raport transmis vineri de Institutul Naţional de Statistică. Dintre acestea, energia electrică şi termică, gazele şi apa au costat cu aproape 8% mai mult în noiembrie faţă de aceeaşi dată din 2006 şi cu 0,6% mai mult faţă de luna octombrie.

Analiştii economici se aşteaptă şi pentru perioada următoare la majorări ale preţurilor acestor tipuri de produse, punând în pericol ţinta de inflaţie pentru anul 2008.

Misiune dificilă pentru Banca Naţională

Profesorul de economie Daniel Dăianu consideră că ţinta de inflaţie pentru 2008 este ambiţioasă, iar BNR nu va avea o misiune foarte uşoară anul aces-ta. Pe lângă anticipările legate de preţurile produselor din industria energetică, există presiuni şi pentru preţurile produselor agroalimentare, întrucât condiţiile meteorologice din 2007 (ex. seceta) se vor menţine foarte probabil şi anul acesta, este de părere Daniel Dăianu.

De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că 2008 este an electoral, iar Ministerul Economiei şi Finanţelor trebuie să dovedească prudenţă în cheltuirea banilor publici, opinează domnul Daniel Dăianu.

Astfel deficitul bugetar trebuie să reflecte o mai bună gestiune a fondurilor pentru a ajuta BNR în realizarea obiectivului privind inflaţia.

Cristian Pârvan, vicepreşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, susţine că ameninţările privind inflaţia pentru 2008 se leagă de majorări ale preţurilor produselor administrate, de menţinerea presiunilor salariale, precum şi de preţurile produselor administrate de monopol din domeniul resurselor energetice unde sunt de asemenea prognoze de creştere.

Preţurile produselor din industria prelucrătoare au înregistrat o majorare cu 2,4% iar cele din industria extractivă au scăzut cu 1% în luna noiembrie faţă de octombrie, conform raportului INS. Cristian Pârvan consideră că aceste majorări de preţuri sunt normale, în condiţiile în care structura producţiei din industria prelucrătoare tinde să se îndrepte către produse mai complexe, de tipul autoturismelor, care duc la creşterea costurilor, precum şi la necesitatea unui personal mai calificat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb