Preţul apartamentelor vechi din Bucureşti a ajuns la nivelul celor noi

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 11 ianuarie 2008

Preţul apartamentelor vechi din Bucureşti a ajuns la nivelul celor noi

Piaţa rezidenţială din ţara noastră a înregistrat, şi anul trecut, un trend ascendent, atât din punct de vedere al numărului de unităţi locative finalizate, cât şi al proiectelor anunţate sau lansate. Conducerea companiei imobiliare "EuroMetropola" apreciază: "Cu toate acestea, oferta actuală de locuinţe noi nu a reuşit să satisfacă, nici în 2007, cererea existentă, pentru că cea mai mare parte din proiectele lansate nu sunt finalizate. Pentru multe ansambluri, lucrările se află în diferite faze de execuţie".

Din această cauză, interesul multor potenţiali cumpărărtori s-a îndreptat spre apartamentele vechi, ceea ce a produs şi o creştere a preţurilor la locuinţele din această categorie. Astfel, spre deosebire de anii trecuţi, când preţul apartamentelor noi îl depăşea cu mult pe cel al locuinţelor vechi, în acest an s-a stabilit un oarecare echilibru. Acest echilibru se va păstra şi pe parcursul anului 2008, susţin reprezentanţii "Euro-Metropola".

În anul 2007, preţul mediu de tranzacţionare al locuinţelor în zona centrală şi semicentrală a Bucureştiului s-a încadrat între 1.000 şi 3.000 de euro/mp, în funcţie de locaţie, finisaje şi facilităţile oferite de dezvoltator. În ceea ce priveşte zona rezidenţială de nord, apartamentele au fost oferite spre vânzare la 2.500 - 5.500 de euro/mp. Au fost şi excepţii când preţul s-a ridicat la 8.000 - 9.000 euro/mp suprafaţă construită.

Anul 2008 se anunţă a fi unul special, în opinia conducerii "EuroMetropola" întrucât urmează să fie livrate peste 2.500 de unităţi locative, cu 1.000 mai multe comparativ cu anul 2007. De altfel, 2008 este termenul de finalizare a unui număr mare de complexuri rezidenţiale anunţate în 2006 şi 2007.

Cu toate acestea, nici în anul următor nu se va crea o egalitate între cerere şi ofertă. În acest context, nici preţurile locuinţelor, indiferent de tipul lor, nu pot stagna, iar majorarea preţului mediu pe metru pătrat va fi simţită pe segmentul rezidenţial într-o proporţie de 15% - 20% în cazul apartamentelor noi şi de 10% pentru locuinţele disponibile în imobilele construite înainte de 1989, consideră specialiştii "EuroMetropola".

Pe lângă mecanismul clasic al pieţei cerere-ofertă, aceas-tă majorare a preţurilor mai este influenţată atât de TVA- ul pe care trebuie să îl plăteas-că persoanele juridice la achiziţionarea unei locuinţe, cât şi de lipsa forţei de muncă în domeniul construcţiilor, care a condus la majorarea semnificativă a costurilor cu manopera. Alţi factori care aduc modificări la valoarea de tranzacţionare a apartamentelor sunt preţul materialelor de construcţie şi preţul terenurilor. Numărul tot mai redus de loturi disponibile atrage după sine o creştere a preţurilor pe care cumpărătorii o vor plăti prin achiziţionarea de locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb