Preţul cuprului, în cea mai lungă perioadă de declin din ultimele 15 luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 ianuarie 2014

Preţul cuprului, în cea mai lungă perioadă de declin din ultimele 15 luni

Preţul futures al cuprului a scăzut ieri, la bursele din Londra şi New York, cotaţia metalului de bază fiind în cea mai lungă perioadă de declin din ultimele 15 luni, pe fondul speculaţiilor potrivit cărora creşterea costurilor împrumuturilor pe pieţele emergente va afecta expansiunea economică şi, implicit, cererea de metale industriale.

Amintim că mai multe bănci centrale de pe pieţele emergente au intervenit zilele trecute, încercând să oprească deprecierea monedelor lor. Băncile centrale din India, Argentina, Rusia, Turcia şi Africa de Sud au decis fie să majoreze agresiv dobânzile, fie să controleze achiziţiile de valută sau să injecteze lichidităţi pe piaţă. Miercuri, banca centrală a Africii de Sud a majorat dobânda repo cu 0,50 puncte procentuale, la 5,5%, în condiţiile în care moneda naţională (rand-ul) a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Cu o zi înainte, banca centrală a Turciei a majorat dobânda de politică monetară la 10%, de la 4,4%.

În aceste condiţii, preţul cuprului cu livrare în luna martie a coborât cu 0,6% ieri, la ora 09.25, la Comex New York, ajungând la 3,222 dolari livra (o livră = aproximativ 500 grame). Preţul metalului a scăzut vreme de şase sesiuni bursiere consecutive, aceasta fiind cea mai lungă perioadă de declin din 29 octombrie 2012.

În ultimele 12 luni, preţul cuprului a scăzut cu 12%, în parte ca urmare a încetinirii economiei Chinei, cel mai mare consumator mondial de profil.

La London Metal Exchange (LME), preţul cuprului cu livrare peste trei luni a coborât cu 0,2% ieri, la 7.127 dolari tona (3,23 dolari livra).

"Mai multe probleme pe pieţele emergente vor limita cererea de cupru", a declarat, conform Bloomberg, Michael Smith, preşedintele "T&K Futures & Options" Inc. din Florida.

În ianuarie, indicele care măsoară evoluţia celor şase metale importante tranzacţionate la LME a scăzut cu aproape 3%, acesta fiind cel mai important declin consemnat în prima luna a vreunui an din 2010 până în prezent.

Conform băncii britanice de investiţii "Barclays" Plc, producţia globală de cupru va depăşi consumul cu 67.000 de tone anul acesta, după un deficit de 137.000 de tone în 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb