Preţul gazelor va atinge în iarnă cele mai mari valori din istoria utilizării gazelor naturale

F.D.
Materii Prime / 5 iulie 2022

Sursă foto: Asociaţia Energia Inteligentă

Sursă foto: Asociaţia Energia Inteligentă

Un studiu realizat de Asociaţia Energia Inteligentă în urmă cu 3 luni arăta că "Preţul la energie, cel puţin se va dubla la fiecare din decadele următoare şi va aduce tot mai mulţi oameni la limita de faliment personal", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, creşterea preţului gazelor pe cea mai importantă bursă din Europa: TTF - Olanda, într-o săptămână cu 63%, tendiţele de reducere a livrărilor de gaze la început din Rusia, după aceea din Africa de Nord, urmată de Norvegia, arată vulnerabilitatea imensă care apasă în această iarnă pe Europa, aspect reflectat imediat în volatilitatea ridicată a preţului gazelor.

Anul trecut creşterea preţului gazelor naturale a început în luna iulie, urmare a reducerii livrării de gaze din Rusia, pe fondul lipsei obligaţiilor contractuale pe termen lung şi a unor probleme tehnice. Această situaţie a determinat o creştere a preţului gazelor cu 463% faţă de preţul maxim înregistrat înaintea începerii conflictului din Ucraina.

Istoria se repetă anul acesta. Reducerea livrărilor de gaze spre ţări din Europa, v-a aduce preţuri la gaze în iarnă, care nu au mai existat vreodată pentru acest produs. Astfel, apreciem că în această iarnă, trebuie să ne aşteptăm la preţuri pentru gazele naturale marfă de peste 200 euro/MWh.

Impactul asupra consumatorilor mari din România, cei care consumă peste 50.000 MWh şi care nu beneficiază de plafonarea preţului va fi devastator, probabilitatea mare fiind ca majoritatea dintre aceştia să-şi închidă porţile, cu toate efectele negative: şomaj, reducerea fondurilor la bugetele de stat etc. Dar această situaţie va crea si un effect apparent "pozitiv", va disponibiliza gaze în perioada rece pentru ceilalţi consumatori reducând efectele unei restricţionări masive a livrărilor de gaze la consumatorii din România.

În aceste condiţii, în situaţia unor zile cu temperaturi scăzute, în cea mai rece lună a iernii 2022/2023, gazele din producţia internă şi depozitate ar asigura probabil, strict necesarul de gaze pentru populaţie şi eventual al entităţilor de maximă importanţă (spitale, azile, închisori etc.) în lipsa importurilor de gaze.

Dar creşterea preţului gazelor marfă, va crea un efect dezastruos asupra bugetului de stat, practic crescând exponenţial necesarul de finanţare al sumelor compensate din facturile de gaz şi energie la consumatori. Chiar dacă sumele se plătesc cu foarte mari întârziere şi companiile furnizoare, până în prezent, au acceptat tacit această situaţie, este puţin probabil ca pentru sumele uriaşe care vor rezulta, din aceasta toamnă, din diferenţa între preţul de achiziţie şi preţul de vânzare vor mai putea sau vor mai dori să joace rolul de finanţator provizoriu al compensării facturilor.

Urmărind Comparatorul de preţuri la gaze de pe site ul ANRE, se constată că mai există 2 oferte competitive, aparţinând celor doi mari furnizori de gaze en detail din România şi în fapt piaţa liberă de gaze a dispărut din România.

Tendinţa naturală de intervenţionism din partea statului, atât prin preţ, cât şi prin preluarea unor companii sau dezvoltarea unora cu activităţi de furnizare, aparent este o alternativă la activitatea de pe piaţa de gaze naturale. Managementul dezastruos al statului, lipsa meritocraţiei, intervenţionismul politic etc., din păcate va face ca dezastrul care se conturează să fie imens.

Rolul hotărâtor al statului este în a pregătii corespunzător consumatorii pentru orice posibilă situaţie, cu care ne putem confrunta în această iarnă şi de a realiza proceduri detaliate pentru toţi consumatorii şi firmele din piaţă, dar mai ales să realizeze o comunicare corespunzătoare către populaţie şi să se înceapă de pe acum simularea unor situaţii de criză în livrarea de gaze şi de demarare de măsuri de asigurare a condiţiilor de încălzire minimală, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Europa,nici nu stii cat de mica incepi sa fii!

    Apartenenta la ue si nato ,factori de cresterea nivelului de trai al populatiei in detrimentul vanzarii unor active valoroase ale stztelor plus supraindatorarea devin din cauza politicii proste care nu pune cetateanul tarii respective in centru)pietre de moare la crizele ce vor urma unde preturile pt energie vor fi in functie de cat apleci capul in fata furnizorului! 

    1. In Europa cetateanul este cel caruia i se datoreza mare parte din indatorare. De cate ori a votat majoritatea pentru austeritate? Tot timpul apare cate o gura mare care spune ca bani "este" dupa care face praf bugetul sau se arunca in imprumuturi. Si astfel de hahalere sunt impinse in fata. De cativa ani se poarta populistii cu diverse tente nationaliste care sunt prieteni cu doctorii de pe retelele de socializare si cu trolii, toti fini cunoscatori a multiple domenii cum ar fi politica, administratia, economia.

      Dupa cum scade petrolul, va scadea si gazul

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb