Preţul grâului s-a dublat în două luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 6 august 2010

Cotaţia este, în prezent, la nivelul maxim al ultimilor doi ani

Preţul grâului şi-a continuat creşterea ieri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după ce Rusia a anunţat că va interzice exporturile de profil începând cu data de 15 august. Decizia Rusiei - al treilea cultivator mondial de grâu, are la bază reducerearea producţiei din cauza secetei severe.

Preţul grâului cu livrare în decembrie a urcat cu 7,9% în jurul orei 7:30, la Chicago Board of Trade, ajungând la 8,155 dolari/buşel - cel mai ridicat nivel de după august 2008. Cotaţia este cu aproape 92% mai mare decât cea din 9 iunie, când coborâse la 4,255 dolari buşelul.

În opinia specialiştilor, preţul grâului ar putea continua să crească până la finele lunii august.

Valul de căldură din Rusia, vremea secetoasă din Kazahstan, Ucraina şi Uniunea Europeană, alături de ploile în exces din Canada, au dus la scăderea stocurilor de grâu, respectiv la creşterea preţurilor pe piaţa de profil. Aceeaşi tendinţă au urmat-o cotaţiile orezului, boabelor de soia şi cele ale porumbului.

Preţul grâului a atins cotaţia maximă a tuturor timpurilor în 2008 (13,495 dolari/buşel), când au apărut temerile privind o eventuală criză globală de alimente. În anul respectiv, preţurile alimentelor au crescut semnificativ, în special cel al orezului, în condiţiile în care exportatorii de profil şi-au redus livrările. Anul trecut, Naţiunile Unite au avertizat că explozia preţurilor din 2008 se va repeta, dacă guvernele din întreaga lume nu vor lua măsuri.

Stocurile mondiale de grâu s-ar putea reduce cu 2,5%, la 192 milioane de tone în iunie 2011, estimează Consiliul Internaţional al Cerealelor.

Rusia amână orice intervenţie pe piaţa grâului

Cei mai mari achizitori de grâu din Asia - Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Filipine, Afganistan şi Vietnam, ar putea importa 22,8 milioane tone în anul agricol care a început la 1 iulie. Cantitatea reprezintă 17% din comerţul global cu grâu, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. În condiţiile date, cererea de grâu din Australia, al patrulea exportator mondial de profil, ar putea spori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb