Preţul mediu de vânzare al laptelui s-a menţinut constant

Violeta Drăgoi
Ziarul BURSA #Materii Prime / 22 octombrie 2007

Laptele şi-a menţinut preţul mediu de vânzare cu amănuntul în săptămâna 1-7 octombrie. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, preţul mediu la care s-a vândut laptele în pieţele şi târgurile din ţară în săptămâna 1-7 octombrie s-a menţinut la valoarea medie de 1,9 lei/litru.

În judeţul Hunedoara, preţul mediu de vânzare cu amănuntul al laptelui a crescut cu 18,4%, ajungând la valoarea medie de 2,25 lei cu cu 35 de bani mai scump decât cel practicat în săptămâ­na 24-30 septembrie (1,9 lei/litru). Si judeţele Constanţa şi Sălaj au înregistrat creşteri ale preţului laptelui, de 15,6% şi respectiv 2,6%.

Pe pieţele şi târgurile din judeţul Suceava, laptele s-a vândut cu 7,4% mai ieftin de la 1,35 lei/litru la 1,25 lei/litru.

În Bucureşti, laptele s-a vândut la valoarea lui maximă de 3,5 lei/litru, iar în judeţele Suceava şi Vâlcea, preţul laptelui a înregistrat minimul de 1 leu/litru.

În ce priveşte preţul de colectare a laptelui, domnul Costică Gălie, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Galaţi, a afirmat că, în cazul laptelui colectat de la fermieri, acesta s-a situat în jurul valorii de 0,7-0,8 lei/litru fără TVA. Laptele colectat de la ţărani a a avut un preţ foarte mic, 0.5 lei/litru cu TVA. Comparativ cu perioada anterioară, acest preţ a crescut şi se estimează că va creşte în continuare, a declarat domnul Costică Gălie. Astfel,laptele colectat de la fermieri va ajunge la preţul de 1 leu/litru, iar ţăranii vor primi şi ei 0,7lei/litru.

Cauza principală a scumpirii continue a laptelui este seceta, apreciază Costică Gălie. Tot mai mulţi ţărani vând vacile din gospodării. Lipsa furajelor, provocată de seceta din acest an îi împinge către acest comportament, dar şi lipsa subvenţiilor care ar fi trebuit acordate acestora.

România se confruntă cu un mare deficit de lapte şi acest deficit se va înregistra şi în viitor. Prin urmare, nu putem vorbi de export de lapte. În schimb, vom importa, Ungaria fiind ţara care ne va furniza laptele de care avem nevoie, la un preţ înferior celui practicat în România.

"În ce priveşte vânzările de lapte, se poate spune că cererea de lapte este inelastică, şi oricât de mult va creşte preţul laptelui, vânzările nu vor fi afectate." a declarat Costică Gălie.

Majorarea preţului laptelui va influenţa şi preţul produselor derivate. Unii producători de produse lactate au anunţat majorări de 20-25% la toate produsele lactate, iar de la 1 noiembrie, scumpiri cu 5-10% la iaurturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb