Preţul nichelului, în cel mai important declin din ultimele 31 de luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 mai 2014

Preţul nichelului, în cel mai important declin din ultimele 31 de luni

De la începutul anului, însă, cotaţia metalului a câştigat aproape 60%

Preţul futures al nichelului a consemnat ieri, pe piaţa din Londra, cel mai important declin din ultimele 31 de luni, investitorii considerând că avansul pe care l-a avut cotaţia acestuia de la începutul lui 2014 a fost exagerat.

Ieri dimineaţă, la London Metal Exchange (LME), preţul nichelului cu livrare la trei luni a coborât cu 9,7%, la 18.090 dolari tona, după un declin de 4,6% în ziua precedentă. Scăderea din prima parte a zilei de ieri este cea mai mare din 23 septembrie 2011. Ulterior, cotaţia a mai câştigat teren, ajungând la 18.673 dolari tona la ora locală 11.37.

La data de 13 mai, cotaţia nichelului atingea, la LME, nivelul maxim de închidere al ultimelor 27 de luni: 21.000 de dolari tona.

"Vânzarea contractelor pe nichel este mai mult decât o corecţie obişnuită", declară, comform Bloomberg, Edward Meir, analist la "INTL FCStone" Inc. din New York. În opinia sa, faptul că aceste vânzări au tăiat din preţul metalului 3.000 de dolari în 24 de ore sugerează că asistăm "la lichidări masive de poziţii long".

De la începutul anului, preţul nichelului a urcat cu 57%. Creşterea a venit chiar dacă stocurile de profil monitorizate de LME au sporit cu 6,8% în 2014.

Avansul preţului a început în luna ianuarie, după ce Indonezia a introdus interdicţia pentru exporturile de minereuri. Creşterea preţului metalului de bază a fost determinată, de asemenea, de temerile legate de o posibilă întrerupere a livrărilor de profil din Rusia, în contextul tensiunilor cu Ucraina, respectiv al sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de Europa şi SUA.

Guvernul indonezian a interzis toate exporturile de minereuri, începând din ianuarie 2014. Conform normelor din această ţară, companiile miniere locale au mai putut livra minereuri în exterior numai până la data de 12 ianuarie 2014. Indonezia este cel mai mare producător mondial de minereu de nichel. Indonezia realizează 18-20% din producţia mondială de nichel, conform "Goldman Sachs", şi exportă minereu în China pentru fabricarea fontei cu nichel, alternativă la nichelul rafinat.

Opt companii chineze vor să investească, în total, 2,4 miliarde dolari în operaţiuni de procesare a minereului de nichel în Indonezia, anunţă publicaţia Shanghai Securities News.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb