Preţul futures al petrolului a continuat să scadă ieri, la bursele internaţionale, coborând sub 45 de dolari/ baril în SUA, pe fondul speculaţiilor legate de creşterea stocurilor americane de profil.
Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a scăzut cu 50 de cenţi (1,1%) la ora 10.29, la New York Mercantile Exchange, atingând 45,57 dolari/baril. Mai devreme, preţul a fost de 44,20 dolari barilul - cel mai redus din aprilie 2009 până în prezent.
La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în februarie a coborât cu 1,32 dolari (2,9%), la 46,11 dolari barilul. Pe această piaţă, preţul a scăzut la 45,19 dolari barilul în cursul zilei de ieri, nivelul fiind cel mai mic din ultimii şase ani.
Potrivit aşteptărilor, stocurile americane de petrol brut au sporit cu 1,5 milioane de barili săptămâna trecută, la 383,9 milioane de barili. Datele oficiale în acest sens sunt programate să fie anunţate astăzi.
"Preţurile continuă să cadă liber şi există extrem de puţini factori care să le oprească", este de părere Amrita Sen, analist-şef la "Energy Aspects" Ltd. din Londra.
Aceasta afirmă, conform Bloomberg: "OPEC rămâne singurul factor care poate stabiliza pieţele de profil, pe termen scurt, însă în condiţiile în care acest grup este «în afara peisajului», piaţa aşteaptă alte motive ca să aibă o reacţie palpabilă".
Amintim că, anul trecut, preţul petrolului a scăzut cu aproape 50%, ca urmare a sporirii producţiei de profil a SUA, repectiv a refuzului OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) de a-şi reduce producţia.
Emiratele Arabe Unite, parte a OPEC, au anunţat că vor continua să-şi majoreze capacitatea de producţie, în timp ce ţările care extrag gaze de şist vor fi primele care îşi vor diminua producţia, potrivit ministrului Energiei din UAE, Suhail Al Mazrouei. Ministrul declară că UAE vor să atingă o capacitate de producţie de 3,5 milioane de barili pe zi în 2017, faţă de 3 milioane de barili/zi în prezent.
Al Mazrouei subliniază: "Statele OPEC pot face faţă scăderii preţului petrolului, în timp ce ţările care produc cel mai scump ţiţei vor fi, conform raţiunii şi regulilor pieţei, cele care vor trebui să-şi diminueze producţia".
Oficialul UAE mai precizează că scăderea preţului petrolului nu este justificată şi consideră că decizia cartelului de a-şi menţine producţia este una corectă. Potrivit spuselor sale, OPEC nu intenţionează să convoace o reuniune pentru strategia sa mai devreme de cea programată în luna iunie. La reuniunea din 27 noiembrie 2014, OPEC a decis să-şi menţină producţia la 30 de milioane de barili/zi.
Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a avertizat, ieri, că statele care se află în spatele scăderii preţului petrolului vor regreta această decizie, iar Arabia Saudită şi Kuweitul vor fi afectate, alături de Iran, de reducerea cotaţiilor ţiţeiului.
"Cei care au planificat scăderea preţului petrolului în detrimentul altor state vor regreta această decizie", a afirmat Hassan Rouhani, adăugând: "Dacă Iranul va avea de suferit din cauza reducerii cotaţiei barilului de ţiţei, ştim că şi alte state producătoare, precum Arabia Saudită şi Kuweitul, vor suferi mai mult decât Iranul".