Cotaţia futures a ţiţeiului brut a scăzut puternic ieri, pe pieţele externe, atingând cel mai redus nivel din ultimii cinci ani şi jumătate, după ce "Goldman Sachs Group" Inc. şi "Société Générale" SA şi-au redus estimările pentru preţurile de pe piaţa de profil. Declinul a fost determinat, totodată, de faptul că Venezuela le-a cerut producătorilor OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) să colaboreze cu cei din afara cartelului, ca să găsească o soluţie pentru redresarea acestui sector.
Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în februarie a coborât cu 2,23 dolari (4,6%) la ora 10:41, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 46,13 dolari/baril. Mai devreme, cotaţia a atins 45,90 dolari/baril, cel mai redus nivel din 21 aprilie 2009 până acum.
La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în februarie a scăzut cu 2,60 dolari (5,2%), la 47,51 dolari barilul. Anterior, cotaţia a fost de 47,18 dolari/baril, cea mai mică din martie 2009 până în prezent.
Banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" şi-a redus estimarea pentru preţul petrolului Brent în acest trimestru la 42 de dolari/baril, de la 80 de dolari/baril.
Totodată, analiştii băncii şi-au modificat în sens negativ previziunile pentru preţul petrolului Brent în primele şase luni din acest an, la 43 de dolari barilul, de la 85 de dolari.
Pe întregul an, cotaţia medie a barilului de ţiţei Brent a fost estimată la 70 de dolari, comparativ cu 90 de dolari anterior.
"Goldman Sachs" şi-a redus şi estimările pentru preţul barilului de petrol WTI: 41 de dolari/baril în primele trei luni ale acestui an, de la 70 de dolari anterior; la 39 de dolari/baril în primele şase luni, de la 75 de dolari, şi 65 de dolari la nivelul întregului an 2015, de la 80 de dolari.
Potrivit băncii franceze "Société Générale", cotaţia medie a ţiţeiului WTI va fi, anul acesta, de 51 de dolari/ baril, comparativ cu 65 de dolari/ baril, cât anticipa anterior. Pentru petrolul Brent, estimarea este de 55 de dolari/baril în 2015, faţă de 70 de dolari/baril, cât era previziunea precedentă.
Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, consideră că preţurile de pe piaţa petrolului trebuie să revină la 100 de dolari/baril pentru un echilibru economic. În opinia sa, OPEC trebuie să ajungă la un consens cu alţi producători pentru o strategie de care să beneficieze piaţa petrolului şi care să ducă la stabilizarea economiei globale.
Anul trecut, cotaţiile ţiţeiului au pierdut apropape 50%, declinul fiind cel mai mare din 2008 până în prezent.