Cotaţiile futures ale petrolului au scăzut cu aproape 3% ieri, pe pieţele din SUA şi Europa, în condiţiile în care investitorii speculează că discuţiile dintre oficialii marilor puteri din lume şi Iran, pe marginea programului nuclear, ar putea duce la un acord în baza căruia statul islamic va putea livra mai mult petrol pieţei.
Teheranul speră să obţină un acord care să pună capăt sancţiunilor economice şi să poată să vândă milioanele de barili de petrol ce se află în stocuri, în porturi.
Preţul petrolului brut West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai a coborât cu 1,37 dolari (2,7%) la ora 08.35, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 48,72 dolari/baril, după ce, în ziua precedentă, pierduse 5,2%. La ICE Futures Exchange din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în mai a scăzut cu 1,7 dolari (3%), la 55,40 dolari barilul.
"Nu ştim exact ce se întâmplă în negocierile nucleare, însă şansele unui acord par să fie mari", spune, conform presei internaţionale, Eugene Weinberg, şef de departament la "Commerzbank" Frankfurt. În opinia sa, "investitorii par să anticipeze un acord într-un moment în care pe piaţă este, deja, supraofertă".
Declinul cotaţiilor petroliere a fost determinat şi de anunţul de miercuri, potrivit căruia stocurile de petrol din Statele Unite ale Americii au crescut cu 4,8 milioane barili săptămâna trecută, la 471,4 milioane barili - cel mai ridicat nivel atins după 1930 pentru această perioadă a anului. Analiştii aşteptau un plus de 4,18 milioane de barili.
Conform Departamentului pentru Energie de la Washington, în săptămâna anterioară, stocurile americane de petrol - fără rezervele strategice ale Guvernului - crescuseră cu 8,2 milioane de barili.
În săptămâna 23-27 martie, producţia rafinăriilor americane a înregistrat o medie de 15,7 milioane de barili pe zi, cu 198.000 barili peste nivelul din săptămâna anterioară, conform cifrelor oficiale.
În intervalul amintit, rafinăriile din SUA au operat la 89,4% din capacitate, faţă de 89% cu o săptămână înainte.
Pe de altă parte, importurile americane de petrol au atins o medie zilnică de 7,3 milioane barili în perioada menţionată, cu 44.000 barili mai puţin faţă de săptămâna anterioară, astfel încât media zilnică a ultimelor patru săptămâni s-a menţinut la 7,3 milioane barili, cu 0,1 % sub media aceleiaşi perioade a anului trecut.