Preţul petrolului brut a urcat ieri, la New York şi Londra, investitorii temându-se că tensiunile din Orientul Mijlociu ameninţă livrările. În plus, pe piaţă există speranţe că liderii Europei vor lua măsuri pentru rezolvarea crizei datoriilor, ceea ce va impulsiona cererea de pe piaţa de profil.
Cotaţia ţiţeiului brut cu livrare în ianuarie a crescut cu 1,18 dolari (1,2%), la ora 09.48, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 102,14 dolari/baril. Săptămâna trecută, preţul ţiţeiului a crescut cu 4,3% pe piaţa americană, iar în ultimul an - cu 14%. Avansul din perioa-da 28 noiembrie - 2 decembrie a fost primul din 11 noiembrie până în prezent.
Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a urcat cu 1,33 dolari (1,2%) ieri, la ICE Futures Europe din Londra, până la 111,27 dolari/ baril.
Zilele trecute, Iranul a avertizat că un eventual embargo pe exporturile sale petroliere ar duce preţul ţiţeiului la peste 250 de dolari pe baril. "Chiar şi ameninţările verbale privind blocarea exporturilor de petrol iranian vor genera creşterea preţurilor", a declarat Ramin Mehmanparast, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.
Analiştii arată că avansul cotaţiei petrolului are la bază, în primul rând, avertismentul lansat de Iran, iar în situaţia dată, preţul ţiţeiului Brent va putea ajunge la 115 dolari barilul, la finele anului.
Ţările din Uniunea Europeană nu au reuşit să ajungă la un acord pentru impunerea unei interdicţii privind importurile de petrol din Iran, în cadrul regimului de sancţiuni. UE poate institui un embargo în acest sens numai dacă toate cele 27 de state membre sunt de acord cu interdicţia importurilor de ţiţei din Iran, ceea ce pare puţin probabil să se întâmple.
UE cumpără din Iran circa 450.000 de barili de petrol pe zi, adică 18% din totalul exporturilor de profil ale ţării.
Iranul a extras 3,56 milioane de barili de petrol pe zi luna trecută, potrivit cifrelor Bloomberg, fiind al doilea producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
În 2010, Iranul a extras 5% din ţiţeiul mondial, conform BP Plc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de mihai în data de 06.12.2011, 18:52)
Au mai gasit un fas de care sa se agate in nemarginita lor lacomie de a creste preturile. A stranutat un nigerian, au crescut preturile, l-a durut capul pe obama, au crescut preturile. Merge economia, cresc preturile. Scade economia, cresc preturile. A, e cerere mare pe pietele emergente, recte india unde abia gasesti o bicicleta la 10 oameni si china, care a construit zeci de orase in care nu locuieste nimeni. Foarte interesant mecanism al economiei de piata!