Preţul petrolului, la cel mai scăzut nivel al ultimelor 13 luni

Mihai Gongoroi
Internaţional / 2 decembrie 2018

Preţul petrolului, la cel mai scăzut nivel al ultimelor 13 luni

Federaţia Rusă, al treilea cel mai mare producător de petrol din lume, ia în calcul reducerea producţiei în tandem cu Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), dar încă poartă discuţii cu Arabia Saudită pentru stabilirea momentului de la care vor începe tăierile din producţie, dar şi stabilirea volumului acestora, scrie Reuters.

Mohammed bin Salman, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, a avut o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin la summitul recent G20 din Buenos Aires, în cadrul căreia cei doi au discutat despre rebalansarea pieţei petrolului, conform agenţiei de presă saudite.

Sâmbătă, Putin a spus că nu poate oferi cifre concrete privind o posibilă reducere a producţiei, dar că Rusia va continua să contribuie la reducerea producţiei pe plan global.

OPEC şi alţi producători aliaţi se vor întâlni la nivel ministerial pe 6 şi 7 decembrie la Viena pentru a discuta aspecte legate de piaţa petrolului, în contextul în care preţurile au continuat să scadă pe fondul temerilor legate de un posibil exces de stocuri petroliere.

Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a scăzut joi, pentru scurt timp, sub nivelul de 50 de dolari/baril pentru prima dată în ultimele treisprezece luni. Totodată, cotaţia petrolului Brent, relevant pentru piaţa europeană, a scăzut sub 60 de dolari/baril, ultimul preţ din şedinţa de vineri fiind 58,71 de dolari/baril, de asemenea, cel mai scăzut din luna octombrie 2017 încoace.

Începând cu luna septembrie, petrolul s-a înscris pe o tendinţă ascendentă susţinută, analiştii vorbind atunci despre un preţ pe baril de 100 de dolari, pe fondul aşteptărilor ca sancţiunile pe care Statele Unite urma să le impună asupra exporturilor iraniene de petrol din 5 noiembrie să conducă la o lipsă de petrol în piaţa globală.

Însă, în luna noiembrie, cotaţiile petrolului WTI şi a petrolului Brent au scăzut cu mai mult de 20%, înregistrând cea mai slabă lună din ultimii zece ani, mai scrie Reuters.

Săptămâna trecută, banca de investiţii Goldman Sachs afirma că o prăbuşire bruscă a cererii de petrol, pe fondul încetinirii creşterii economice globale, sau absenţa unei reduceri a producţiei OPEC reprezintă principalele riscuri împotriva redresării preţurilor.

Arabia Saudită le-a sugerat membrilor OPEC şi producătorilor aliaţi reducerea producţiei cu 1,3 milion de barili pe zi începând din ianuarie 2019, potrivit unui reportaj Bloomberg.

Preşedintele american Donald Trump i-a cerut Arabiei Saudite de mai multe ori în acest an să nu reducă producţia de petrol şi să ajute la menţinerea preţurilor la niveluri cât mai joase.

În acest an, Statele Unite ale Americii au devenit cel mai mare producător de petrol din lume graţie exploatării zăcămintelor de şist, în timp ce rezervele americane de petrol au atins niveluri record în 2017 (39,2 milioane de barili), depăşind astfel un record stabilit în 1970 (39 de milioane de barili).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb