Preţurile la gaze în Europa au scăzut după anunţul discuţiilor dintre SUA şi Rusia cu privire la Ucraina

G.B
Internaţional / 21 februarie 2022

Preţurile la gaze în Europa au scăzut după anunţul discuţiilor dintre SUA şi Rusia cu privire la Ucraina

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut astăzi, după ce preşedintele american Joe Biden a acceptat să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin despre Ucraina în cadrul unui summit, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Casa Albă a confirmat că preşedintele american a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina.

Această întâlnire oferă noi speranţe pentru găsirea unei soluţii paşnice la o criză care afectează preţurile la o gamă largă de produse, de la energie, metale şi alimente până la acţiuni şi valute. Traderii şi decidenţii europeni urmăresc cu atenţie livrările de gaze naturale ruseşti, pe fondul unei crize care a făcut ca preţurile să se multiplice de patru ori în ultimul an.

Luni, la Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, un indicator de referinţă în Europa, erau în scădere cu 5,6% până la 69,60 euro pentru un Megawat-oră în jurul orei 9.06 a.m.

Livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, au fost limitate în ultimele luni iar potrivit grupului Gazprom motivul pentru această situaţie este cererea redusă din partea clienţilor. În paralel, livrările robuste de gaze lichefiate, livrările de gaze din Norvegia şi temperaturile ridicate au ajutat la contracararea declinului livrărilor ruseşti şi au dus la scăderea preţurilor de la valorile record atinse în luna decembrie 2021.

Cu toate acestea, tensiunile dintre Moscova şi Occident ţin piaţa gazelor naturale cu sufletul la gură. Aproximativ o treime din livrările de gaze ruseşti destinate Europei trec prin Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden a avertizat vineri că un atac al Rusiei este posibil în zilele următoare. La rândul său, premierul britanic Boris Johnson a declarat că Marea Britanie şi SUA ar trebui să oprească companiile ruseşti să mai facă tranzacţii în lire sterline şi dolari dacă Rusia va declanşa un atac asupra Ucrainei.

SUA i-au avertizat pe aliaţi că o potenţială invazie a Ucrainei ar putea viza mai mult oraşe, dincolo de capitala Kiev. Printre oraşele care ar putea fi atacate se numără Harkov în nord-est şi Odesa şi Herson în sud. Oraşul Harkov este în apropiere de Sudzha, un important punct pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa prin Ucraina iar Herson este în apropiere de portul Nicolaev, un important punct de export al cerealelor, şi nu departe de Odesa, un alt hub pentru exportul de materii prime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb