Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a înregistrat, în iunie, a treia scădere lunară consecutivă, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), care arată că evoluţia a fost generată, în principal, de declinul preţurilor cerealelor şi uleiurilor vegetale.
Indicele Food Price, care măsoară dinamica preţurilor unui coş format din 55 de produse alimentare - cereale, oleaginoa se, lactate, carne şi zahăr -, a ajuns la 206 puncte în iunie 2014, pierzând 3,8 puncte (-1,8%) faţă de valoarea din luna mai. Indicele FAO privind preţurile cerealelor a fost de 196,2 puncte luna trecută, cu 10,9 puncte sau 5,2% mai puţin decât valoarea de 207 puncte înregistrată în mai. Scăderea a fost determinată, în principal, de declinul cu aproape 7% al preţurilor grâului şi porumbului.
Indicele FAO pentru evoluţia preţurilor uleiurilor vegetale a scăzut cu 2,4% în iunie, la 188,9 puncte, pe fondul reducerii preţurilor uleiului de palmier, dar şi al aşteptărilor privind o recoltă record de soia.
Indicele FAO pentru preţul zahărului a coborât la 258 de puncte, de la 259,3.
FAO a precizat: "Scăderea de luna trecută, a treia la rând, a fost, în mare parte, rezultatul declinului preţurilor cerealelor şi uleiurilor vegetale, ca urmare a îmbunătăţirii perspectivelor producţiei mondiale de profil".
FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cerea le în 2014: 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decât previziunea anterioară. Revizuirea a fost determinată de o prognoză de producţie mai bună pentru porumb, cu un procent mai mare decât estimarea din luna mai. Pentru recolta mondială de grâu din 2014, FAO aşteaptă 707,2 milioane de tone, uşor mai mare decât estimarea din mai, dar cu 1,8% mai mică decât recolta record înregistrată în 2013 (716,9 milioane de tone).
Indicele FAO privind evoluţia preţului cărnii a crescut la 194,2 puncte în iunie, de la 192,8 în mai, în special ca urmare a evoluţiei costului cărnii de porc.