Preţurile petrolului ating maximele din ultimele 12 săptămâni

A.B.
Internaţional / 6 ianuarie

Preţurile petrolului ating maximele din ultimele 12 săptămâni

Preţurile petrolului au crescut luni la cele mai înalte niveluri din ultimele 12 săptămâni, stimulate de o furtună de iarnă care a amplificat cererea de energie pentru încălzire în SUA, de un dolar american mai slab şi de aşteptările unor sancţiuni mai dure asupra exporturilor de petrol iranian şi rusesc, dar ulterior au trecut pe o pierdere uşoară, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 27 de cenţi, sau cu 0,4%, ajungând la 76,78 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a urcat la 74,23 dolari pe baril, înregistrând o creştere similară de 0,4%.

Ambele referinţe au înregistrat creşteri pentru a şasea zi consecutiv, petrolul Brent atingând cel mai ridicat nivel din 14 octombrie, iar WTI din 11 octombrie. Ulterior, petrolul Brent a fost cotat în declin cu 0,24%, la 76,33, iar petrolul WTI în scădere cu 0,37%, la 73,69 dolari pe baril, scrie Reuters.

Preţurile petrolului sunt susţinute de prognoze privind o cerere sporită pentru încălzire în emisfera nordică şi de stimulentele economice din China menite să revitalizeze a doua cea mai mare economie a lumii.

De asemenea, dolarul american a scăzut cu 1% faţă de un coş de valute, ceea ce face ca mărfurile cotate în dolari, precum petrolul, să fie mai ieftine pentru cumpărătorii care utilizează alte valute.

În SUA, o furtună de iarnă extinsă a crescut cererea pentru încălzire, determinând creşteri de până la 10% ale preţului gazelor naturale, în timp ce contractele futures pentru motorină au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele 13 săptămâni, notează Reuters.

Pe frontul ofertei, se anticipează sancţiuni occidentale mai dure asupra exporturilor de petrol din Iran şi Rusia. Administraţia Biden intenţionează să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru a limita veniturile din petrol ale acesteia, inclusiv măsuri împotriva tancurilor petroliere care transportă ţiţei rusesc.

Goldman Sachs estimează că producţia şi exporturile de petrol ale Iranului vor scădea în al doilea trimestru din cauza schimbărilor de politici şi a sancţiunilor mai stricte anticipate sub administraţia Trump, potrivit Reuters.

Într-un semn de cerere în creştere, Saudi Aramco, cel mai mare exportator mondial de petrol, a majorat preţurile pentru cumpărătorii asiatici, din februarie, prima creştere din ultimele trei luni.

În Europa, economia Germaniei a înregistrat o creştere a preţurilor în decembrie, peste aşteptări, din cauza scumpirii alimentelor şi a unei scăderi mai lente a preţurilor la energie. Aceste date ar putea determina băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, reducând astfel creşterea economică şi cererea de energie.

În Sudan, autorităţile au ridicat o forţă majoră impusă de aproape un an asupra transportului de petrol din Sudanul de Sud către un port de la Marea Roşie, după îmbunătăţirea condiţiilor de securitate, informează Reuters.

Preţurile petrolului rămân însă expuse la evoluţiile economice globale şi la măsurile geopolitice, în special în contextul sancţiunilor împotriva Rusiei şi Iranului.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dacă vine un val de iarna adevărată asupra Europici în 3 săptămâni e varza.

    1. Noroc cu încălzirea globală.

    Robert Habeck ministrul economiei germane a declarat cu ocazia

    unei conferinte economice in germania,conform Bloomberg ; 

    "industria germana la iarna se va OPRI FARA GAZ RUSESC, 

    dar oricum vin 5 ani, foarte grele ptr. economia Germaniei"

    1. Se tot oprește din 2021…

      Rușii latră, Europa merge înainte tot mai libera de jugul rusesc.

      Auzi postacule? 

    Iara se vinde ziua de mâine… sau anul viitor.

    Deși toți opecii si-au mărit neoficial producțiile semnificativ, cu procente de peste 20%, se vinde blana ursului din pădure, ca poate economia Chinei va renaște și va exploda cererea de petrol peste 10 ani…

    Specula! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb