Preţurile RCA au crescut masiv la unii asigurători, pe fondul posibilului faliment al City Insurance

S.B.
Bănci-Asigurări / 15 septembrie 2021

Preţurile RCA au crescut masiv la unii asigurători, pe fondul posibilului faliment al City Insurance

ACTUALIZARE - Analistul economic Radu Soviani a cerut pe pagina sa de Facebook demiterea consiliului ASF pentru eşecul în supravegherea pieţei RCA

"Scumpirea asigurărilor cu 44%-74% nu este consecinţa cvasi-falimentului City şi devoalării fraudei. Scumpirea asigurărilor este un eşec de supraveghere, care trebuie corectat astfel: 1. Demiterea întregii conduceri ASF şi sesizarea parchetului pentru a determina gradul de complicitate al fiecărui funcţionar responsabil la lipsa de supraveghere. 2. Autosesizarea Parchetului în privinţa pasivităţii conducerii ASF care asistă la majorări de preţuri de 44%-74% fără moţivatie economică reală. 3. Sesizarea Consiliului Concurenţei privind înţelegerea la preţ de către ceilalţi asiguratori din piaţă, inclusiv abuzul de poziţie dominantă. În trecut, sub mandatul lui Misu Negritoiu, aşa cum am sesizat Parlamentul încă din iarna 2014-2015, asiguratorii s-au mai înţeles la preţ, fiind amendaţi cu zeci de milioane de euro de Consiliul Concurenţei. E drept că acest Consiliu a dat sancţiunea la 3 ani după ce eu sesizasem oficial Parlamentul privind inducerea artificială şi nesustenabilă de către Mişu Negriţoiu a scumpirii asigurărilor, în acelaşi scop ca şi la City Insurance: acţionarii sifonari să nu aducă capital ci să acopere sifonările din scumpiri", scrie Soviani.

---

Mai mulţi asigurători au crescut semnificativ preţurile RCA în ultimele 10 zile pe fondul problemelor mari în care se află liderul pieţei - City Insurance, companie cu peste 3 milioane de clienţi, care este aproape de procedura de faliment, potrivit unei analize Hotnews.

Datele brokerilor consultate de HotNews.ro arată că Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu preţuri la fel de mici ca City, a majorat tarifele şi cu 600 de lei în unele cazuri, iar alţi asigurători au urmat acelaşi trend.

Problemele grave în care se află liderul RCA, City Insurance, încep să se resimtă în piaţa de asigurări.

În timp ce unele service-uri auto refuză să mai facă reparaţii celor care prezintă poliţe RCA de la City Insurance, de teamă că un potenţial faliment declarat al firmei de asigurări va face să nu-şi mai recupereze banii, principalii rivali ai City pe piaţa RCA au crescut semnificativ preţurile poliţelor.

Date furnizate de un broker în asigurări, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, arată că în ultimele 10 zile, preţurile RCA au fost majorate şi cu 600 de lei în unele cazuri.

Trebuie ştiut că brokerii în asigurări au un program comparativ în care introduc datele clientului, ale maşinii, de când trebuie să intre în vigoare asigurarea RCA şi asigurătorii le transmit apoi ofertele.

Brokerul mai sus amintit ne-a prezentat cazul unui şofer care a venit să-şi asigure maşina - un Renault Laguna, fabricat în 2005, cu o capacitate cilindrică de 1870 cmc.

Ofertele transmise de asigurători în data de 3 septembrie arătau astfel:

1. Euroins, al doilea mare asigurător RCA după City Insurance, avea cel mai mic preţ pentru o asigurare RCA pe 6 luni: 418,6 lei. Pentru un RCA pe 12 luni, preţul creştea la 813,94 de lei.

2. City Insurance avea al doilea cel mai mic preţ la un RCA pe 6 luni: 444,78 de lei. În schimb avea cel mai mic preţ din piaţă pentru un RCA pe 12 luni, respectiv 693,4 lei.

Pe următoarele locuri se situau:

3. Grawe: 536,5 lei (pe 6 luni) sau 1073 lei (pe 12 luni)

4. Allianz: 775 lei (pe 6 luni) sau 1.127 lei (pe 12 luni)

5. Omniasig: 839 lei (pe 6 luni) sau 1.398 lei (pe 12 luni)

6. Asirom: 1.066 lei (pe 6 luni) sau 1604 lei (pe 12 luni)

7. Uniqa: 1.214 lei (pe 6 luni) sau 1840 lei (pe 12 luni)

8. Groupama: 1.325 lei (pe 6 luni) sau 1.426 lei (pe 12 luni)

9. Generali: 1.639 lei (pe 6 luni) sau 1.772 lei (pe 12 luni)

În doar 10 zile, în contextul problemelor tot mai mari ale City Insurance, cei mai mulţi asigurători au crescut preţurile RCA. Vorbim de aceeaşi maşină şi de oferte transmise de asigurători în data de 14 septembrie.

Mişcarea se vede cel mai bine la Euroins, care avea cele mai mici preţuri, după care s-au luat şi alţi asigurători. Excepţie fac Generali, Uniqa şi Asirom care nu au modificat preţurile, dar acestea erau oricum mari.

Ce schimbări de preţuri s-au făcut în ultimele 10 zile:

1. Euroins a crescut cu aproape 185 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 600 de lei preţul RCA pe 12 luni.

2. Grawe a crescut cu aproape 400 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 300 de lei preţul RCA pe 12 luni.

3. Allianz a crescut cu 180 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 40 de lei preţul RCA pe 12 luni.

4. Omniasig a crescut cu peste 400 de lei preţul RCA (pe 6 luni) şi cu peste 500 de lei preţul RCA pe 12 luni.

5. Groupama a crescut uşor cu peste 45 de lei atât preţul RCA (pe 6 luni) cât şi preţul RCA (pe 12 luni).

"În contextul problemelor grave în care se află City, aproape de faliment, Euroins profită şi s-a dus semnificativ în sus cu preţurile. Nu mai stă cu preţurile jos ca să nu intre poate în problemele pe care le are acum City Insurance, dar preţurile majorate sunt în continuare sub ale celorlalţi jucători din piaţă, astfel încât să şi încaseze.

La ceilalţi asigurători, explicaţia creşterilor de preţuri este că s-au ferit să nu rămână ei cu cele mai mici preţuri, având în vedere că nici până acum nu şi-au manifestat interesul puternic de a vinde RCA şi practic s-au dus după Euroins cu preţurile", a precizat pentru HotNews.ro brokerul în asigurări.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Adica dintr-o data se maresc sansele de a fi accidente sau cum? Sau e o economie mai ciudata unde avand mai multi clienti nu reusesti sa-ti eficientizezi costurile si de fapt ai costuri mai mari? Eu nu am mai auzit de asta.

    De asemenea ce coincidenta sa se intampla al toti in acelasi timp. 

    Parca cei de la Consiliul Concurentei ar trebui sa vada prin ce magie le-au iesit la toti aceleasi calcule. 

    1. "explicaţia creşterilor de preţuri este că s-au ferit să nu rămână ei cu cele mai mici preţuri," - si d;aia au crescut de la 2,500 la 3,000 de frica sa nu ramana in urma lui Euroins care cere 600.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb